Η δεύτερη ατομική έκθεση του Νίκου Ασλανίδη στην γκαλερί Donopoulos International Fine Arts είναι ένα ταξίδι σε κάποιες παιδικές ηλικίες που ίσως να μην τελείωσαν ποτέ. «Το θέμα των παιδιών μπορεί εύκολα να προσεγγιστεί γλυκανάλατα ή, αντίθετα, να γίνει επιδεικτικά θεατρικό προσπερνώντας εσκεμμένα τη τρυφερότητα. Τέτοιες ακρότητες προσπαθώ να αποφύγω τοποθετώντας τα παιδιά οριακά στους ρόλους που αναλαμβάνουν. Άλλωστε διαθέτουν έναν τρόπο αντιμετώπισης του κόσμου όχι απολύτως αθώο ούτε βέβαια στερεοτυπικά ώριμο, πάντως σίγουρα εντελώς διαφορετικό από αυτόν που νομίζουμε», έλεγε ο ίδιος ο καλλιτέχνης στο SOUL με αφορμή την πρώτη του έκθεση.
Ο επιμελητής της έκθεσης, Απόστολος Παλαβράκης, γράφει: «…μια βιογραφική μεταμόρφωση, η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβεία ή από έναν ρόλο σε κάποιον άλλο, αποτελεί ένα σωστό ορισμό και ένα νόμιμο πρώτο βήμα για την προσέγγιση των έργων του Νίκου Ασλανίδη. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο παρατηρητής έχει παρασυρθεί μέσα στην εικόνα και γίνεται υπενθύμιση της δικής του βιογραφίας μέσω των απεικονιζόμενων πτυχών της παιδικής ηλικίας. Αλλά αυτή η στιγμή της προσωπικής ταύτισης με το εικονιζόμενο θέμα γίνεται αμέσως αδιόρατη και διαλύεται με τον ίδιο τρόπο που και το εικονιζόμενο θέμα διαλύεται. Οδηγεί επίσης τον παρατηρητή σε ένα σημείο εκκίνησης ή μια πτυχή της παιδικής ηλικίας που αποδίδει την εντύπωση του παιχνιδίσματος, το οποίο και πάλι διαλύεται στην έκφραση του προσώπου και τη στάση των παιδιών. Σε μια δεύτερη ματιά, οι χαρακτήρες χάνουν εντελώς την παιδιάστικη εμφάνισή τους. Οι χαρακτήρες που παρουσιάζονται δεν είναι ούτε παιδιά, ούτε έφηβοι, ούτε μεγάλοι. Η ηλικία τους είναι αδιάφορη και διάχυτη. Μοιάζει σαν η ηλικία να μετακινείται εκατέρωθεν μέσα στην ίδια την εικόνα».
Ο Νίκος Ασλανίδης γεννήθηκε στα Γιαννιτσά της Πέλλας και σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. - Εργαστήριο Γιάννη Φωκά. Το 2009 παρουσίασε την ατομική έκθεση “Every action has an equal and opposite reaction, a hypercritical incident” στην Donopoulos Fine Arts gallery, στη Θεσσαλονίκη. Διακρίθηκε στο διαγωνισμό “Art is Up” (συνδιοργάνωση Cosmote και ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, 2002), στο Fresco and Salty residence (Αμφιλοχία, 2003), ενώ κέρδισε το Β’ βραβείο του διαγωνισμού Boutari Nouveu (2004). Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων οι: «Μεσάνυχτα στον κήπο του καλού και του κακού» (Elika Gallery Αθήνα, 2010), “Digital Romance” (the Aris Stoidis Collection, Artforum Vilka Gallery, Θεσ/νίκη, 2008), “Summer Exhibition” (Donopoulos International Fine Arts gallery, Θεσ/νίκη, 2008), “Co-existence” (Ζήνα Αθανασιάδου Gallery, Θεσ/νίκη, 2007), “ArtMart” (Künstlerhaus Wien, Βιέννη, Αυστρία, 2007), Πεδίο Δράσης Κόδρα ’04, ’05 και ΄06 (Στρατόπεδο Κόδρα, Καλαμαριά, 2004, 2005, 2006), «2004-2005 Απόφοιτοι» (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσ/νίκη, 2005, 2006), 3η Bienalle Νέων Καλλιτεχνών ( Ηράκλειο Κρήτης, 2004), «Νέοι Εικαστικοί Ψηλαφούν τον Κινηματογράφο» (Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 2004), “Vagabond, Τέχνη σε Δράση” (Λιμάνι Θεσ/κης, 2003), “Fresco and Salty” (Ομαδική έκθεση, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και Αμφιλοχία, 2003), Ναυτικό Μουσείο Σύμης (στα πλαίσια του Φεστιβάλ Σύμης, 2003).
Η έκθεση του Νίκου Ασλανίδη φιλοξενείται από τις 10 Μαΐου έως τις 16 Ιουνίου στην Donopoulos International Fine Arts (Αγίας Θεοδώρας 3, Θεσσαλονίκη, Τ: 2310552633 W: www.donopoulos.gr).
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η αρχαία ελληνική τέχνη διδάσκει την αρμονία, που είναι το ζητούμενο στη ζωή και την τέχνη»
Oκτώ τουλάχιστον συντηρητές εργάζονται για χρόνια
Εκτίθενται έργα των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη και Στάθη Σταυρόπουλου («Στάθης»)
Γνωστός για τα πορτρέτα του και για τις σκηνές από το Camden Town στο βόρειο Λονδίνο
Στην γκαλερί Donopoulos International Fine Arts, «ακούγονται» τραγούδια που κάποιοι τα χορεύουν ακόμα στο μπαρ Berlin
Παρουσιάζονται περισσότερα από 100 έργα του δημιουργού που αγαπούσε τον σουρεαλισμό
Ο καλλιτέχνης που έχει χαρακτηριστεί ως το «Φάντασμα της Παλιάς Αμερικής»
Οι εκθέσεις που ξεχωρίσαμε σε 3 γκαλερί και ένα μεγάλο μουσείο της Αθήνας
Επιλεγμένοι ελληνικοί μύθοι, συναντούν τα ακραία ξεσπάσματα της φύσης
Η μόνιμη συλλογή εμπλουτίζεται, ενώ έχουν προγραμματιστεί σημαντικές περιοδικές εκθέσεις
Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από υπερπληροφόρηση, το βιβλίο εκφράζει ειρωνικά την ανάγκη των ανθρώπων να δουν κάτι γραμμένο για να πιστέψουν ότι ισχύει.
Ο εικαστικός παρουσιάζει 17 πορτρέτα ανθρώπων που «διαβάζουν το μέλλον» στην Baker Street του Λονδίνου
Το έργο των Matthew Niederhauser και Marc Da Costa, σε ανάθεση της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, κατακτά τον κόσμο
Σαν σήμερα 25 Οκτωβρίου 1881 γεννήθηκε ο κορυφαίος Ισπανός καλλιτέχνης
Γιατί να δείτε τη συγκινητική έκθεση στο Καπνεργοστάσιο για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την τούρκικη εισβολή στην Κύπρο
Μια συζήτηση με τη ζωγράφο που οι πίνακές της συνομιλούν με τις εμβληματικές Ομπρέλες και άλλα έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου
H επιμελήτρια Ιόλη Τζανετάκη μιλά για την έκθεση που ολοκληρώνεται στις 27 Οκτωβρίου
Εικόνα της Ιστορίας και της αρχαιολογίας της Ρόδου, από την αρχαιότητα ως σήμερα
Ένα έργο της Ελένης Ψυλλάκη από τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.