Εικαστικα

Τέχνη στην πόλη, τώρα

Λίγο πριν ξεκινήσουν τα φεστιβάλ και οι ομαδικές εκθέσεις του καλοκαιριού, είδαμε τη νέα δουλειά έξι ετερόκλητων εικαστικών.

Γιώτα Αργυροπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 255
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι νέες εκθέσεις που θα δούμε στις γκαλερί της Αθήνας τις επόμενες ημέρες.

O Μάιος ξεκινάει με τα εγκαίνια πολλών ατομικών εκθέσεων νέων αλλά και αναγνωρισμένων καλλιτεχνών. Λίγο πριν ξεκινήσουν τα φεστιβάλ και οι ομαδικές εκθέσεις του καλοκαιριού, ειδαμε τη νέα δουλειά έξι ετερόκλητων εικαστικών.

Οι ατομικές εκθέσεις έχουν μια ιδιαίτερη λειτουργία και ομορφιά· μας δίνουν την ευκαιρία να ανακαλύψουμε σε βάθος τι θέλει να εκφράσει ο καλλιτέχνης στο παρόν, να δούμε πού στέκεται καλλιτεχνικά, να βυθιστούμε στο προσωπικό του σύμπαν.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα δούμε την τέταρτη ατομική του Χρήστου Αποστολάκη, ο οποίος επεξεργάζεται ψηφιακά φωτογραφίες αραβικών πόλεων. Με τη σκόπιμη, ψηφιακή του παρέμβαση, ο Αποστολάκης δημιουργεί μια νέα εικονική πραγματικότητα, η οποία με τη σειρά της σηματοδοτεί νέα νοήματα. Η έκθεσή του ονομάζεται “Phantoms and Fences” και διαρκεί από 6/5 ως 13/6 στην γκαλερί Α.Δ. (Παλλάδος 3, Ψυρρή).

Ο Γιάννης Βαρελάς επιστρέφει με ατομική έκθεση μετά από πέντε χρόνια στην γκαλερί Breeder και παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά κολάζ του με ζωγραφική· μερικά από τα έργα που θα δούμε αποτέλεσαν τη συμμετοχή του καλλιτέχνη στην Μπιενάλε της Νέας Ορλεάνης, “Prospect 1” (13/5 - 4/7, Ιάσονος 45).

Ο Γιάννης Γκανάς παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση “Against the Sky”, η οποία κάνει ένα σχόλιο για τον πόλεμο μέσα από σχέδια, βίντεο και ζωγραφικά έργα – μπορεί να έχεις δει τη δουλειά του στις μεγάλες τοιχογραφίες του ξενοδοχείου Periscope 1&2 ή σε άλλα site specific έργα μέσα στην πόλη. (Από 4/5 ως 4/6, a.antonopoulou.art., Αριστοφάνους 20).

Δύο αρκετά νεότεροι εικαστικοί μάς συστήνονται: ο Νίκος Καναρέλης με τη δεύτερη έκθεσή του “The Public gets what the public wants” αντλεί τα θέματά του από διάσημους πίνακες της ιστορίας της τέχνης και τα μοντάρει με εικόνες δρόμου – για παράδειγμα βάζει τη λευκή-κόκκινη ταινία της αστυνομίας μέσα στα τοπία του Λύτρα και τα συνθήματα με σπρέι στον τοίχο στα έργα του Mondrian.

H νέα δουλειά του Γιώργου Λαζόγκα έχει πολιτικό χαρακτήρα και εστιάζεται στην κοινωνική πραγματικότητα. Με τον τίτλο “Réalité, Res, Rien”, μέσα από ποικιλία μέσων, τυπώματα, σχέδια, βίντεο, φωτογραφία, ζωγραφική, ο Λαζόγκας διερευνά υπαινικτικά τη νέα πολιτική κατάσταση με αφορμή τα γεγονότα στη Γάζα και στην Ελλάδα από τον Δεκέμβρη και μετά. Η έκθεσή του θα ξεκινήσει στις 14/5 και συνοδεύεται από φιλοσοφικά και περιβαλλοντολογικά κείμενα του Κώστα Αξελού, του Θανάση Μουτσόπουλου και του Ηλία Ευθυμιόπουλου (Ζουμπουλάκη, πλ. Κολωνακίου 20).

Τέλος, η διάσημη Βρετανή film artist Maria Marshall παρουσιάζει την ταινία της “58 Days Later”, η οποία γυρίστηκε στο Τσενάι της Ινδίας, στο μέρος όπου ο καταστροφικός σεισμός και το τσουνάμι ερήμωσαν την ακτή. Την ταινία συνοδεύουν 58 ζωγραφικά έργα όπως επίσης και 10 πόστερ με εικόνες από ταινίες τρόμου (6/5 - 11/6, Πότνια Θηρών, Ζαΐμη 7, Εξάρχεια).