Εικαστικα

5 άντρες διδάσκουν τέχνη στην Αθήνα

Από τη Λογοτεχνία στο Θέατρο και τη Σκηνογραφία και από τη Μουσική και το Τραγούδι στην Τέχνη της Εικόνας, πέντε από τους πιο δημοφιλείς συντονιστές σεμιναρίων στο Μικρό Πολυτεχνείο ανοίγουν τα χαρτιά τους απαντώντας στην ερώτηση... 

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 630
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
376203-776703.jpg

Κοραής Δαμάτης - Σκηνοθέτης

«Τα πρώτα λόγια που ανταλλάξαμε την πρώτη μέρα που είδα τα παιδιά, δεν ήταν λόγια, ήταν ματιές. Έτσι συνεννοηθήκαμε. Μετά ήρθαν οι κουβέντες και τους ομολόγησα ότι δεν ξέρω να διδάσκω ερασιτέχνες ηθοποιούς, μόνο μαθητές δραματικών σχολών και επαγγελματίες του είδους. Συμφωνήσαμε ότι το ίδιο πρέπει να κάνω και με εκείνους. Να έχω, δηλαδή, τις ίδιες απαιτήσεις που θα είχα από έναν επαγγελματία, και κείνοι να ζητούν από μένα να μάθουν ό,τι ξέρω για αυτό το γοητευτικό και πολλές φορές σωτήριο για την ψυχή μας λειτούργημα. Κι αφού τα συμφωνήσαμε, ξεκινήσαμε. Πήγαμε μαζί δυο χρόνια με χαρά, με κατεβασμένα μούτρα, με γέλια, με απορίες, με συγκίνηση, με απόλυτο επαγγελματισμό, τελικά, που χαιρόσουν να τον βλέπεις. Τώρα ετοιμαζόμαστε για τον τρίτο, παράτολμο, χρόνο. Το θεατρικό εργαστήριο θα συνεργαστεί με το εργαστήριο Ομαδικής Συγγραφής Θεατρικού Έργου για νέους συγγραφείς, ώστε μέσα από αυτοσχεδιασμούς και δουλειά πάνω στα κείμενα, μαζί, να στήσουμε και να ανεβάσουμε τα έργα που θα προκύψουν απ’ αυτή τη συνεργασία. Δύσκολο και προκλητικό εγχείρημα. Να δούμε».     

Ο  Κ.Δ. εφέτος σκηνοθετεί τον «Εδουάρδο τον Β΄», του Κρίστοφερ Μάρλοου στο θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή, το  μονόλογο που έγραψε ο ίδιος κι αναφέρεται στη μητέρα του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, Χαρίκλεια Καβάφη, που θα ανέβει στο θέατρο VAULT και το έργο του Ισραέλ Χόροβιτς «Η Γραμμή», που θα ανέβει στο Θέατρο Κάτω απ’ τη Γέφυρα.


Φώτης Βλαστός - Συγγραφέας

«Η μεταμοντέρνα εποχή μας χαρακτηρίζεται από ένα παράξενο κράμα αποενοχοποίησης και αυτοεικονοποιίας. Σε συνεργασία με όλους τους δασκάλους γραφής του ΜΠ, παρατηρούμε στα κείμενα των μαθητών μας το καθρέφτισμα της παραπάνω συνθήκης. Αυτό φαίνεται σαν μια επίμονη αυτοαναφορά, σαν μια απαίτηση του γραφιά να κερδίσει την εύνοια του αναγνώστη του εκ των προτέρων και άνευ όρων. Γι’ αυτό αποφάσισα φέτος να προτείνω ένα σεμινάριο-εκδρομή από την αυτοαναφορά προς την ανακάλυψη των άλλων. Το ονομάσαμε Booklab, για να κλείσουμε το μάτι και σε εκείνους που ψάχνουν ένα BookClub. Το προτείνουμε στους επίδοξους συγγραφείς που είναι πρώτα απ’ όλα φανατικοί αναγνώστες. Προϋπόθεση για την ανάπτυξη κάθε συγγραφικού εγχειρήματος είναι η καλλιέργεια της μεγάλης φόρμας, της συγγραφής δηλαδή ενός μυθιστορήματος. Μέσα στο γόνιμο περιβάλλον μιας αμοιβαίας αναγνώρισης, το χέρι ζεσταίνεται και το μελάνι ρευστοποιείται. Τόσο τα ατομικά, εξελισσόμενα κείμενα των συμμετεχόντων, όσο και οι αφηγηματικές ασκήσεις τους θα βρίσκονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ομάδας και θα αναλύονται δημοκρατικά από όλους». 

Ο  Φ.Β. δημοσίευσε στις εκδόσεις «Μικρή Άρκτος» τη συλλογή «Η ανατομία του κύματος». Πρόκειται για σύντομα, αφηγηματικά κείμενα εμπνευσμένα από την Επιστημολογία της Βιολογίας. Το δεύτερο βιβλίο του βρίσκεται υπό έκδοση.  


