Εικαστικα

Σταμάτης Ζέρβας

Ανοιχτές πόρτες στην Καπλανών 5

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19914-49275.JPG

Τρία χρόνια μετά την πρώτη του ατομική έκθεση ο καλλιτέχνης Σταμάτης Ζέρβας παρουσιάζει αυτές τις ημέρες τη νέα δουλειά του στην Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5 με τίτλο «Μια πόρτα στο Εγώ» με εννιά νέα έργα (λάδια σε καμβά) και δώδεκα σχέδια. Τι συμβολίζουν οι πόρτες του; Μας απαντάει ο ίδιος.

Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα;

Μια υπαρκτή πόρτα που σχεδιαζόμενη και ανοιγόμενη σε έναν αρχικά τυφλό τοίχο, επαναπροσδιόρισε τον χώρο κατοικίας μου. Στις μέρες που όλοι ζούμε η επικοινωνία μεταξύ μας γίνεται όλο και δυσκολότερη.

Πως προέκυψε ο τίτλος και το θέμα;

Το «εγώ» στην επικοινωνία του έχει φραγμούς που τους παραλληλίζω με ένα σπίτι – χώρο που μέσω των ανοιγμάτων του επικοινωνούμε με το άλλο. Συμβολικά, η ανοιχτή πόρτα είναι μια δίοδος επικοινωνίας του ατομικού «εγώ» με το συλλογικό «άλλο».

Πόσο καιρό σας πήρε να δημιουργήσετε τη σειρά;

2 1/2 χρόνια.

Με ποιον τρόπο δουλέψατε αυτή τη φορά;

Ο τρόπος που δουλεύω είναι πάντα ο ίδιος. Το μέσο αλλάζει κάθε φορά. Στη μέχρι τώρα δουλειά μου, ενοποιώντας τη ζωγραφική της επιφάνειας, τα σκηνοθετημένα περιβάλλοντα, τις εικαστικές δράσεις στο χώρο και τις μεικτές συνθέσεις καθημερινών αντικειμένων, ενσωματώνοντας, κατά καιρούς, τον ήχο και το λόγο, διεύρυνα το εικαστικό μου έργο δίνοντάς του μια βιωματική σφραγίδα. Πρόθεση μου είναι να χρησιμοποιώ διαφορετικούς εικαστικούς κώδικες και να συνθέτω νέες ενότητες, όπου συνυπάρχουν η σύγχρονη αντίληψη σχεδίου και χρώματος ταυτόχρονα με τρισδιάστατα στοιχεία στο χώρο, χρηστικά αντικείμενα και καθημερινά αποσπάσματα μιας προσωπικής ταυτότητας.

Οι πιο ισχυρές σας επιρροές;

Οι δάσκαλοί μου στη Σχολή Καλών Τεχνών, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο Μάριος Σπηλιόπουλος, ο Τάσος Χρηστάκης, ο Νίκος Ναυρίδης, ο Ζάφος Ξαγοράρης, η Δανάη Στράτου. Όσον αφορά καλλιτέχνες ο Λουκάς Σαμαράς. Τέλος θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθώ στους φιλόσοφους δάσκαλους μου Φαίη Ζήκα και Τάκη Κουμπή.

Ένας απαράβατος κανόνας που πρέπει να τηρεί ένας ζωγράφος;

Να δουλεύει πολύ και να στοχάζεται ακόμα περισσότερο.

Η καλύτερη έκθεση που είδατε τελευταία και γιατί;

Η έκθεση του Γιώργου Χατζημιχάλη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Ο ζωγράφος- Α.Κ.- Ένα Μυθιστόρημα». Παρακολουθώ την δουλειά του με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον πολλά χρόνια τώρα. Κάθε νέα του παρουσίαση είναι ένα Έργο ανεξάρτητα από τον αριθμό των έργων που την απαρτίζουν. Με συναρπάζει η κατασκευαστική αρτιότητα των έργων του, τα τόσο διαφορετικά μέσα που χρησιμοποιεί, μα πάνω απ΄ όλα ο τρόπος που το έργο του με αγγίζει ψυχοσυναισθηματικά. Του είμαι βαθιά ευγνώμων.


Info: Ως 18/2, Καπλανών 5 & Μασσαλίας Τηλέφωνο: 210 3390946

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.