Εικαστικα

Athens Digital Arts Festival

Εξερευνώντας τον ψηφιακό πολιτισμό - Κάλεσμα συμμετοχής για το Φεστιβάλ του Μαΐου

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318974-627769.jpg

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και το 2015, το Αthens Digital Arts Festival (ADAF), το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, ολοκλήρωσε με επιτυχία την ετήσια διοργάνωσή του, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με βασικούς χώρους διεξαγωγής τη Διπλάρειο Σχολή, την πλατεία Μοναστηρακίου και την πλατεία της Αγίας Ειρήνης. Λειτουργώντας ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της διεθνούς και εγχώριας καλλιτεχνικής κοινότητας, το ADAF αποτελεί το μοναδικό φεστιβάλ που προάγει την ψηφιακή τέχνη στην Ελλάδα. Ενθαρρύνοντας όλες τις όψεις της ψηφιακής δημιουργίας, το Φεστιβάλ στοχεύει στην εξοικείωση του ευρύ κοινού με τις νέες τεχνολογίες και τον ψηφιακό πολιτισμό.

Τον Μάιο του 2015, υπό τον τίτλο Public Space_s, το Φεστιβάλ ανέδειξε σε διάφορα σημεία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας μία από τις πιο αντιφατικές έννοιες των ημερών μας: την έννοια του δημόσιου χώρου και την εμπειρία μας σε σχέση με αυτόν, ενεργοποιώντας την κριτική γλώσσα και την αισθητική του ψηφιακού μέσου. Μέσα από το πολύπλευρο πρόγραμμα του, το Φεστιβάλ παρουσίασε 150 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι μοιράστηκαν με το κοινό τις δικές τους αφηγήσεις για το δημόσιο χώρο, επαναπροσδιορίζοντας τη θέση τους στο ψηφιακό περιβάλλον και το αστικό τοπίο.

Με τη Χρυσή Χορηγία της COSMOTE, το 11ο Athens Digital Arts Festival δημιούργησε για τέσσερις ημέρες ένα δυναμικό δημόσιο χώρο, μέσα από την ξεχωριστή γλώσσα των νέων τεχνολογιών, των ήχων, των χώρων, των δικτύων πληροφορίας και των τεχνολογιών επικοινωνίας. Επιπλέον, η COSMOTE VDSL υιοθέτησε και υποστήριξε την ενότητα Web Art προσφέροντας τις γρήγορες ταχύτητες του δικτύου της. Το Φεστιβάλ κατάφερε να δημιουργήσει μια φουτουριστική και ταυτόχρονα ρεαλιστική ατμόσφαιρα, παρουσιάζοντας διαδραστικά και διαδικτυακά έργα, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, ψηφιακή εικόνα, προβολές video art και animation. Σε αυτό το πλαίσιο, το κοινό είχε την ευκαιρία να συναντήσει διεθνή φεστιβάλ και επίσημους προσκεκλημένους, να συμμετέχει σε εκπαιδευτικά εργαστήρια και να παρακολουθήσει ομιλίες καλλιτεχνών, καθώς και ένα πλούσιο πρόγραμμα μουσικών πειραματισμών, performance, συναυλιών και συναρπαστικών DJ sets.

Μέσα από το συμμετοχικό εργαστήριο της media artist Yoana Buzova, με τίτλο «Leave a Message» που πραγματοποιήθηκε στο ADAF 2015, δημιουργήθηκε η ομώνυμη διαδραστική εγκατάσταση για το δημόσιο χώρο. Το έργο που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες σε διάφορες χώρες (Ολλανδία, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία και Βραζιλία) δημιουργεί ένα δίκτυο αυτοσχέδιων τηλεφωνητών, μέσω των οποίων το κοινό καταγράφει και ανταλλάσσει σε πραγματικό χρόνο ηχητικά μηνύματα σε δημόσιους χώρους ανά τον κόσμο. Έτσι, το «Leave a Message» ήρθε και στην Αθήνα όπου λειτουργεί με τις γρήγορες ταχύτητες COSMOTE VDSL και προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους να γίνουν μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου επικοινωνίας, αφήνοντας το μήνυμα τους, το οποίο θα ακουστεί σε διάφορες γωνιές του κόσμου.

image

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, το ADAF διοργανώνει και επιμελείται παράλληλες δράσεις στο δημόσιο χώρο με στόχο να ενθαρρύνει και να προσεγγίσει το ευρύ κοινό, παρουσιάζοντας τις διαφορετικές πτυχές της σύγχρονης ψηφιακής τέχνης.

