Εικαστικα

Τελευταία ευκαιρία να τη δείτε + δώρο ένα μεγάλο party

Νέα παιδιά στην Τρίτη Μπιενάλε της Αθήνας

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18599-46712.jpg

Στην τρίτη Μπιενάλε (που λήγει αυτή την Κυριακή 11/12) οι πιτσιρικάδες Kernel (δύο τελειόφοιτοι της ΑΣΚΤ και μια αρχιτέκτονας) επιμελήθηκαν το project ‘Word of Mouth’ στο ισόγειο της Διπλάρειου Σχολής.

Η ιδέα των Πέγκυ Ζάλη, Πέτρου Μώρη, Θεόδωρου Γιαννάκη ήταν όπως μου είπαν τα δύο αγόρια να τονίσουν την κουλτούρα του διαδικτύου η οποία αρχίζει να κυλάει ολοένα και περισσότερο στις «φλέβες» της σύγχρονης τέχνης. Το σκεπτικό τους; «Καλέσαμε ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να ερευνήσουν το εννοιακό δίπολο global (παγκόσμιο)/ local (τοπικό). Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πόσο πιο πολύ ρευστό έχει γίνει στις μέρες μας το πολιτιστικό έργο». Αποτέλεσμα; Δημιούργησαν μια από τις πιο ζωντανές και «διαδραστικές» γωνιές στην έκθεση στη Διπλάρειο Σχολή. Μερικοί από τους καλεσμένους του επιμελεητικού τρίο ήταν και οι: Άγγελος Πλέσσας, Lucky PDF, Phrixos.

Οι τελευταίοι δημιούργησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα εγκατάσταση-πύργο με τέσσερα video κι ένα ηχητικό ντοκουμέντο με έναν ναρκομανή που συχνάζει έξω από τη Διπλάρειο.

Οι Lucky PDF- επίσης πιτσιρικάδες, γύρω στα 25, από την Αγγλία- ήρθαν στην πόλη μας κι άρχισαν να γυρίζουν ένα φιλμ με πρωταγωνιστές τους Αθηναίους. Ανάμεσα στα πολλά που μου είπαν ήταν πόσο κοινό δρόμο και μέλλον αισθάνονται ότι έχουν με τους Έλληνες της ηλικίας τους. Πόση πολλή μαυρίλα αισθάνονται να έρχεται κατά πάνω τους, πόσο δύσκολη είναι η εύρεση εργασίας και στην Αγγλία και πόσο λανθασμένα την θεωρούμε εμείς «έξοδο διαφυγής». Μου μίλησαν επίσης για τα δάνεια που έχουν πάρει ως φοιτητές για να τελειώσουν τις σπουδές τους (έτσι συμβαίνει στην Αγγλία) και ότι δεν πιστεύουν ότι θα τα αποπληρώσουν όσο… είναι ζωντανοί. «Περνάμε σε νέα εποχή. Όλα αλλάζουν κι εμείς δεν μπορούμε να βρούμε μια θέση. Από τη μεριά μας πιστεύουμε ότι η καλλιτεχνική παραγωγή πρέπει να μιλάει για ο, τι συμβαίνει τώρα. Δεν θέλουμε όμως να κάνουμε άμεσα, προφανή σχόλια. Στο φιλμ μας για την Αθήνα ντοκουμεντάρουμε αλλά χωρίς να κάνουμε πολιτική. Το θέμα είναι από μόνο του εκεί και ισχυρό. Πήγαμε ας πούμε στο Δέλτα του Φαλήρου και είδαμε τα παρατημένα Ολυμπιακά Ακίνητα λίγα μόλις χρόνια μετά την ευδαιμονία σας του 2004 και δε χρειαζόταν να προσθέσουμε εμείς κάτι.»

Στην ίδια βόλτα πρόσεξα και το έργο του Άγγελου Πλέσσα - fantasy plot generator. «Επέλεξα κείμενα από ακραία φιλοσοφικά κινήματα και τα έδωσα σε ηθοποιούς για να τα διαβάζουν εν είδος σύντομης θεατρικής performance σε ασπρόμαυρο φόντο» μου είπε ο ίδιος.

Όσο για εσάς, έχετε άλλες δύο ημέρες για να τα δείτε από κοντά και φυσικά υπάρχει και το μεγάλο τελευταίο party του Μονόδρομου

με guest dj's τους tijeritas - akis (sigmatropic). Στις 10/12 στις 21:00 στη Διπλάρειο Σχολή με είσοδο ελεύθερη.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άποψη της έκθεσης "Δημοκρατία" στην Εθνική Πινακοθήκη
«Δημοκρατία»: μια έκθεση για την πολιτική λειτουργία της τέχνης στον ευρωπαϊκό νότο

140 έργα από 55 δημιουργούς ανιχνεύουν τις καλλιτεχνικές πρακτικές που γεννήθηκαν μέσα από τον αγώνα για ελευθερία σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία τις δεκαετίες 1960-1970

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.