Εικαστικα

Τι σχέση έχουν οι Μούσες με την Επιστήμη;

Ένας διάλογος ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον στο Σπίτι της Κύπρου

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
340146-707406.jpg

Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη Ελλάδας σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου - Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, παρουσιάζουν την έκθεση «Το Εγχείρημα των Μουσών - Ένας Διάλογος ανάμεσα στην Τέχνη και την Επιστήμη» η οποία βασίζεται σε μία εικαστική πρόταση του Μεγακλή Ρογκάκου για 9 επιμελητές και 27 καλλιτέχνες.

Οι Μούσες στην αρχαία ελληνική μυθολογία είναι εννέα αρχαίες θεότητες με ηγέτη τον Απόλλωνα. Αρχικά οι θεότητες αυτές ήταν νύμφες του βουνού και των νερών. Τα ονόματα τους είναι: Κλειώ, Ευτέρπη, Θάλεια, Μελπομένη, Τερψιχόρη, Ερατώ, Πολυμνία, Ουρανία, Καλλιόπη. Αντανακλώντας την προϊστορική περίοδο ακμής τους, οι εννέα μούσες παρέμειναν συνδεδεμένες με τα παραδοσιακά αντικείμενά τους. Καθώς οι τέχνες και οι επιστήμες εξελίχθηκαν μέσα στους αιώνες, οι μούσες έγιναν μάλλον εμβληματικές της γενικής ικανότητας του ανθρώπου να μελετήσει και να ερευνήσει.

Το «Εγχείρημα των Μουσών» μάς δίνει μία ευκαιρία να ανανεώσουμε την προσοχή στις αρχαίες ελληνικές θεότητες, να εξερευνήσουμε τη σχέση τέχνης κι επιστήμης, καθώς και να γνωρίσουμε πώς η σύγχρονη τέχνη αντεπεξέρχεται σε αυτή την ενδιαφέρουσα συνθήκη.

Η έκθεση που παρουσιάζεται στο Σπίτι της Κύπρου εμπνέεται από την αρχαία ποικιλία των Μουσών για να φέρει τις εικαστικές τέχνες σε γόνιμο διάλογο με τα 9 πεδία της επιστημονικής μελέτης στη σειρά με την οποία οι εν λόγω θεότητες εμφανίζονται στη Σαρκοφάγο των Μουσών (π. 125) του Μουσείου του Λούβρου.

Η Κλειώ, μούσα της ιστορίας, συνομιλεί με τη φυσική και τη χημεία. Η Θάλεια, μούσα της κωμωδίας, με την κοινωνιολογία. Η μούσα της λυρικής ποίησης, η Ερατώ, μιλά για υπολογιστές. Η Ευτέρπη, η μούσα της μουσικής, συζητά για γεωμετρία και μαθηματικά. Η Πολύμνια, μούσα των ύμνων, συνδιαλέγεται με τη βιολογία και την ιατρική. Η Καλλιόπη, μούσα της επικής ποίησης με τις οικονομικές & πολιτικές επιστήμες. Η Τερψιχόρη, μούσα της όρχησης και της χορωδίας συνδιαλέγεται για τη γεωγραφία και τη γεωλογία. Η Ουρανία, μούσα της αστρονομίας και της αστρολογίας με την αστρονομία και η Μελπομένη, μούσα της τραγωδίας, με την ανθρωπολογία / εθνοτικές σπουδές.

Η έκθεση ενθαρρύνει την επικοινωνία μεταξύ των υποτρόφων και ενδυναμώνει τα κοινά επιστημονικά, επαγγελματικά και κοινωνικά ενδιαφέροντά τους. Σύμφωνα με το σκεπτικό της έκθεσης κάθε ένας από τους 9 επιμελητές ανέλαβε την ευθύνη να φωτίσει μία διαφορετική επιστήμη με 3 διαφορετικούς καλλιτέχνες της επιλογής.

Πληροφορίες στο Guide της Athens Voice

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κωνσταντίνος Κακανιάς, Λεπτομέρεια από το έργο «Pasted Graphic» από την αναδρομική έκθεση του Κωνσταντίνου Κακανιά, Αίθουσα Τέχνης Ρεββέκκα Καμχή
Ο Κωνσταντίνος Κακανιάς μας βάζει στο ξεχωριστό σύμπαν του

Πίνακες, εικονογραφήσεις περιοδικών, γλυπτά, φωτογραφίες και ηχογραφήσεις του καλλιτέχνη από το 1996 έως σήμερα περιλαμβάνει η αναδρομική έκθεση «Θεϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας» στην γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.