Το ADAF επιμελήθηκε το πρότζεκτ #AddNoise συμμετέχοντας στην επιτυχημένη πρωτοβουλία Ίχνη Εμπορίου στη Στοά Εμπόρων και παρουσίασε ένα πρόγραμμα ανοιχτό στο κοινό με προβολές video art και animation, ομιλίες, και εργαστήρια. Μεταξύ των εργαστηρίων παρουσιάστηκαν ιδέες και τεχνικές όπως: circuit bending, διαδραστικό design, δημιουργική καταγραφή (documentation) για performance και ήχο και κατασκευή fuzz pedal. Παράλληλα, το κοινό είχε πρόσβαση σε μια αναλογική και ψηφιακή βιβλιοθήκη με το αρχείο καλλιτεχνών του Athens Digital Arts Festival και βιβλία για τα Νέα Μέσα και τις Ψηφιακές Τέχνες.

image

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Υλοποίηση Αισθητικών Παρεμβάσεων και Δημιουργία Υποβάθρων για Δράσεις Πολιτισμού» του Δήμου Αθηναίων, το Φεστιβάλ παρουσίασε στην οδό Καλαμιώτου στην πλατεία Αγίας Ειρήνης την πρώτη δίπτυχη τοιχογραφία επαυξημένης πραγματικότητας με τίτλο «Παλλάς // Νεμέα» από τον καλλιτέχνη Nίκο Τσουνάκα και την ομάδα του. Πρόκειται για μια τοιχογραφία που διερευνά τη σχέση μεταξύ της ελληνικής μυθολογίας και του σύγχρονου αστικού πολιτισμού, μεταξύ της street art και της ψηφιακής τεχνολογίας. Ο θεατής ή ο περαστικός, με τη χρήση κινητού τηλεφώνου ή tablet, αλληλεπιδρά με το έργο και γίνεται μέρος μιας ψηφιακής διαδραστικής εμπειρίας στο δημόσιο χώρο της πόλης.

image

Σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού, το Athens Digital Arts Festival επιμελήθηκε την προβολή Video Art με τίτλο «The Rising Body», με σκοπό να υποστηρίξει τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Προβάλλοντας έργα καλλιτεχνών που έχουν ως κεντρικό άξονα το σώμα ως φορέα πολιτισμού και κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, το Φεστιβάλ συμμετείχε ως «Επίσημος Υποστηρικτής», ενισχύοντας μέσω της ψηφιακής τέχνης τα αθλητικά ιδεώδη.

Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του Φεστιβάλ και η εμπειρία του στη διεξαγωγή παιδικών εργαστηρίων σχετικών με τον ψηφιακό πολιτισμό και τις νέες τεχνολoγίες, αποτέλεσαν το έναυσμα για την οργάνωση του χριστουγεννιάτικου παιδικού εργαστηρίου δημιουργίας κινούμενης εικόνας (animation) «Ζωντανεύοντας το Αστέρι σου». Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «Η Αθήνα γιορτάζει» και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας δίνει την ευκαιρία στους μικρούς φίλους να σχεδιάσουν και να συνθέσουν τις πρώτες τους κινούμενες δημιουργίες, μαθαίνοντας με τη βοήθεια έμπειρων animators τα μυστικά της κινούμενης εικόνας.

image

Ανοιχτό κάλεσμα για το 12ο Athens Digital Arts Festival

Πιστό πάντα στις αξίες και τους στόχους του, το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival, με χαρά ανακοινώνει το Ανοιχτό Κάλεσμα καλλιτεχνών για την επόμενη διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 22 Μαΐου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Με τη θεματική Digital Pop, το Φεστιβάλ θα εξερευνήσει την έννοια του Pop στην ψηφιακή εποχή, καλώντας την τοπική και διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα να υποβάλλει τις προτάσεις της. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το 12ο Athens Digital Arts Festival παρατείνεται μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2016 λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από την καλλιτεχνική κοινότητα.

