Εικαστικα

Ωραία γκαλερότσαρκα

Οι καλύτερες εκθέσεις της εβδομάδας

Δήμητρα Τριανταφύλλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυτή του Ισπανού Dino Valls θα συζητηθεί σίγουρα, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε νέα έκθεση στο Μουσείο Φρυσίρα. Γιατί ο δημιουργός του μουσείου, Βλάσης Φρυσίρας έχει πάντα μοναδικά έργα να μας συστήσει στην κατηγορία της αναπαραστατικής ζωγραφικής. Τα έργα του Valls πάντως (ο οποίος αγαπάει την ακραία αληθοφάνεια) έχουν τον τρόπο τους να σοκάρουν. Στις 50 δημιουργίες που θα δούμε (εγκαίνια 23/11) επικρατεί μια υποδόρια νοσηρή αίσθηση. Το θέμα είναι η ψυχρή, ανατομική αναπαράσταση του ανθρώπινου σώματος (μέσα και τα παιδιά) με τρόπο που ανατρέχει στην παράδοση της φλαμανδικής ζωγραφικής.

      image

image

image

image

image


 Κι από τη φλαμανδική ζωγραφική στον Δήμο Ταύρου. Εσείς τι γνώμη έχετε γι’ αυτή την περιοχή; Μίζερη γειτονιά γύρω από την Πειραιώς; Λάθος. Το δραστήριο αρχιτεκτονικό γραφείο CFCompany μόλις εγκαταστάθηκε στο κέλυφος μια παλιάς βιοτεχνίας φωτιστικών. Και για να πιάσει δεσμούς με την γειτονιά διοργάνωσε έκθεση (στο πλαίσιο της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας, «Μονόδρομος») όπου αναδεικνύονται τα προτερήματα του Ταύρου (κατοικίες μικρής κλίμακας, μεγάλες αυλές, παλιά βιομηχανικά κτίρια με δυνατότητες κ.α). Συμμετέχει με φωτογραφίες του ο Πάνος Κοκκινιάς και με οπτικοακουστικό υλικό ο Παύλος Φυσάκης και ο Χριστόφορος Λούπας.

image


 Πίσω στο κέντρο της πόλης, το ενδιαφέρον κεντρίζει η έκθεση του νεαρού καλλιτέχνη Παναγιώτη Καβούνη στην γκαλερί K-art (εγκαίνια 10/11). Το κλίμα είναι κι εδώ νοσηρό όπως στην έκθεση του Valls, αλλά με άλλο τρόπο. Οι πρωταγωνιστές έχουν αλλόκοτα κεφάλια- ένας έχει κεφάλι λαγού, άλλη ένα κοχύλι ή μια ρόδα αυτοκινήτου. Αν ήταν δηλαδή μουσική θα ήταν σίγουρα δίσκος των Residents. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης λέει: «οι εικόνες μου αγαπούν τις αιρετικές προσμείξεις, τις ηθικές διαστροφές και την ποιητική αταξία».

image

image

image


Κι από τη διαστροφή στον «Θηλυκό Κόσμο» μιας ταλαντούχας φωτορεπόρτερ, της Μάρως Κουρή . «Φωτογραφίζω γυναίκες της διπλανής πόρτας αιχμαλωτίζοντας στιγμές της καθημερινότητας τους κατά τη διάρκεια των δημοσιογραφικών μου αποστολών ανά τον κόσμο. Μαχητές με όλη τη σημασία της λέξης, στη δουλειά, στην οικογένεια, στον έρωτα» λέει η ίδια για το θέμα της νέας της έκθεσης. Τα έργα θα παρουσιαστούν (στις 11/11 στις 19:00) στο ourbazaar.gr- μια ενδιαφέρουσα «νέα είσοδο» στην πόλη. Το «κατάστημα μεταπώλησης» όπως θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί φέρνει στην Ελλάδα την κουλτούρα της επαναχρησιμοποίησης αντικειμένων αφού προσφέρει τον χώρο του για την δωρεάν τοποθέτηση προϊόντων με στόχο τη μεταπώλησή τους. Όποιος θέλει φέρνει τα δικά του (παλιά, καινούργια, ανεκμετάλλευτα) αντικείμενα και ο επόμενος τα αγοράζει σε πολύ καλές τιμές.

image

image


Και μια πληροφορία για όσους θέλουν να περάσουν στην πλευρά του δημιουργού: το Medasset («Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών») διοργανώνει Διαγωνισμό Ερασιτεχνικής Φωτογραφίας για Ενήλικες με θέμα: «Μεσόγειος: Ο θαλάσσιος κόσμος μας». Πληροφορίες και συμμετοχές (ως τις 24/11) στο https://photocontest.medasset.org. Οι 25 φωτογραφίες που θα προκριθούν (το κοινό θα τις ψηφίζει στον παραπάνω σύνδεσμο από 25/11 ως 5/12) θα εκτεθούν στο επίπεδο αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

image


Info

· Dino Valls- 23/11- 26/2, Μονής Αστερίου 3 & 7, Πλάκα

· «Ταύρος- Αστικές Ανακαλύψεις», Ως 11/12, 25ης Μαρτίου 7

· Παναγιώτης Καβούνης: 10/11-3/12, Σίνα 54, 211 4013877

· Μάρω Κουρή- 10/11-18/12, Δράκου 33, Κουκάκι