Εικαστικα

Στο New Narratives βλέπεις πώς χορεύονται οι ιστορίες

Η Γεωργία Βαρδαρού 2-3 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Καθημερινά λέμε καλημέρα, ίσως καλησπέρα και σίγουρα καληνύχτα. «Είμαστε εκ φύσεως αφηγητές, που πλάθουμε συνεχώς ιστορίες. Ακόμα κι όταν θέλουμε να δούμε τη ζωή μας ως σύνολο, φτιάχνουμε ιστορίες ζωής», λέει η Γεωργία Βαρδάρου προσπαθώντας να μιλήσει για την παράσταση «New Narratives».

Για εκείνη όμως οι λέξεις δεν αρκούν, αφού δεν μπορούν όλα να εξιστορηθούν. «Είναι πάρα πολλά αυτά που ξεφεύγουν ερμηνείας. Το να κατανοεί κανείς το αφηρημένο μπορεί να γίνει το μέσο για να νιώσει την καθημερινότητά του, ένα χορό ή το νόημα της ζωής».

image

Το Νew Νarratives είναι μία παράσταση χορού που συμπυκνώνει τον κοινό χώρο μεταξύ αφήγησης και αφαίρεσης. Από τη μία είναι η γλυκιά σιγουριά της διήγησης και από την άλλη η διαρκής ροή των εφήμερων κινήσεων που εμφανίζονται και εξαφανίζονται.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, 2-3 Ιουλίου στην Πειραιώς 260 θα δεις να γίνονται χορός οι ιστορίες που πλάθει αναπόφευκτα ο νους μας. Το Νew Νarratives είναι για τους δημιουργούς του η υπερβατικότητα που ο νους μας απολαμβάνει.

«Η παράσταση κάνει ένα βήμα πιο κοντά στις αφηγήσεις. Παραμένει μία αναζήτηση για το πώς δημιουργούνται οι αφηγήσεις, αλλά με μία πιο αφηρημένη γλώσσα. Κατά μία έννοια, πρόκειται για μία γλωσσική και χορογραφική αναζήτηση ταυτόχρονα. Γλωσσική με την έννοια του πώς ένας προσωπικός τρόπος κίνησης και δημιουργίας περιεχομένου, ακόμα κι όταν χάνει το αρχικό του περιεχόμενο και μοιάζει με σύμβολο, εξακολουθεί πάντα να φέρει ένα νόημα. Βάζοντας σύμβολα το ένα δίπλα στο άλλο μπορείς να πεις ότι έχεις ήδη δημιουργήσει μία αφήγηση, μία ιστορία. Γι’ αυτό πιστεύω ότι υπάρχει ένα είδος ιστορίας που μπορεί να προκύψει μέσω αφηρημένων συμβόλων, στιγμών ή φαινομένων».

«Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα έργα μου, όπου ήθελα απλώς να δημιουργήσω με βάση το προσωπικό περιεχόμενο και όχι εξωτερικά θέματα, σε αυτό το κουαρτέτο αποφάσισα να διευρύνω το υλικό μου με νέες πηγές. Το πρώτο βιβλίο που μελέτησα είναι το «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, ένα μυθιστόρημα μαγικού ρεαλισμού με διάφορες μπλεγμένες ιστορίες, το οποίο θα χαρακτήριζα ως πολύ ‘funky’ από άποψη αφήγησης».

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μεταδώσω τη σκηνή και όχι να αναπαραστήσω ή να αποδομήσω μια πολύ ξεκάθαρη αφήγηση. Ήθελα να παίξω με διάφορα στοιχεία της ιστορίας. Δεν έχω στόχο να ενώσω τα κομμάτια και να δώσω απαντήσεις, θέλω όμως να δείξω τη σχέση μεταξύ των χαρακτήρων. Το θέμα δεν είναι τα γεγονότα, αυτά βοηθούν να καταλάβεις τη σχέση».

image

«Ο ήχος και η μουσική μπορούν να στηρίξουν αυτό που κάνουμε, προσθέτοντας στην όλη ατμόσφαιρα ή λειτουργώντας ως αφηγηματικό στοιχείο. Δουλέψαμε με αυτή την ιδέα, κι έτσι η μουσική παίζει με τη γλώσσα εξερευνώντα πόσο αφηρημένος μπορεί να γίνει ο ήχος ή πόσο συγκεκριμένος».

«Η συνείδησή μας δεν μπορεί να αποφύγει τον αποσυντονισμό που νιώθουμε κάθε φορά μπροστά σε μία ιστορία. Ο νους μας πλάθει διαρκώς ιστορίες. Αυτό είναι υπέροχο και το βλέπουμε και στο χορό. Ακόμα κι αν ο χορός είναι τελείως αφηρημένος δεν μπορούμε ν’ αντισταθούμε. Ακόμη κι όταν παρακολουθώ φοβερά θεάματα χορού, εξακολουθώ να κατασκευάζω νοήματα».


Info:

New Narratives, Γεωργία Βαρδαρού, Πειραιώς 260 Η, 2-3 Ιουλίου 2016, 21:00

χορογραφία: Γεωργία Βαρδαρού

χορός: Elizaveta Penkóva, Zoltán Vakulya, Γεωργία Βαρδαρού, Sue-Yeon Youn

ζωντανή μουσική/σχεδιασμός ήχου: Gašper Piano

σχεδιασμός φωτισμού: Salva Sanchis

τεχνική επιμέλεια:Thomas Vermaercke, Ελένη Χαϊδεμενάκη

φωτογραφίες/βιντεοσκόπηση: Ξενοφώντας Βαρδαρός

παραγωγή: Kunst/Werk

συμπαραγωγή: STUK Kunstencentrum (Leuven,B), C-mine (Genk,B), Athens & Epidaurus Festival (Athens,GR), Pact Zollverein (Essen,D), MDT (Stockholm,SE)

Η παραγωγή είναι μέρος του [DNA] Departures and Arrivals, και υποστηρίζεται από το Creative Europe program of the European Commission. Με την υποστήριξη της επιχορήγησης από τη Φλαμανδική Κοινότητα.

Εισιτήρια από €5. Εκπτώσεις για φοιτητές, καλλιτέχνες, παιδιά, άνω των 65, μικρά και μεγάλα γκρουπ. Περισσότερες πληροφορίες στο: https://tickets.greekfestival.gr/more-info/

Online αγορά εισιτηρίων: στο www.greekfestival.gr μέσω πιστωτικής κάρτας και στο viva.gr. Όχι κρατήσεις.

Τηλεφωνική αγορά εισιτηρίων: Γίνεται με χρέωση πιστωτικής κάρτας.Τηλεφωνικό Κέντρο: 2103272000

Εκδοτήρια

Κεντρικά: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου). Δευτ.-Παρ. 9.00-17.00, Σάβ. 9.00-15.00 / Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη. Καθημερινά: 9.00-14.00 & 18.00-21.00 / Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Δευτ.-Πέμ. 9.00-19.00, Παρ.- Σάβ. 9.00-21.00 (Σε ημέρες παραστάσεων, μία ώρα πριν από την προβλεπόμενη έναρξή τους, τα Εκδοτήρια των συγκεκριμένων θεάτρων εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας).

Λοιποί χώροι

Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων και ανοίγουν δύο ώρες πριν την ώρα έναρξης των παραστάσεων. Εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας.

Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε και από τα καταστήματα Public, Reload και Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης.