Εικαστικα

Εμιλία Ξανθοπούλου

Μια νέα έκθεση στη Θεσσαλονίκη από τη νεαρή ζωγράφο με το μακρύ οδοιπορικό

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21130-51594.JPG

«Νιώθω κάπως άβολα να μιλάω για τη δουλειά μου, μιας και είμαι της νοοτροπίας ότι το έργο μιλάει από μόνο του. Εκθέτω αυτούς τους πίνακες σαν αποτέλεσμα μιας διαδρομής, μιας εργασίας, της οποίας το σκεπτικό δεν μπορώ να το αιτιολογήσω ξεκάθαρα. Είναι δύσκολο για μένα, και πιθανότατα αδιάφορο για τους άλλους, να αναλύσω τους ενστικτώδεις και τυχαίους μηχανισμούς μου την ώρα που ζωγραφίζω. Εν τέλει, απλώς απεικονίζω τον κόσμο που με περιβάλλει».

image

Στο περιθώριο αυτής της χαμηλότονης αυτοπεριγραφής, ας παραθέσουμε και ορισμένα τυπικά: η Εμιλία Ξανθοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Θα παραμείνει για πάντα; «Έχω και εγώ την ίδια απορία. Μακροπρόθεσμους προγραμματισμούς δεν κάνω πάντως». Αποφοίτησε από την τοπική σχολή Καλών Τεχνών με άριστα το 2008, ακολούθως έφυγε για Erasmus στο αντίστοιχο ίδρυμα της Μαδρίτης και ολοκλήρωσε τις σπουδές της με ένα μεταπτυχιακό στο Central Saint Martins College, όπου και βραβεύτηκε με το βραβείο Mischon De Reya Art Prize.

image

Αναφέρεται στην ακαδημαϊκή εμπειρία της σαν «ασφαλώς το ωραιότερο κομμάτι των νεανικών χρόνων». Ανακαλεί τη γοητεία των εργαστηρίων, τη μυρωδιά του λαδιού, τις συζητήσεις, τη δημιουργική αφύπνιση μέσα από τη ζωγραφική πράξη. Δεν παραλείπει, ωστόσο, να συμπληρώσει πως «οι σχολές αυτές έχουν μια τάση αυτοκατάργησης, καθώς υποστηρίζουν τάσεις ή έργα καλλιτεχνών που είτε φοίτησαν σε σχολή είτε αυτά που κάνουν δε δέχονται μελέτη και σπουδή. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι σπουδές με βοήθησαν με τον δικό τους τρόπο να διευρύνω τις σκέψεις μου πάνω στα εικαστικά».

image

Ως καλλιτέχνες που την έχουν επηρεάσει περισσότερο, παραθέτει τους Neo Rauch, Jenny Saville, Glen Brown, Τάσσο Μισσούρα, αναφέροντας ωστόσο πως την έχουν εμπνεύσει και αρκετοί μη επώνυμοι. Αυτοί που «με έκαναν να πιστέψω πως δεν είμαι μόνη».

image

*Η έκθεση της Εμιλίας Ξανθοπούλου διαρκεί ως τις 7 Απριλίου, στο Project Room της γκαλερί Μυρό.

Επιμέλεια: Πάρης Καπράλος

Myrό Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λ. Πύργου, 2310 269187

Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 11:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00

Τετάρτη και Σάββατο 11:00 – 16:00

www.myro.gr

image

image


 Φωτο: Δημήτρης Καραθάνος

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άποψη της έκθεσης "Δημοκρατία" στην Εθνική Πινακοθήκη
«Δημοκρατία»: μια έκθεση για την πολιτική λειτουργία της τέχνης στον ευρωπαϊκό νότο

140 έργα από 55 δημιουργούς ανιχνεύουν τις καλλιτεχνικές πρακτικές που γεννήθηκαν μέσα από τον αγώνα για ελευθερία σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία τις δεκαετίες 1960-1970

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.