- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η πρώτη αποκλειστικά διαδικτυακή γκαλερί τέχνης
ekthesis-online.com: Ένα ψηφιακός χώρος για ανάδειξη νέων καλλιτεχνών
Είναι η πρώτη επίσημη ψηφιακή, διαδικτυακή γκαλερί τέχνης με ελληνική «υπογραφή» και ίσως μία από τις πρώτες τέτοιες προσπάθειες σε ολόκληρο τον κόσμο. Μία πρωτοποριακή προσπάθεια δημιουργίας ενός αυτόνομου «εικονικού» χώρου που είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στη διαδικτυακή αποτύπωση έργων τέχνης. Και μία κίνηση που αποκαλύπτει τη δύναμη και την αυτονομία που χαρίζει το Ίντερνετ, τη μαγεία του ψηφιακού do-it-yourself.
Ο λόγος για την γκαλερί ekthesis-online.com, που αποδεικνύει περίτρανα πως, μεσούσης της κρίσης (χρήματος, αξιών, θεσμών) παραμένουν ισχυροί και ίσως και ενισχύονται οι άνθρωποι με πρωτοπόρα σκέψη, με ενδιαφέρουσες ιδέες, με διάθεση να παρακάμψουν τα εμπόδια που γεννούν οι δύσκολες συνθήκες. Μία ιδέα ενταγμένη πλήρως στο πνεύμα χειραφέτησης που προάγει το Ίντερνετ: οι παροχές και τα οφέλη της ψηφιακής τεχνολογίας λύνουν τα χέρια καλλιτεχνών και τους χαρίζουν τη δυνατότητα να διαδίδουν και να προωθούν οι ίδιοι, άνευ διαμεσολάβησης, το έργο τους. Ό,τι ξεκίνησε χρόνια πριν με το MySpace για τη μουσική, εξαπλώνεται ραγδαία σε κάθε μορφή δημιουργικής δραστηριότητας – γιατί όχι;
Όπως εξηγεί ο καλλιτέχνης, ιδρυτικό μέλος και επιμελητής του “ekthesis”, Ανδρέας Πασιάς, η ιδέα μίας διαδικτυακής γκαλερί προέκυψε από την ανάγκη δημιουργίας ενός εκθεσιακού χώρου, όπου θα παρέχεται η ευκαιρία ανάδειξης νέων καλλιτεχνών και επιμελητών έξω από τα πλαίσια των «επίσημων» μουσείων και ιδρυμάτων. Τα οφέλη ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι παραπάνω από προφανή: η άμεση επικοινωνία καλλιτεχνών και επιμελητών καθίσταται πιο εύκολη και η συνεργασία τους πιο προσβάσιμη στο κοινό, χωρίς οικονομικούς και διαπροσωπικούς περιορισμούς.
Ως επίσημη διαδικτυακή γκαλερί, το “ekthesis” διέπεται από τη λογική που χαρακτηρίζει και μία «φυσική» γκαλερί ή ένα μουσείο, αφού τα έργα και οι καλλιτέχνες παρουσιάζονται δομημένα μέσα σε συγκεκριμένα θεματικά πλαίσια. Σύμφωνα με τον κ. Πασιά, παρότι υπάρχουν και άλλα παρόμοια εγχειρήματα στα πλαίσια ιδρυμάτων και οργανισμών, το “ekthesis” αποτελεί την πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ενός χώρου αυτόνομου που να είναι απόλυτα αφιερωμένος στην διαδικτυακή αποτύπωση έργων.
Το “ekthesis” έκανε τα online εγκαίνιά του στις 8 Οκτωβρίου 2012 και μετράει ήδη έξι εκθέσεις στο ενεργητικό του. Η γκαλερί άνοιξε με την ψηφιακή έκθεση “Scultura Greca” όπου με βάση την αρχαιοελληνική γλυπτική παρουσιάζονται έργα από σύγχρονους καλλιτέχνες τα οποία επαναπροσδιορίζουν την ανθρώπινη και θεϊκή υπόσταση του σώματος. Αυτή τη στιγμή φιλοξενεί την πρώτη προσωπική της έκθεση από την Ελληνίδα καλλιτέχνη Βασιλική Σπύρου με τίτλο “One Woman Nation”. Μία έκθεση στην οποία η Σπύρου παρουσιάζει μία σειρά από στερεότυπα, αμφιέσεις και ταυτότητες τα οποία στο σύνολό τους αποτελούν μία καταγραφή της βιογραφίας της ως ατομική προσωπικότητα και ως έθνος.
"The Eyes". Daniel Arsham. Gouache on mylar, 2010. Από την έκθεση "Sculptura Greca"
Ως προϊόν πρωτοβουλίας και αυτόνομης δράσης και καρπός του ανοιχτού διαλόγου του Ίντερνετ, το “ekthesis” είναι ανοιχτό σε ιδέες και προτάσεις για τη βελτίωση της πορείας του, αλλά και τη στελέχωση της ομάδας του. Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη της ομάδας του “ekthesis” ή να καταθέσουν προτάσεις, καλούνται να επικοινωνήσουν στο contact@ekthesis-online.com και να διαβάσουν τους τρόπους συμμετοχής στο www.ekthesis-online.com/#!collaborate-suggest/czdr
Κεντρικό έργο: "goal". Βασιλική Σπύρου. Φωτογραφία και collage. 2010. Από την έκθεση "One Woman Nation"
Info: www.ekthesis-online.com. Αυτό τον καιρό φιλοξενεί τις εκθέσεις: "One Woman Nation", "Fruit of Labour", "I'm your Venus", "Splash!", "Painting Faces" και "Sculptura Greca".