Τι θέση έχει η τεχνολογία στη ζωή μας;
Η έκθεση «Transcending Time» διερευνά τα όρια, τις δυνατότητες και τα ερωτήματα που δημιουργούνται στη σύγχρονη εποχή
Ο Tim Berners Lee δημιούργησε τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web) το 1989, μια χρονιά που έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πλέον καθοριστικές για τη διαμόρφωση της μοντέρνας ιστορίας και του σύγχρονου τρόπου ζωής των δυτικών κοινωνιών. Την ίδια χρονική και ιστορική στιγμή που η πτώση του Τοίχους του Βερολίνου άλλαξε την παγκόσμια πολιτική και την ευρωπαϊκή γεωγραφία, συνδέοντας την ανατολή με τη δύση, ο παγκόσμιος ιστός –ή αλλιώς το διαδίκτυο− επαναπροσδιόρισε την έννοια της συνδεσιμότητας εν γένει.
Basel Abbas and Ruanne Abou Rahme, Only The Beloved keeps our secrets (Courtesy of the artists and Caroll Fletcher gallery London)
Dimitris Efeoglou, Study for The Sonances Series (Courtesy of the artist and Zoumboulakis Galleries, Athens)
Η σημερινή κατάσταση διασύνδεσης βιώνεται και πραγματώνεται σε φυσικά και ψηφιακά περιβάλλοντα: η καθημερινότητά μας καθίσταται μοιρασμένη αλλά και επαυξημένη μέσα από τις δραστηριότητες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα κινητά τηλέφωνα και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι έννοιες του χρόνου και του χώρου είναι ρευστές και εξαρτώνται από καινούργιες μεταβλητές που εκτελούνται μέσα σε συσκευές, οθόνες και διαδικτυακές πλατφόρμες.
Giorgos Gyparakis, Self phone (Courtesy of the artist and Zoumboulakis Galleries, Athens)
Kostas Christopoulos, Parnitha (Photography Courtesy of the artist and Zoumboulakis Galleries, Athens)
Με αφορμή λοιπόν την εμπειρία της τεχνολογίας η Connectiva, μια νεοσύστατη, συνεργατική πλατφόρμα ατόμων που ασχολούνται ανεξάρτητα με τους τομείς της τέχνης και της τεχνολογίας, πραγματοποιεί την έκθεση «Transcending Time» στο νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αιόλου και Βύσσης 1, στο κέντρο της Αθήνας.
Kostas Tsolis, angry young computer (Angry Burroughts)
Kyriaki Costa, Foinikas
Louiza Zahareas, Screen Mutations
Κοινός τόπος των μελών της Connectiva είναι η διερεύνηση των ορίων, των δυνατοτήτων και των κοινωνικών μεταβολών που επιφέρει η τεχνολογία στον τρόπο ζωής και τις καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις αυτού. Ως σκοπό έχει να δραστηριοποιηθεί στο πεδίο της εικαστικής επιμέλειας, διοργάνωσης εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαχείρισης ατομικών και συλλογικών εικαστικών projects, με κεντρικό άξονα την έναρξη ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ τεχνολογίας, κοινωνίας και τέχνης.
Maria Kriara, Per Aspera Ad Astra / Από Τις Κακουχίες Στ' Αστέρια /Through Hardships To The Stars (Courtesy of CAN Christina Androulidaki gallery and the artist)
Marina Velisioti, Pray for us in the valley
H δράση αυτή αποτελεί μία προσπάθεια να διερευνηθούν τα όρια, οι δυνατότητες και τα ερωτήματα που γεννά η τεχνολογία στην σύγχρονη εποχή της επιτάχυνσης και της διαρκούς μεταβολής. Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι άνθρωποι συχνά υιοθετούν αντιφατικές απόψεις και απαντούν με διαφορετικές δυναμικές στις μεσοποιημένες εμπειρίες που προσφέρει η τεχνολογία, είτε αυτές είναι αναλογικής, ψηφιακής ή μηχανικής φύσης. Ανάμεσα στο mantra της καινοτομίας και στην νοσταλγία για την παράδοση και το αναλογικό παρελθόν, οι δημιουργοί της έκθεσης διαπραγματεύονται τις έννοιες της σύμπλευσης ή της αντίθεσης με το τεχνολογικό τους παρόν και μέλλον.
