Εικαστικα

Κάτι το ΝΕΟΝ εκπέμπει στην Αθήνα!

Ξεκινούν οι δράσεις του οργανισμού κοινής ωφελείας με κεντρικό άξονα τη σύγχρονη τέχνη

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
42559-89657.jpg

Ο ΝΕΟΝ, ένας πολιτιστικός και αναπτυξιακός οργανισμός κοινής ωφέλειας, που ιδρύθηκε και χρηματοδοτείται από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ξεκινά την Τρίτη 4 Ιουνίου τη δραστηριότητά του, με κεντρικό άξονα τη Σύγχρονη Τέχνη. Τι το νέον μας προσφέρει;

Αποστολή

Φιλοδοξεί να φέρει τον σύγχρονο πολιτισμό κοντά στον σύγχρονο πολίτη, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας να αφυπνίσει, να συγκινήσει, να παρακινήσει. Συγχρόνως, επιδιώκει να συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης και της καθημερινότητας του πολίτη. Να συμβάλει στην αποκατάσταση της σχέσης του πολίτη με τη λειτουργία και τα δρώμενα της πόλης του.

Δεν περιορίζεται σε έναν μόνο χώρο. Έδρα του είναι ολόκληρη η πόλη, το ευρύτερο αστικό περιβάλλον. Είναι ένας ζωντανός και ενεργός συνομιλητής με την κοινωνία, τους θεσμούς και το κοινό. Υλοποιεί τους στόχους του μέσα από εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις και συζητήσεις, προγράμματα χορηγιών και υποτροφιών και τη δημιουργία ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών και ανταλλαγών. Συμπράττει με θεσμικούς φορείς πολιτισμού και ενισχύει τη δραστηριότητα δημοσίων και ιδιωτικών φορέων με σκοπό τη διάδοση της σύγχρονης τέχνης.

Μέσω της τέχνης και των σύγχρονων ιδεών, ο ΝΕΟΝ θέλει να κεντρίσει τις ατομικές συνειδήσεις και ταυτόχρονα να χρησιμεύσει ως ένα όχημα συλλογικής συνείδησης. Επιδιώκει να αναδείξει τον πολιτισμό ως βασικό μοχλό προόδου και ανάπτυξης. Πέντε είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα επικεντρωθούν οι δράσεις του.

Διαδρομές

Παρεμβαίνει στους δημόσιους χώρους, στην Αθήνα και ευρύτερα στην Ελλάδα, με στόχο την αναβάθμιση της καθημερινότητάς μας. Δίνει την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να ζυμωθεί άμεσα με τη σύγχρονη τέχνη, μέσα από ανοιχτές πρωτοβουλίες, όπου αναδεικνύεται η σχέση μεταξύ της τέχνης και του αστικού τοπίου.

n

Πρόγραμμα “Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο”

Το πρόγραμμα “Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο” που κατατέθηκε από τον ΝΕΟΝ για έγκριση από τους αρμόδιους φορείς, αναδεικνύει τη σχέση μεταξύ της τέχνης και του χώρου, αξιοποιώντας την αρχιτεκτονική τοπίων.

Το πρόγραμμα προτείνει τη θεσμοθέτηση παρουσίασης θεματικής έκθεσης, ανά διετία, με έργα σύγχρονης τέχνης στον Εθνικό Κήπο. Η πρόταση αυτή συνοδεύεται από κηποτεχνική μελέτη, η οποία προβλέπει παρεμβάσεις σε οκτώ σημεία του Κήπου, με στόχο τη σύνδεση του φυσικού τοπίου με την τέχνη, διατηρώντας παράλληλα το χαρακτήρα και την ιστορικότητα του Κήπου.

Την επιμελητική πρόταση έχει αναλάβει ο επιμελητής τέχνης Douglas Fogle. Την κηποτεχνική μελέτη πραγματοποίησε το γραφείο του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα τοπίων Louis Benech σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο Doxiadis+.

Ο θεσμός της έκθεσης και η υλοποίηση της κηποτεχνικής μελέτης χρηματοδοτούνται εξ’ολοκλήρου από τον ΝΕΟΝ.

n

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2013

Στο πλαίσιο της δέσμευσής του να διευρύνει την πρόσβαση και την επαφή του κοινού με τη σύγχρονη τέχνη, ο ΝΕΟΝ συνεργάζεται για τέταρτη συνεχή χρονιά με το Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζοντας έργα σύγχρονων καλλιτεχνών από τη συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου.

Τη φετινή χρονιά, ο ΝΕΟΝ θα παρουσιάσει την έκθεση “Heart of Darkness”, δύο έργα σε Αμφίδρομη Σχέση, το Red Carpet (2011) της Μάρως Μιχαλακάκου και το Akropolis Now (2004) του Kendell Geers, τα οποία θα εκτίθενται στους χώρους της Πειραιώς 260 (A) κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών 2013.

Έκθεση με τίτλο “Every Human Being is an Artist - Every Artist is a Human Being” στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Έκθεση με τίτλο “Every Human Being is an Artist - Every Artist is a Human Being” θα παρουσιάσει ο ΝΕΟΝ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τον Σεπτέμβριο 2013. Συγκεκριμένα Θα παρουσιασθούν, στη λογική των Artists Rooms, έργα του γερμανού καλλιτέχνη Martin Kippenberger από τη Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Παλαιοκρασσά, ιστορικού τέχνης.

ReMap 4 – Σεπτέμβριος 2013

Θα συμμετάσχει στη διοργάνωση ReMap 4, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα, παρουσιάζοντας θεματική έκθεση σύγχρονης τέχνης.

