Εικαστικα

Βάλιας Σεμερτζίδης

Ένας σημαντικός και παραγνωρισμένος καλλιτέχνης στο Μουσείο Μπενάκη

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

1937. Στο Salon d’ Automne στο Παρίσι, μια από τις πιο σημαντικές εκθέσεις της εποχής, o Βάλιας Σεμερτζίδης παρουσίασε το έργο του Βράχος στο Αιγάλεω, (σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη). Ήταν 26 ετών, απόφοιτος της Σχολή Καλών Τεχνών από το εργαστήριο του Κωστή Παρθένη. Γεννημένος στον Καύκασο το 1911, ο Σεμερτζίδης ήρθε στην Ελλάδα το 1923.

Στη διάρκεια της Κατοχής συμμετείχε στην Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και στις αρχές του 1944 ανέβηκε στο βουνό, πρώτα στη Βίνιανη και μετά στα Άγραφα, όπου μελέτησε και σχεδίασε τη ζωή των ανθρώπων του βουνού και τον αγώνα των Ανταρτών. Μέρος των σχεδίων αυτών, παρουσιάζονται για πρώτη φορά, συντηρημένα και αποκαταστημένα, στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, σε επιμέλεια του καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης Νίκος Χατζηνικολάου. Μετά τον πόλεμο ασχολήθηκε συστηματικά και με την χαρακτική. Το 1957 οργανώθηκε η πρώτη του μεγάλη ατομική έκθεση στην αίθουσα του Παρνασσού. Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1977, πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη μεγάλη αναδρομική έκθεση. Από το 1964 ως το θάνατό του, το 1983, έζησε μεγάλα διαστήματα στη Ρόδο και φιλοτέχνησε έργα εμπνευσμένα από το τοπίο της.

Στην έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζονται περισσότερα από 150 έργα, έργα που σχετίζονται με την Αντίσταση και τη ζωή στο βουνό αλλά και προσωπογραφίες, τοπία, σκηνές αγροτικής ζωής και πολλά πρώιμα έργα από την περίοδο της Σχολής. Η έκθεση συνοδεύεται από τον κατάλογο Βάλιας Σεμερτζίδης 1911-1983, με εκτενές δοκίμιο για τον ζωγράφο από τον Νίκο Χατζηνικολάου και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Επίσης από τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη κυκλοφορεί και το βιβλίο «Βάλιας Σεμερτζίδης - Συνομιλίες με τον Χρίστο Αλεξίου» όπου ο ζωγράφος μιλάει για την πορεία του στη ζωή και την τέχνη.


info: Μουσείο Μπενάκη Κτήριο οδού Πειραιώς Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου

210 3453111. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 - 18:00

Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 - 22:00

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά. www.benaki.gr

Διάρκεια: 20 Σεπτεμβρίου ως 11 Νοεμβρίου