Εικαστικα

Ένα υπέροχο δώρο για τα παιδάκια σας

Τα καθημερινά αντικείμενα αλλιώς

Δήμητρα Τριανταφύλλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μια παραγωγή του Centre Pompidou από το Παρίσι ήρθε πριν από λίγες ημέρες να προσγειωθεί στην πολύπαθη πόλη μας.

Το Εικαστικό Παιδικό Εργαστήρι με τίτλο «Η περιπέτεια της μεταμόρφωσης. Καθημερινά αντικείμενα: Δείτε τα αλλιώς» απευθύνεται σε παιδιά από 5 έως 12 ετών και βασίζεται στο έργο του Arman (1928-2005) - καλλιτέχνη συνδεδεμένου με το κίνημα του νεορεαλισμού που εμφανίστηκε το 1960 ως η Γαλλική απάντηση στην pop art. Ο Arman αντλούσε την έμπνευσή του από την καθημερινότητα χρησιμοποιώντας στα έργα του βιομηχανικά υλικά κι αντικείμενα καθημερινής χρήσης τα οποία επανατοποθετούσε σε διαφορετικό πλαίσιο. «Μου αρέσει η αλλαγή στην οπτική ενός αντικειμένου. Το αντικείμενο είναι πάντα εκεί, αναγνωρίσιμο κι ωστόσο διαφορετικό» συνήθιζε να λέει ο καλλιτέχνης ο οποίος ενδιαφέρθηκε για τα αντικείμενα από πολύ μικρή ηλικία. « Ο πατέρας μου πουλούσε αντίκες. Όταν ήμουν παιδί, μια ποσότητα αντικειμένων ήταν πάντα ενδιαφέρουσα. Νομίζω ότι κατά μια έννοια ήμουν συλλέκτης. Μεγαλώνοντας, άρχισαν να με ενδιαφέρουν περισσότερο τα αντικείμενα που πετιούνται ή έχουν ελάχιστα χρησιμοποιηθεί. Η ποίηση του αντικειμένου βρίσκεται στην καρδιά του έργου μου. »

Τι θα κάνει τώρα το πιτσιρίκι σας στο εργαστήριο – με ελεύθερη είσοδο- στο Μέγαρο Μουσικής; Θα βυθιστεί στο σύμπαν των καθημερινών αντικειμένων εξερευνώντας τα, χωρίζοντας τα σε οικογένειες και κατηγοριοποιώντας τα. Στη συνέχεια ακολουθούν τρεις ομάδες δραστηριοτήτων αφιερωμένες η καθεμία σε διαφορετική φάση δημιουργίας του Arman.

Ο Βενιαμίν καλλιτέχνης σας θα χρησιμοποιεί τα χεράκια του κόβοντας και σφραγίζοντας αντικείμενα για να τα αξιοποιήσει στη δική του αρχιτεκτονική κατασκευή με μικρά χρωματιστά κουτιά διαφορετικών μεγεθών. Κι αρχιτέκτονας δηλαδή ο θησαυρός σας εκτός από καλλιτέχνης!

n


Info: Το πρόγραμμα διαρκεί μιάμιση ώρα και γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Οι ενδιαφερόμενοι κλείνουν το (δωρεάν) ραντεβού για το παιδί τους στα εκδοτήρια του Μεγάρου. 210 7282333