Γνώση

Καλλιεργεί τη σχέση των νέων με τη σύγχρονη τέχνη και συνείδηση, μέσα από πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα, και τη δημιουργία ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών και ανταλλαγών.

n

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη συνεργασία του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είναι αυτό Τέχνη;», μια πρωτοβουλία του ΝΕΟΝ που θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, έχει στόχο να φέρει σε επαφή τους μαθητές της Γ’ γυμνασίου με τις μορφές και τους δημιουργούς της σύγχρονης τέχνης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Οκτώβριο 2013 στην περιφέρεια Αττικής και θα απευθυνθεί σε περίπου 2.500 μαθητές.

Πρόγραμμα Ανταλλαγής Επιμελητών

Το πρόγραμμα Ανταλλαγής Επιμελητών, το πρώτο σχετικό πρόγραμμα που δημιουργείται στην Ελλάδα, υλοποιείται σε συνεργασία με διεθνείς φορείς και απευθύνεται σε νέους επιμελητές που έχουν έδρα την Ελλάδα και την Αγγλία. Ειδικότερα, από το 2012, σε συνεργασία με τη Whitechapel Gallery του Λονδίνου, το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε νέους επιμελητές από την Ελλάδα να έρθουν σε επαφή με την πολύπλευρη καλλιτεχνική σκηνή του Λονδίνου, να συνδεθούν με συναδέλφους τους από το εξωτερικό και να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες. Αντίστοιχα, σπουδαστές επιμέλειας τέχνης από την Αγγλία και τα πανεπιστήμια Metropolitan University, Courthauld Institute, Royal College of Art και Goldsmiths θα έρχονται στην Ελλάδα για να γνωρίσουν την ελληνική σκηνή. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ανταλλαγής επιμελητών διαγωνίζονται για το βραβείο επιμελητή τέχνης.

Βραβείο Επιμελητή Τέχνης

Σε συνεργασία με τη Whitechapel Gallery, καθιερώνεται το Βραβείο Επιμελητή Τέχνης, που απευθύνεται στους επιμελητές του προγράμματος ανταλλαγής, οι οποίοι διαγωνίζονται πάνω στην καλύτερη επιμελητική πρόταση για την εικονική επιμέλεια της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου.

Συνεργασίες

Συμπράττει με θεσμικούς φορείς πολιτισμού και ενισχύει τη δραστηριότητα δημοσίων φορέων, υλοποιώντας κοινές δράσεις με στόχο την έκθεση της σύγχρονης τέχνης και του σύγχρονου πολιτισμικού γίγνεσθαι στο ευρύ κοινό.

n

Συνεργασία με το International Production Fund (IPF)

Σε συνεργασία με τον οργανισμό Outset Contemporary Art Fund Αγγλίας είναι ιδρυτικά μέλη του IPF, με στόχο τη στήριξη νέων δημιουργιών και παρουσίασή τους σε μεγάλες διεθνείς καλλιτεχνικές συναντήσεις, Biennale, Documenta και φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης. Τα συγκεκριμένα έργα στη συνέχεια δωρίζονται για να εμπλουτίσουν δημόσιες συλλογές. Το ΕΜΣΤ έχει καθιερωθεί από τον ΝΕΟΝ ως μουσείο αποδοχής ενός έργου κάθε χρόνο από τη συνεργασία με το IPF. Το 2012 το ΕΜΣΤ απέκτησε έργο του Βραζιλιάνου καλλιτέχνη Cadu από τη 30η Μπιενάλε του Σάο Πάολο και το 2013 θα αποκτήσει έργο του Γερμανού καλλιτέχνη John Bock από την 55η Μπιενάλε της Βενετίας.

n

Συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό της Μόνιμης Συλλογής του ΕΜΣΤ, ο ΝΕΟΝ προσφέρει στο Μουσείο τη δυνατότητα επιλογής έργων κάθε χρόνο, από την έκθεση τέχνης Frieze Art Fair του Λονδίνου, αξίας 50.000 ευρώ.

Επιπλέον ο ΝΕΟΝ έχει υποβάλει μια σειρά από προτάσεις συνεργασίας και χρηματοδότησης δράσεων στο ΕΜΣΤ, ενόψει της λειτουργίας του στο νέο κτίριο, οι οποίες είναι υπό συζήτηση.

Συνεργασία με το Outset Contemporary Art Fund

Υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τον φιλανθρωπικό οργανισμό Outset. Ελλάδας, με στόχο τη στήριξη των Ελλήνων καλλιτεχνών και νέων παραγωγών. Το 2013 έχει υποστηρίξει τις εκθέσεις -SILENT SPACE STAND STILL- στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (επιμέλεια Μαρία-Θάλεια Καρρά), HELL AS PAVILLION, στο Palais de Tokyo (επιμέλεια Νάντια Αργυροπούλου), τις βραδιές ανάγνωσης The Closet, ΑΜP Gallery (επιμέλεια Αντώνης Κατσούρης) και τη συμμετοχή του Κώστα Τσιούκα στην οργάνωση danceWEB 2013 της Αυστρίας.

Δημιουργία

Στηρίζει τους σύγχρονους δημιουργούς, μέσα από προγράμματα χορηγιών και υποτροφιών που εξασφαλίζουν την πρόσβασή τους στη γνώση, την έρευνα, την παραγωγή.

n

Αφηγήσεις

Θεσμοθετεί ένα πλαίσιο ανοιχτού διαλόγου που φέρνει την κοινωνία κοντά στις σύγχρονες ιδέες, τις σύγχρονες τάσεις και ρεύματα. Στις 19 Ιουνίου, στις 19.00 ο Kendell Geers, θα συνομιλήσει με το ελληνικό κοινό, στην Πειραιώς 260, Κτίριο Α.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.