Στο ανανεωμένο Ωδείο Αθηνών, φτάσε μέχρι το υπόγειο
Κρυφός εδώ και 40 χρόνια, αποκαλύπτεται ο καινούργιος χώρος του Ωδείου μετά την ανακαίνιση του ΝΕΟΝ


Το κτίριο του Ωδείου Αθηνών στη Ρηγίλλης είχε ένα υπόγειο. Τρομακτικό σαν όλα τα υπόγεια, «στοίχειωνε» το -κατά τ’ άλλα- εμβληματικό Ωδείο, αφού εδώ και 40 χρόνια βρισκόταν σε βαθύ σκοτάδι. Αναξιοποίητο και παραμελημένο, το πρώτο υπόγειο του κτιρίου, που σχεδίασε αρχιτέκτονας Ιωάννης Δεσποτόπουλους, επιτέλους ανακαινίστηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και μεταμορφώθηκε σε εμβληματικό χώρο πολιτισμού, μεγάλης αισθητικής και λειτουργικής αξίας.
Το Ωδείο Αθηνών πριν την αναμόρφωση, φωτό: Ναταλία Τσουκαλά
Αν και το οικοδόμημα του μεγάλου Δεσποτόπουλου παραμένει ακόμα ημιτελές, το 1959 κέρδισε το πρώτο βραβείο πανελλήνιου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού για τη σύνθεσή του και ανήκει στις κορυφαίες εκφράσεις του ριζοσπαστικά μοντέρνου πνεύματος του Bauhaus. Το Ωδείον Αθηνών, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες αυτή την περίοδο ώστε να ολοκληρωθεί το σημαντικό αυτό κτίριο και να αποκτήσει τη θέση και αίγλη που του αξίζει στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης, με την βοήθεια της πολιτείας, εθνικών, κοινοτικών αλλά και ιδιωτικών πόρων.
Το Ωδείο Αθηνών μετά την αναμόρφωση, φωτό: Πάνος Κοκκινιάς
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, ο ΝΕΟΝ χρηματοδότησε την αναμόρφωση του ξεχασμένου υπογείου, με κόστος 180.000 ευρώ. Μετά από εκτεταμένες εργασίες καθαρισμών και εξυγίανσης των χώρων, το Α΄ υπόγειο αποτελεί για πρώτη φορά χώρο πολιτισμού, που επεκτείνεται σε ένα εξαιρετικό αίθριο.
Συνολικής επιφάνειας 1.800τμ. και πληρώντας όλους του κανόνες υγιεινής και ασφαλείας, το υπόγειο του Ωδείου θα λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος, ενώ η αποκατάσταση της λειτουργίας του αίθριου ως αύλιου χώρου συμβάλει ουσιαστικά στην οπτική ενοποίηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών λειτουργιών και στη συνοχή του κτιριακού συνόλου.
Το Ωδείο Αθηνών μετά την αναμόρφωση, φωτό: Πάνος Κοκκινιάς
Ο νέος χώρος πολιτισμού του Ωδείου Αθηνών θα εγκαινιαστεί αυτό το φθινόπωρο με την παρουσίαση δύο προγραμμάτων του ΝΕΟΝ, τη διοργάνωση που ερευνά το μέλλον των πόλεων Ideas City σε συνεργασία με το New Museum της Νέας Υόρκης και την έκθεση «Η Υπέρβαση της Άβυσσος». Στη συνέχεια, θα παραμείνει στη διαχείριση του Ωδείου Αθηνών για τη φιλοξενία και διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτισμού.
φωτό: Θανάσης Καρατζάς
Από τη δημιουργία του το 2013, ο ΝΕΟΝ μεταφέρει τη φιλοδοξία του ιδρυτή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου να φέρει τη σύγχρονη τέχνη κοντά στο κοινό, αξιοποιώντας παράλληλα χώρους που συχνά παραμένουν πολιτιστικά ανεκμετάλλευτοι, σε σύμπραξη με θεσμικούς φορείς του πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα εκθέσεις και διοργανώσεις σύγχρονης τέχνης, ανοιχτές στο ευρύ κοινό, σε εμβληματικούς χώρους της Αθήνας όπως στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, στη Γαλλική Σχολή Αθηνών, καθώς και σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Αρχαία Αγορά, η Ρωμαϊκή Αγορά και ο Κεραμεικός.
