- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μια πρώτη γεύση από την έκθεση Documenta που έρχεται στην Αθήνα
«Μια μέρα, Μια νύχτα» στο Ινστιτούτο Goethe
Από το πρωί του Σαββάτου μέχρι το χάραμα της Κυριακής, το Ινστιτούτο Goethe μετατρέπεται σε πολυχώρο τέχνης. Μέσα από ένα μαραθώνιο εκδηλώσεων μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την έκθεση Documenta. Μια έκθεση που μετράει 60 χρόνια παρουσίας στα Γερμανικά πολιτιστικά δρώμενα. Και αν αναρωτιέστε για ποιο λόγο οι Αθηναίοι θα πρέπει να γνωρίσουν μια γερμανική έκθεση, είναι απλός. Γιατί για πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία της, η Documenta δεν θα γίνει μόνο στο Κάσελ της Γερμανίας αλλά ταυτόχρονα και στην Αθήνα. Γιατί η Documenta «θέλει να μάθει από την Αθήνα».
Τι είναι όμως η Documenta και «θέλει να μάθει από την Αθήνα»; Έκθεση; Καλλιτεχνικό γεγονός; Μια ιδέα; Ή μήπως πρόκειται για πολιτιστική προσέγγιση της πραγματικότητας με πολιτικές διαστάσεις;
Επιχειρώντας να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα τo Ινστιτούτο Goethe πήρε την πρωτοβουλία να φέρει το ελληνικό κοινό σε επαφή με την ιστορία της μεγαλύτερης διεθνούς διοργάνωσης τέχνης. «Από κοινού με τους Αθηναίους επιθυμούμε να προσεγγίσουμε τον πολιτιστικό θεσμό Documenta και την 60χρονη ιστορία του. Πώς και γιατί έκανε την εμφάνισή του στον κόσμο; Πώς εξελίχτηκε; Ποιες μορφές τέχνης και προβολής της τέχνης έχει παρουσιάσει; Πώς αντέδρασε στην εκάστοτε επικαιρότητα και ποιο ρόλο έπαιξε σ’ αυτή;» θα πει η Διευθύντρια του Πολιτιστικού Προγράμματος του Ινστιτούτου Goethe, Juliane Stegner.
Η ιστορία της Documenta ξεκινά το 1955 και η διοργάνωση γίνεται κάθε πέντε χρόνια. H Documenta 14, που θα λάβει χώρα στο Κάσελ και στην Αθήνα ταυτόχρονα, θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2017 και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούλιο. Στην Αθήνα όμως έχουν ήδη αρχίσει οι εκδηλώσεις που θα εξοικειώσουν το ελληνικό κοινό με την έκθεση. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε, το δεύτερο διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ινστιτούτο Goethe, ενώ οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τον Ιούλιο του 2017.
Τι πρόκειται να δούμε όμως αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ινστιτούτο Goethe; «Διαμορφώσαμε το Ινστιτούτο σε ‘θεματικό χώρο’ όπου εικόνες, φιλμ, ήχος και λόγος θα δίνουν στους επισκέπτες-μικρούς και μεγάλους- τη δυνατότητα να βιώσουν τα 60 μέχρι τώρα χρόνια της Documenta» μας λέει η Juliane Stegner. Στο φουαγιέ του Ινστιτούτου θα φιλοξενηθεί το αρχειακό υλικό της Documenta, ενώ σε όλους τους χώρους του Ινστιτούτου θα πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, όπως προβολές ταινιών, συζητήσεις, ομιλίες, παιδαγωγικά προγράμματα και workshops, με την συμμετοχή καλλιτεχνών και από τις δυο χώρες.
Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος θα είναι μήνες αφιερωμένοι στην ιστορία των δύο χωρών. Της Γερμανίας και της Ελλάδας. Κομμάτια της ιστορίας που πληγώνουν ακόμη και σήμερα τους δυο λαούς θα βρεθούν στο επίκεντρο. Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και η δικτατορία. Ιδιαίτερα ο Νοέμβριος θα είναι αφιερωμένος στην Ελλάδα και στη δύσκολη περίοδο της δικτατορίας. « Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας το Ινστιτούτο Goethe αποτελούσε τόπο συνάντησης των ελλήνων διανοούμενων. Τώρα θα τους έχουμε πάλι κοντά μας για να μας μιλήσουν για την εποχή. Θα παρουσιάσουμε ταινίες που είχαν απαγορευτεί, ενώ θα προσκαλέσουμε και ξένους, που είχαν χαρακτηριστεί persona non grata από τους δικτάτορες. Το Χτες και το Σήμερα, είτε πολιτιστικό είτε κοινωνικοπολιτικό, σε Ελλάδα και Γερμανία θα παίξει βασικό ρόλο» καταλήγει η κ. Juliane Stegner.
Εδώ μπορείτε να δείτε όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Ινστιτούτο Goethe από το πρωί του Σαββάτου έως το ξημέρωμα της Κυριακής.