Εικαστικα

Τέχνη από την σκουπιδοπαραλία της Χαβάης

Η Sophie Thomas μαζεύει σκουπίδια στις χαβανέζικες παραλίες και φτιάχνει μικρά έργα τέχνης

Μυρσίνη Λιοναράκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την πρώτη φορά που η Βρετανίδα εικαστικός Sophie Thomas πάτησε το πόδι της στην Χαβάη και συγκεκριμένα στην παραλία Kamilo, εντυπωσιάστηκε όχι από τα καταγάλανα νερά και το ειδυλλιακό τοπίο αλλά από τα… σκουπίδια! Άχρηστα ξύλινα, πλαστικά ή γυάλινα αντικείμενα ξεφύτρωναν παντού, στην άμμο, στο νερό. Μπουκάλια, καπάκια, παιχνίδια και πολλές πολλές οδοντόβουρτσες! «Είναι απίστευτο πόσες οδοντόβουρτσες βρίσκει κανείς στις παραλίες. Ξεθωριασμένες από τον ήλιο, διαβρωμένες από το θαλασσινό νερό αλλά ακόμα οδοντόβουρτσες», είχε πει σε μία συνέντευξή της. Στην πρώτη της μισάωρη βόλτα στην παραλία, η Thomas είχε ήδη εντοπίσει 18 από αυτές.

Αφού μάζεψε και πήρε μαζί της όσα σκουπίδια μπόρεσε, η Thomas επέστρεψε στο Λονδίνο και έστησε με αυτά μικρά εικαστικά έργα τέχνης. Χρησιμοποίησε βασικά πλαστικά αντικείμενα και έπαιξε κυρίως με τα χρώματα. Ο στόχος της διπλός: πρώτον να κινήσει το ενδιαφέρον του κόσμου για την τρομακτική θαλάσσια μόλυνση και δεύτερον να κινήσει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών για τις χρήσεις του πλαστικού στην τέχνη.

Η Kamilo Beach δεν είναι τυχαία διάσημη ως η σκουπιδοπαραλία της Χαβάης. Εκεί καταλήγουν τα περισσότερα σκουπίδια του Ειρηνικού Ωκεανού, σε μία θαλάσσια έκταση που μάλιστα λέγεται ότι μέχρι τους πρόσφατους καθαρισμούς μπορούσε κανείς να διακρίνει από το φεγγάρι. Δεν είναι λίγοι που εξαιτίας αυτού, συνέκριναν τον τεράστιο αυτό πλαστικό λεκέ του Ωκεανού με το Σινικό Τείχος, λέγοντας ότι ο απλωμένος αυτός όγκος σκουπιδιών χτίζεται εδώ και χρόνια σιγά και μεθοδικά.

Αυτονόητη βέβαια η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το 90% των πτηνών της γης έχουν φάει κατά λάθος κομμάτια από πλαστικά σκουπίδια γιατί τα πέρασαν για φυσική τροφή. Και αυτό γιατί το 90% των σκουπιδιών που κολυμπούν στους ωκεανούς είναι πλαστικά και από αυτά μόνο το 5% ενδέχεται να είναι ανακυκλώσιμα. Οι ίδιοι οι Χαβανέζοι, όπως αναφέρει η Thomas σε άρθρο της, στραβομουτσουνιάζουν στο άκουσμα της Kamilo Beach και δεν την επισκέπτονται ποτέ. Η ίδια ωστόσο προσπαθεί να επιστρέφει συχνά και να συμμετέχει σε προγράμματα καθαρισμού αλλά και ευαισθητοποίησης του κόσμου. Και το σύνθημα παραμένει πάντα το ίδιο: Never Turn Your Back To The Ocean.

Info: www.instagram.com/tmsophietwitter.com/tmsophie