φωτό: Θανάσης Καρατζάς
Το Ωδείο Αθηνών από την άλλη, με προσφορά 150 ετών στο χώρο των παραστατικών τεχνών, αγωνίζεται να επεκτείνει τις πολιτιστικές του δραστηριότητες και την εξωστρέφειά του μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον και ο κ. Νίκος Τσούχλος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου Ώδείον Αθηνών – 1871’, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην καρδιά της πρωτεύουσας, το εμβληματικό κτίριο του μεγάλου αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου για το Ωδείο Αθηνών κοιμάται περιμένοντας εδώ και τέσσερις δεκαετίες την ολοκλήρωσή του. Σήμερα, ο οργανισμός ΝΕΟΝ έρχεται να φυσήξει μια φρέσκια πνοή στο έργο ενός μεγάλου Ευρωπαίου αρχιτέκτονα, να ξαναζωντανέψει μέρος από το εγκαταλειμμένο γιαπί του 1976 και να κάνει μαζί με το Ωδείο Αθηνών το πρώτο μεγάλο βήμα στο δρόμο της ολοκλήρωσης του λευκού κτιρίου που περιμένει μισοξεχασμένο εδώ και σχεδόν μισό αιώνα στην οδό Ρηγίλλης».
Το Ωδείο Αθηνών μετά την αναμόρφωση, φωτό: Πάνος Κοκκινιάς
Ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ιδρυτής του Οργανισμού ΝΕΟΝ, σημειώνει: «Όταν πρωτοαντίκρισα αυτόν τον ξεχασμένο χώρο, τον τόσο άρτιο αρχιτεκτονικά που όμως η εγκατάλειψη τον στερεί από τα μάτια του κόσμου, θεώρησα υποχρέωσή μου να αναλάβω την αποκατάστασή του. Είναι μεγάλη μου χαρά που, μετά τις εργασίες αναμόρφωσης, δημιουργήσαμε έναν ουσιαστικά νέο χώρο πολιτισμού, τον οποίο παραδίδουμε στο αθηναϊκό κοινό».
Info: Ωδείο Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19, Καθημερινές 11.00-19.00, 2107240673
Γενικοί μελετητές και αρχιτέκτονες του έργου του Ωδείου, το γραφείο Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες, με μελετητές μηχανολόγους - ηλεκτρολόγους το γραφείο DEKTIS Consultants. Κατασκευαστική εταιρεία του έργου, η DMD. Το κόστος της αναμόρφωσης ανήλθε στα 180.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από τον ΝΕΟΝ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τους καλλιτέχνες λίγο πριν τα εγκαίνια της κοινής τους έκθεσης στην γκαλερί Άλμα
Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό στις 14 Ιουνίου με διάρκεια μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2025
Η φύση στο επίκεντρο της νέας του δουλειάς
Μια έκθεση που συνδυάζει την τέχνη της ζωγραφικής με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά στο Βρυσάκι
Η πορεία της καλλιτεχνικής ιδιοφυίας του 20ού αιώνα
Η αντρική ταυτότητα στο μικροσκόπιο της Τέχνης: Έκθεση «ΑΝΤΡΕΣ»
Ένας καλλιτέχνης που γεννάει σεισμούς
Τέχνη, λογοκρισία, δημοκρατία. Το στοίχημα της ελευθερίας
6 εκθέσεις που σας προτείνουμε για αυτήν την εβδομάδα
Δυο in situ αναθέσεις και δυο μεγαλύτερα project μάς εισάγουν στη μεγάλη θεματική για τη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα και τη φύση
Μια απόδραση από τις προβλέψιμες γκαλερί, το Σάββατο 5 Απριλίου και την Κυριακή 6 Απριλίου
Η γνωστή γκαλερίστα μιλάει για τη ζωή της, την τέχνη και την καθημερινότητα στο κέντρο της πόλης
Ο ζωγράφος είχε χαρακτηρίσει τον πίνακά του ως «ίσως το καλύτερο τοπίο μου»
Ο βίος του Ολλανδού ζωγράφου που άσκησε καταλυτική επιρροή στην τέχνη
Ένα από τα σημαντικότερα ζωγραφικά έργα του κλασσικού κόσμου
Το γυμνό σώμα πέρα από την ερωτική απεικόνισή του, ως κάτι το «άβολο» και «ανοίκειο»
Ποιες εγκαινιάζονται και ποιες διευρύνουν το ωράριό τους
Ο καλλιτέχνης που ανέλαβε το εικαστικό κομμάτι του 25ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συστήνεται στην Athens Voice
Η συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου διευρύνει τα σύνορα της σύγχρονης Τέχνης
Μπήκαμε στο εργαστήριο του εικαστικού λίγο πριν το στήσιμο της νέας του έκθεσης στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.