Εικαστικα

Αφορμή για βόλτα στο παλιό μας αεροδρόμιο

130 καλλιτέχνες μετακομίζουν στο Ελληνικό

Δήμητρα Τριανταφύλλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το παλιό μας αεροδρόμιο στο Ελληνικό έχει εμβαδόν 6.264 στρέμματα (5.287 στρ. αεροδρομίου και 970 στρ. παραλίας) και 480 κτίρια. Ωραία.

Για τους κατοίκους του Ελληνικού όχι ακριβώς. Γιατί οι δημότες της περιοχής σε αυτή την έκταση βλέπουν ένα σημαντικό (και χαμηλού προϋπολογισμού) Μητροπολιτικό Πάρκο με οικολογικό και πολιτιστικό χαρακτήρα ενώ η κυβέρνηση κατά την άποψη τους βλέπει ένα «μητροπολιτικό πάρκο» μόνο κατ΄’ ευφημισμό αφού το «κυβερνητικό πάρκο» περιλαμβάνει μαρίνα, ξενοδοχειακές μονάδες, πολιτιστικά κέντρα, βιβλιοθήκες, οικονομικά και συνεδριακά κέντρα, ερευνητικά κέντρα και κέντρα τεχνολογίας τα οποία στο τέλος ελάχιστο πράσινο θα αφήσουν σε σχέση με τη δυνατότητα αυτής της έκτασης.

Να σημειώσουμε εδώ ότι την άποψη των κατοίκων υποστηρίζει με ειδική, εμπεριστατωμένη μελέτη τού το Εργαστήριο Αστικού Σχεδιασμού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σύμφωνα με την οποία τα 241 από τα 480 κτίρια ( δηλαδή το 7 4,6 % της υπάρχουσας δόμησης) μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Μάλιστα αναφέρουν το παράδειγμα του πρώην αεροδρομίου του Βερολίνου (Tempelhof Airport) όπου πρόσφατα 300 Βερολινέζοι δημιούργησαν έναν αστικό αγρό 5.00 τ.μ στον οποίο τώρα καλλιεργούν από κάστανα και πιπεριές μέχρι λάχανα και λουλούδια.

Τώρα, οι κάτοικοι σε συνεργασία με τον Δήμο – με δήμαρχο τον Χρήστο Κορτζίδη που το καλοκαίρι του 2010 είχε προχωρήσει σε απεργία πείνας για περισσότερο από 3 εβδομάδες ενάντια στις επιχειρήσεις που καταλάμβαναν παράνομα μέρος της δημόσιας παραλίας- διοργανώνουν μεγάλη εικαστική έκθεση με έργα 130 καλλιτεχνών – ανάμεσά τους οι: Γιάννης Βλαβανίδης, Δημήτρης Αρνβανίτης, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Χάρης Κοντοσφύρης κ.α- στο κτίριο ξιφασκίας στο παλιό αεροδρόμιο.

Μια ωραία βόλτα «Σαββατοκύριακου» γεμάτη χρώμα και τέχνη (αν θέλετε συνδυάζεται και με μπάνιο στη θάλασσα) και μια καλή ευκαιρία να διαμορφώσετε την δική σας γνώμη για το ζήτημα- άλλωστε αυτή η πόλη μας αφορά όλους.

Info: Έως 30/9, καθημερινά 17:00-22:00 και Κυριακές 12:00-22:00. Στις 16/9 στις 21:00 δωρεάν συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη