- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το νεοϋορκέζικο μετρό του Massimo Vignelli
Η επέτειος ενός παράδοξου χάρτη που έγραψε ιστορία στο ντιζάιν
Στις 7 Αυγούστου του 1972, πρo 40 ετών δηλαδή, οι αρχές τις Νέας Υόρκης επέτρεψαν στον χαρισματικό μοντερνιστή σχεδιαστή Massimo Vignelli να παρουσιάσει στους ανυποψίαστους πολίτες έναν χάρτη του μετρό γεμάτο γκροτέσκα λάθη, π.χ. η θάλασσα που περιέβαλλε την Νέα Υόρκη ήταν μπεζ και πολλές στάσεις μετρό ήταν τοποθετημένες σε λάθος περιοχές. Ο ιταλός σχεδιαστής είχε θυσιάσει την γεωγραφική ακρίβεια προκειμένου να παρουσιάσει τον δαιδαλώδη λαβύρινθο του χάρτη του μετρό της πόλης με ένα εύσχημα νοικοκυρεμένο διάγραμμα, το οποίο επιδίωκε να «ταχτοποιήσει» την πραγματικότητα . Οι Νεοϋορκέζοι είχαν εξοργιστεί με την σχηματική διαστρέβλωση της πόλης, ενώ οι άτυχοι τουρίστες πάσχιζαν να συσχετίσουν τις σχεδιαστικές επιλογές του ιταλού designer με τους αστικούς προορισμούς τους.
Ο ίδιος ο σχεδιαστής θα πει: « Όλοι οι χάρτες μετρό της Νέας Υόρκης επιχειρούσαν να μεταφέρουν όλες τις πληροφορίες σε ένα και μόνο χάρτη, έχοντας ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πληθώρας σημασιολογικών επικαλύψεων, καθώς και ενός ιδιαιτέρως κατακερματισμένου και οπτικά απολύτως δυσάρεστου χάρτη. Ο μόνος τρόπος για την παροχή ακριβών πληροφοριών, είναι η δημιουργία ενός χάρτη, ο οποίος από τη μια θα απεικονίζει ένα αφαιρετικό σύστημα χάρτη ενώ από την άλλη θα υπάρχει ένας γεωγραφικός χάρτης. Αυτοί οι δύο χάρτες θα είναι ξεχωριστοί αλλά θα λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους, είναι απλό.»
Πλέον ο εκκεντρικός χάρτης του πρωτοπόρου σχεδιαστή έχει μια θέση στη συλλογή του μουσείου μοντέρνας τέχνης της Νέας Υόρκης, ενώ κοστίζει παραπάνω από διακόσια δολάρια στο e-Bay. To 2008 το περιοδικό Men’s Vogue χρησιμοποίησε μια εκσυγχρονισμένη έκδοσή του προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο ντοκιμαντέρ Helvetica του Gary Hustwit το οποίο καταπιάνεται με την τυπογραφία, τις γραφικές τέχνες και την οπτική κουλτούρα.