Τι είναι το Ποπ στη ψηφιακή εποχή;

Τα τελευταία χρόνια, επικρατεί μια «κουλτούρα υπερβολής» όπου από τη μία πλευρά, η υπερπληθώρα της πληροφορίας έχει προκαλέσει ένα κύμα παθητικής κατανάλωσης και από την άλλη, έχει δώσει χώρο σε προηγουμένως αθέατες τάσεις και απόψεις να αναδειχθούν. Στις μέρες μας, μπορεί το Ποπ να προσδιορίζεται μέσα από likes, shares, tweets, views ή followers φανερώνοντας κατά κάποιον τρόπο τη δύναμη του πλήθους να διαμορφώνει τάσεις και νοοτροπίες, αλλά ταυτόχρονα αυτή η δυναμική φαίνεται να είναι εφήμερη καθώς ο πολιτισμός εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Υπό αυτή την έννοια, οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί Ποπ το 2015, μπορεί να μοιάζει ξεπερασμένο το 2016 και ούτω καθεξής.

Το 1963, ο Andy Warhol δήλωσε ότι «ο καθένας θα πρέπει να λειτουργεί σαν μηχανή» και ότι «όλοι πρέπει να αρέσουν σε όλους». Το να λειτουργούμε με μηχανικό τρόπο ή το να μας «αρέσουν» πράγματα σήμερα αποτελεί σχεδόν τυπική συμπεριφορά και μέρος της καθημερινής ψηφιακής ρουτίνας. Ο ψηφιακός πολιτισμός είναι παντού. Έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης, τη συμπεριφορά και τις συνήθειές μας. Η τεχνολογική κουλτούρα που παλαιότερα έμοιαζε παράξενη και απόμακρη είναι πλέον βασικό κομμάτι της ανθρώπινης δραστηριότητας από τη διασκέδαση, τον τρόπο ζωής, τη δουλειά έως την τέχνη και την πολιτική.

Οτιδήποτε ορίζεται ως Ποπ, χαρακτηρίζεται από την κουλτούρα του «εδώ και τώρα». Η ευχαρίστηση του να μοιράζεσαι την καθημερινότητα μέσα από διαδικτυακά περιβάλλοντα και ψηφιακές συσκευές υποδηλώνει ένα νέο τρόπο ζωής όπου οι συλλογικές ταυτότητες και οι ψηφιακοί εαυτοί διασταυρώνονται. GIFs, memes, selfies, viral videos, η διαδικτυακή αργκό καθώς και το να μοιράζεσαι, να ποστάρεις, να ανεβάζεις, να σχολιάζεις αποτελούν όλα πρακτικές της σημερινής πολιτισμικής συνθήκης.

Τι είδους ψηφιακό περιεχόμενο καταναλώνουμε και τι πολιτισμό δημιουργούμε; Πώς τροφοδοτούμε τις σημερινές ψηφιακές αγορές; Πόσο εφήμερη είναι η ψηφιακή ποπ κουλτούρα και πώς έχει επηρεάσει την καθημερινότητα μας; Τι είδους αισθητική έχει προκύψει και πώς η καλλιτεχνική κοινότητα ανταποκρίνεται σε αυτές τις νέες συνθήκες;

Με το κάλεσμα συμμετοχής, το φεστιβάλ καλεί την καλλιτεχνική κοινότητα να υποβάλει προτάσεις σχετικά με την έννοια του Ποπ στη ψηφιακή εποχή.

image

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ανοιχτό Κάλεσμα και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων: www.adaf.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.