Mary Thivaiou, Edge of desire quotes
Τα έργα της έκθεσης καλούνται να λειτουργήσουν ως διαμεσολαβητικές πράξεις ανάμεσα στη ρευστότητα των ψηφιακών, διαδικτυακών περιβαλλόντων και στην παγιωμένη αναλογική εμπειρία με σκοπό τη δημιουργία ενός διαλόγου με τους αποδέκτες τους, με την προοπτική να δημιουργηθεί ένα ανοιχτό δίκτυο επικοινωνίας αναφορικά με το σύγχρονο δίπολο τέχνης – τεχνολογίας.
Michel Lamoller, Layerscape (Acity#4) (Courtesy of Nitra Gallery, Athens/Thessaloniki)
Miltos Manetas, Painting Rain (Blackberry Video signed Unique 3min in loop mute)
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι: Basel Abbas & Ruanne Abou-Rahme, Μαρίνα Βελησιώτη, Ζωή Γιαμπουλντάκη, Γιώργος Γυπαράκης, Δημήτρης Εφέογλου, Λουίζα Ζαχαρέας, Μαίρη Θηβαίου, Μαρία Κριαρά, Κυριακή Κώστα, Michel Lamoller, Μίλτος Μανέτας, Σοφία Παπακώστα, Κώστας Τσώλης, Κώστας Χριστόπουλος.
Η Connectiva αποτελείται από τις Ραλλού Αβραμίδου, Ιωάννα Ζούλη, Σοφία Παπακώστα, Βάλια Παπαστάμου, Έλλη Σκρέτα, Νίκη Παπακωνσταντινοπούλου, Τζένη Μπόλα, Κατερίνα Δερβένη, Αντωνία Χουβαρδά.
Sophia Papacosta, I only know it was there
Zoe Giabouldaki, Basic Sause (Courtesy of the artist and Elika Gallery)
Info: «Transcending Time». Εγκαίνια: Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, 20:00 * Διάρκεια: Ως 21 Οκτωβρίου * Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 16:00-20:00, Σάββατο 12:00-17:00 * Στο νεοκλασικό κτίριο στη συμβολή των οδών Αιόλου και Βύσσης 1. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο facebook
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για σουρεαλιστικό πίνακα
Ο καλλιτέχνης μάς μυεί στη βεξιλολογία μέσα από την έκθεση Waving Through Folklore
Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την έκδοση του πρώτου «Μανιφέστου του Σουρεαλισμού
Η έκθεση φιλοξενείται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στην Αθήνα
Μιλήσαμε με την εικαστικό για το δαιδαλώδες ασπρόμαυρο installation που εγκαινιάζει αύριο
Ποιες εκθέσεις κάνουν εγκαίνια αυτές τις μέρες σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί της Αθήνας
«Η αρχαία ελληνική τέχνη διδάσκει την αρμονία, που είναι το ζητούμενο στη ζωή και την τέχνη»
Oκτώ τουλάχιστον συντηρητές εργάζονται για χρόνια
Εκτίθενται έργα των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη και Στάθη Σταυρόπουλου («Στάθης»)
Γνωστός για τα πορτρέτα του και για τις σκηνές από το Camden Town στο βόρειο Λονδίνο
Στην γκαλερί Donopoulos International Fine Arts, «ακούγονται» τραγούδια που κάποιοι τα χορεύουν ακόμα στο μπαρ Berlin
Παρουσιάζονται περισσότερα από 100 έργα του δημιουργού που αγαπούσε τον σουρεαλισμό
Ο καλλιτέχνης που έχει χαρακτηριστεί ως το «Φάντασμα της Παλιάς Αμερικής»
Οι εκθέσεις που ξεχωρίσαμε σε 3 γκαλερί και ένα μεγάλο μουσείο της Αθήνας
Επιλεγμένοι ελληνικοί μύθοι, συναντούν τα ακραία ξεσπάσματα της φύσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.