Πάρις Κούτσικος - Designer

«Η συνεργασία μου με το Μικρό Πολυτεχνείο είναι αυτή τη στιγμή στα σπάργανα. Σχεδιάζουμε με τον Θράσο Καμινάκη ένα masterclass Γραφιστικής το οποίο να μην είναι γενικό κι αόριστο αλλά, αντίθετα, επικεντρωμένο σε ένα συγκεκριμένο στόχο: Στο να παρακολουθήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος πώς οι μεγάλες καλλιτεχνικές πρωτοπορίες του 20ού αιώνα επηρέασαν τη Γραφιστική. Σ’ αυτό το πλαίσιο, κινήματα όπως ο Φουτουρισμός, το Νταντά, η Art Deco, η Pop Art και άλλα, προσεγγίζονται υπό ένα πρίσμα κριτικό και δημιουργικό από το οποίο οι συμμετέχοντες καλούνται να εμπνευστούν για να δημιουργήσουν ένα δικό τους response. Για να επιτευχθεί αυτό, σχεδιάζουμε να γίνει μια πρώτη θεωρητική προσέγγιση και έρευνα πάνω στο τι σήμαινε και πώς αναπτύχθηκε το κάθε κίνημα, έτσι ώστε να αποκτήσουν τα εφόδια και τη γνώση που θα τους επιτρέψουν να προχωρήσουν στο πρακτικό (και πιο δημιουργικό) μέρος του masterclass. Λόγω του ερευνητικού αλλά και ταυτόχρονα πειραματικού του χαρακτήρα, το σεμινάριο αυτό έχει κερδίσει το ενδιαφέρον εκείνων που αναζητούσαν μια θεωρητική και πρακτική γνώση για την πορεία της Γραφιστικής Τέχνης από την αρχή του 20ού αιώνα έως τις μέρες μας.»

Ο  Π.Κ. διδάσκει Graphic Design. Η έκθεση με φωτογραφίες του με τίτλο «Beach Creatures» ολοκληρώθηκε στις 8 /10 στο Φουάρ Gallery (fouar-athens.gr) και ήταν το θέμα του εξωφύλλου του τεύχους 628 της Athens Voice. 


Νίκος Κολλάρος - Συνθέτης

«Από το φετινό καλοκαίρι σχεδιάσαμε με τον Θράσο Καμινάκη τα νέα σεμινάρια για τον Στίχο και την Μελοποίηση που έχουν το συντονισμό της Φωτεινής Λαμπρίδη και καλούν σημαντικούς έλληνες καλλιτέχνες να δώσουν τα φώτα τους σε νέους δημιουργούς. Ο Νίκος Αντύπας, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Παύλος Παυλίδης και πολλοί άλλοι έχουν προσκληθεί φέτος σε αυτή την μεγάλη δημιουργική συντροφιά που είχε ως τώρα συνεργάτες δημιουργούς όπως η Δήμητρα Γαλάνη, ο Γιώργος Ανδρέου, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Οδυσσέας Ιωάννου, ο Κώστας Φασουλάς, η Μελίνα Τανάγρη, ο Άρης Δαβαράκης και τόσοι και τόσοι άλλοι. Μιας συντροφιάς επίσης που κατάφερε οι μαθητές της να αποσπάσουν τα πρώτα βραβεία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, να ξεχωρίσουν στην Τέταρτη Ακρόαση της Μικρής Άρκτου και να εκδώσουν το CD “Νέοι Στιχουργοί στο Φως». Ο δικός μου ρόλος είναι να εμπνεύσω τους νέους που καταπιάνονται με το τραγούδι για πρώτη φορά να τολμήσουν να γράψουν εκείνα τα τραγούδια που θα αγαπηθούν αύριο από το κοινό. Σε αυτό πιστεύουν οι νέοι γραφιάδες στίχων που αναζητούν το στίγμα τους και έρχονται στην παρέα μας για να συναντηθούν με τον μουσικό που τους ταιριάζει».

 Ο Ν. Κ. μετά την έκδοση του βιβλίου-cd «Σελιδοδείκτες» (www.selidodeiktes.gr), ηχογραφεί τη νέα του εργασία με τίτλο «Ζυγός αριθμός» με δυάδες τραγουδιών ερμηνευμένα από γνωστούς τραγουδιστές.


Γιώργος Λυντζέρης - Σκηνογράφος

«Στο Μικρό Πολυτεχνείο τα σεμινάρια Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας λειτουργούν με καθαρά πρακτικό τρόπο στοχεύοντας στο στήσιμο και το ανέβασμα μιας παράστασης Pocket Theatre και δίνοντας την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να υπογράψουν την πρώτη τους «δουλειά» στο Θέατρο. Παράλληλα με τα μαθήματα της Έβελυν Σιούπη στην «Ενδυματολογία πίσω από τον Τηλεοπτικό φακό» κάθε ένας από τους συμμετέχοντες μπορεί να μυηθεί στα πρακτικά στάδια που ο σκηνογράφος / ενδυματολόγος περνά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του επαγγέλματος αυτού. Παράλληλα, ξεσκάμε, διασκεδάζουμε, λερώνουμε τα χέρια μας, ακονίζουμε τις γνώσεις μας και βουτάμε κάθετα μέσα σε έναν λαμπερό κόσμο και πολύ παρασκηνιακό ταυτόχρονα, αυτόν των ηθοποιών και των σκηνοθετών, αυτόν των έργων που το κοινό αύριο θα λατρέψει. Το φετινό σεμινάριο στοχεύει στο ανέβασμα της παράστασης «Ρινόκερως» του Ιονέσκο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κανέλλου στο θέατρο ΟΛΒΙΟ, μετά τις Γιορτές, και είναι αληθινή χαρά που έρχονται τόσοι νέοι συμμετέχοντες από παράπλευρους χώρους να τολμήσουν μαζί μας».

 

Ο  Γ.Λ. συνεργάζεται στις παραστάσεις «94 μίλια» της Ελένης Γιασσά, «Μάρτυρας» του Marius von Mayenburg, «Η αγάπη άργησε μια μέρα» της Λιλής Ζωγράφου, «Αντιγόνη η αληθινή ιστορία» της Χρύσας Ξουραφά, «Η Καταπάτηση» της Μαρίας Τσιμά και «Ο Γλάρος... αυτό ήθελα να πω» της ομάδας Hashart.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.