Εικαστικα

Εσύ θα μετέτρεπες ένα χαρτονόμισμα σε έργο τέχνης;

Ένα video-πείραμα του καλλιτέχνη Χρήστου Μαρμέρη στα μπαρ της Αθήνας

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
325418-671453.jpg

Ο Χρήστος Μαρμέρης αναρωτήθηκε πώς θα αντιδρούσε ο κόσμος μπροστά στην ιδέα ότι το χρήμα βλάπτει σοβαρά την ηθική και την ελευθερία. Και αν θα δεχόταν αυτό, να το «επικυρώσει» με μία σφραγίδα και την υπογραφή του καλλιτέχνη.

Το πείραμα καταγράφηκε σε video τον τίτλο «Ο Καλλιτέχνης Προειδοποιεί».

Ο ίδιος λέει:

«Ξεκίνησα με την απλή ιδέα ότι όσο υπάρχει η επί πληρωμή εργασία και το χρήμα, δεν μπορούμε να μιλάμε για ελευθερία. Είναι μία ιδέα που πιθανώς όλοι την έχουμε σκεφτεί κάποια στιγμή, αλλά έχει τόση επίδραση επάνω μας όσο και η προειδοποιητική επιγραφή στα πακέτα των τσιγάρων. Σφραγίζοντας τα χαρτονομίσματα των ανθρώπων, φιλοδοξώ να θέσω κάποια ερωτήματα σχετικά με την ηθική και την ελευθερία. Με ενδιαφέρει κάθε τους αντίδραση, κάθε σκέψη ή άποψη που μπορεί να εκφράσει κάποιος, καθώς είναι ενδεικτική της υποδουλωτικής στάσης τους στην έννοια του χρήματος και για το πώς κάποιος προσδιορίζει τη δική έννοια περί ηθικής και ελευθερίας.

Με ενδιαφέρει επίσης να παρακολουθήσω το πώς αντιδρά κάποιος που τελικά δέχεται να λάβει μέρος σε αυτή τη διαδικασία που προτείνω. Τι σημαίνει για αυτόν το σφραγισμένο και υπογεγραμμένο χαρτονόμισμα που έχει τώρα στο πορτοφόλι του; Και τελικά, μετά από όλο αυτό το πείραμα, ποια είναι η δική μου σχέση με το χρήμα σαν καλλιτέχνης; Είναι μία σχέση εκδίκησης ή υποδούλωσης;» 

Στο video είναι ενδιαφέρον να «αφουγκραστεί» κανείς ακόμα και τις αμήχανες σιωπές και τα σχόλια των ανθρώπων που προσεγγίζει ο καλλιτέχνης προτείνοντάς τους να αντιδράσουν στο σφράγισμα του χαρτονομίσματος:

Ο Χρήστος Μαρμέρης γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Πιστεύει ότι η τέχνη είναι ένα επιδραστικό μέσον για την έκφραση συναισθημάτων ή φιλοσοφικών αναζητήσεων, ψυχολογικών καταστάσεων και ζητημάτων σχέσεων. Σαν αποτέλεσμα αυτών των πιστεύω, το έργο του είναι ανθρωποκεντρικό με βάσεις στη σύγχρονη φιλοσοφία και ψυχολογία. 

Δείτε περισσότερα για τις σκέψεις και το έργο του εδώ: http://www.christosmarmeris.eu/

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.