Εικαστικα

Το πρώτο ρομπότ της αρχαιότητας στο πρώτο μουσείο της χώρας

Η έκθεση «Τάλως - Απεικονίσεις του Τεχνητού Ανθρώπου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Γιάννης Νένες
ΤΕΥΧΟΣ 580
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, δυνατή παρουσία στη νέα γενιά δημιουργών που κινείται ευφάνταστα από τις παραδοσιακές τεχνικές μέχρι τις ψηφιακές και την pop κουλτούρα, φέρνει στην Αθήνα τον πρώτο τεχνητό άνθρωπο της αρχαιότητας, τον Τάλω. Πρόκειται για μία σειρά έργων με σινική μελάνη σε χαρτί που θα εκτίθενται όλο τον Αύγουστο στην περιοδική έκθεση που φιλοξενεί το café-εστιατόριο του πιο ιστορικού μουσείου της πόλης, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη θεμελίωση του Μουσείου.

imageimage

Ο Κωνσταντίνος, με μία τεχνολογική λεπτομέρεια που θυμίζει τη γραμμή του μεγάλου Moebius, ανοίγει έναν ξεχωριστό διάλογο με τα μνημειακά αγάλματα του Μουσείου εικονοποιώντας το αρχαίο ρομπότ που φτιάχτηκε από τον Δία, ή σύμφωνα με άλλες παραλλαγές του μύθου από τον πολυτεχνίτη Δαίδαλο ή τον Ήφαιστο, θεό της φωτιάς και του σιδήρου. Ο χάλκινος ήρωας, Τάλως, συμβολίζει την τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα της μεταλλουργίας στα προϊστορικά-μινωικά χρόνια, με ένα χάλκινο υπερήρωα να προστατεύει τους θεσμούς και το κοινό καλό. Το ζήτημα του Τεχνητού Ανθρώπου απαντάται με επιμονή σε ολόκληρο το σώμα της ιστορίας των τεχνών κι απασχολεί την τέχνη και την ακαδημαϊκή πορεία του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου.

image

Μέσα στην έκθεση, την οποία επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς, «μεταφέρεται» από τον καλλιτέχνη και ο ανανεωμένος κήπος του αιθρίου σε μία αυτόνομη ενότητα 16 έργων, φιλοτεχνημένα με μελάνι, αυγοτέμπερα και φύλλο χρυσού σε ξύλο.

image


Εγκαίνια 1η Αυγούστου, στις 20.00. Τη νύχτα των εγκαινίων ο πρόεδρος της Japan Tabacco International θα τιμηθεί για την ευγενική του προσφορά της αναπλάσεως του κήπου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών.

image