Εικαστικα

The Sinking World: Τέχνη 130 πόδια υπό τη θάλασσα

Η ροκοκό Ατλαντίδα του Andreas Franke

Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γεωγραφική θέση 24.7 μοίρες νότια, 81.44 μοίρες δυτικά. Αυτές οι συντεταγμένες καθορίζουν την ακριβή τοποθεσία του σκάφους Vanderberg, το οποίο βυθίστηκε το 2009 στο Κι Γουέστ της Φλόριντα, φαινομενικά καταδικασμένου να παραμείνει ένα άψυχο θαλάσσιο κήτος βάρους δέκα χιλιάδων τόνων, ωσότου ανασυρθεί στην επιφάνεια.

Μόνο που το Vanderberg προσέκρουσε στην περίπτωση του Andreas Franke, φωτογράφου, εικονογράφου και παθιασμένου καταδύτη, ο οποίος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το κουφάρι του πλοίου σαν βιότοπο για τη σουρεαλιστική, ροκοκό Ατλαντίδα των οραμάτων του.

Ο Franke, αυστριακός δημιουργός με πελατολόγιο περιωπής (Habitat, Ferrari, Nike, Heineken, Pepsi, Siemens), βούτηξε στα βάθη του Κι Γουεστ, φωτογράφισε επισταμένα το ναυάγιο και στη συνέχεια αντιπαρέβαλλε στις αυθεντικές εικόνες μια δική του, φαντασιακή δημογραφία του νερού: μπαλαρίνες, ευγενείς, πυγμάχους, παιδιά, κινηματογραφόφιλους, προλετάριους, νοικοκυρές, τροφίμους νοσοκομείων, κυνηγούς λεπιδόπτερων. Κατόπιν έντυσε τις εκτυπώσεις με πλέξιγκλας, τις τύλιξε με κορνίζες ανοξείδωτου ατσαλιού και τις εφάρμοσε με μαγνήτες στους πνεύμονες του πλοίου.

Σαν να μην ήταν αρκετή η απόκοσμη σαγήνη των εικαστικών του Franke, ο υδροβιότοπος φρόντισε να προσθέσει τις δικές του φυσικές πινελιές, χάρη στην πατίνα του άλατος και των μικροοργανισμών που διαστρωμάτωσαν τα έργα. Και πού στεγάστηκε αυτή η γκαλερί; Ούτε στη Νέα Υόρκη ούτε στο Λονδίνο. Παρέμεινε εκεί, 24.7 μοίρες νότια, 81.44 μοίρες δυτικά, 130 πόδια κάτω από τη θάλασσα, όπου όλα είναι σιωπηλά και πρασινωπά, και που μπορείς να φτάσεις μονάχα φορώντας εξοπλισμό δύτη, παίρνοντας βάρκα από το Κι Γουέστ. Η έκθεση «The Vandenberg: Life Below the Surface» φιλοξενήθηκε από τις 17 Ιανουαρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου στα βάθη του ωκεανού.

thesinkingworld.com

n


n


n


n


n


n