Εικαστικα

P183: Ρωσία, είχες Banksy...

Η μεγάλη ελπίδα της ρωσικής street art πεθαίνει στα 29

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21602-81966.jpg

Τον συνέδεαν πολλά με τον διαβόητο μπριστολιανό προβοκάτορα, χωρίς μάλιστα να εξαντλούνται στο ότι αμφότεροι ήταν στενσιλάδες, πολιτικά φορτισμένοι και απροσμέτρητα ταλαντούχοι. Κυρίως, μοιράζονταν το στοιχείο της αινιγματικότητας. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν πλέον τον πραγματικό Banksy, αλλά ποιος μπορoύσε να πει το ίδιο για τον κάτοχο του ψευδωνύμου P183;

Ξέρουμε ότι ερχόταν από τη Ρωσία, τον έλεγαν Πάβελ, ήταν 29 ετών και είχε σπουδάσει information design. Σαν πολλούς ομολόγους του, ο Pasha P183 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ζωγραφίζοντας καμουφλαρισμένος μες στη μαύρη νύχτα. Έχει δώσει ορισμένες συνέντευξεις, αλλά ήταν μέσω Skype και φορούσε κουκούλα. Κατά τα άλλα, ο P183 εξελίχθηκε γοργά στο πιο γερό νέο χαρτί της παγκόσμιας street art, επικοινωνώντας κοινωνικοπολιτικά σχόλια σε διάφορα σημεία της Μόσχας, υπογραμμισμένα από δόσεις σαρδόνιου χιούμορ και μια παιγνιώδη αισθητική προσέγγιση που φλερτάρει με την οφθαλμαπάτη.

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση τα ματογυάλια, με τον ένα βραχίονα να ξεχύνεται από μια φωτιστική κολώνα, τον υπόλοιπο σκελετό σχεδιασμένο πάνω στο χιόνι.

n

Στο ιδιότυπο καλλιτεχνικό αντάρτικο που ασκούσε ο P183 σε αυτή την τόσο παράδοξη πατρίδα του, δέσποζαν κοριτσάκια που κρεμάνε χριστουγεννιάτικα στολίδια πάνω σε συρματοπλέγματα εργοστασίων, μασκοφόροι που ανάβουν δάδες σε υπόγειες διαβάσεις, κεχαριτωμένες που αναπαύονται στις όχθες τοξικών λιμνών, τσιμεντένιοι τοίχοι που ανασηκώνονται σαν πέπλα, για να αποκαλύψουν επίβουλες φιγούρες.

n

n

n

Παρόλο που στόχος του ήταν η καλλιέργεια «μιας δυνατής, μορφωμένης πατρίδας», αρνούνταν να σχολιάσει τον Πούτιν, («αυτός παραπάει»), ενώ έβρισκε την ατμόσφαιρα στη χώρα του πνιγηρή. «Ο κόσμος είναι στενόμυαλος και δε νοιάζεται παρά μόνο για το χρήμα. Το κράτος αποθαρρύνει τη δημιουργικότητα».

n

Έλεγε επίσης: «Για μένα, η street art είναι ένα εργαλείο για να φυτεύεις σκέψεις στους ανθρώπους». Όπως εύλογα φαντάζεται κανείς, τα murals του P183 σβήνονταν από τις αρχές της Μόσχας αυτοστιγμεί. Κάτι τέτοια σε κάνουν να ασπάζεσαι ολόψυχα την τόσο εμμονική με την καταγραφή κοινωνία της πληροφορίας μας, που ντοκουμεντάρει τα πάντα με κάμερες και κινητά, διαμοιράζοντας το μήνυμα του P183 ραγδαία παντού.

Ο τόσο ελπιδοφόρος αυτός καλλιτέχνης, πέθανε τη Δευτέρα στη Μόσχα, σύμφωνα με ανακοινωθέν της εταιρίας θεατρικών παραγωγών Teatralnoye Delo, για λογαριασμό της οποίας ο P183 σχεδίαζε πρόσφατα σκηνικά. Η Regina Vartsan, εκπρόσωπος της επιχείρησης η οποία γνώριζε τον Pasha προσωπικά, δήλωσε πως επρόκειτο για οραματικό δημιουργό απροσμέτρητου ταλέντου. Καμία άλλη λεπτομέρεια σχετική με τις συνθήκες θανάτου του δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.

n

n

n

n


Ιστοσελίδα

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.