- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Πριν ένα χρόνο, στο σημείο όπου στις 12 Ιουνίου του 1963 η Αθηναϊκή Ζυθοποιΐα ίδρυσε το πρώτο ζυθοποιείο της στην Αθήνα (Λεωφ. Κηφισού 102), ξεκίνησε κάτι νέο, πολύ πρωτότυπο και δημιουργικό: το «ΑΘΗΝΕΟ», ένας πολυχώρος ο οποίος προσφέρεται σαν τόπος μάθησης, έμπνευσης, δημιουργίας και ψυχαγωγίας, όχι μόνο για τους λάτρεις της μπύρας.
Μπαίνοντας βλέπουμε εκατέρωθεν του διαδρόμου την «κουζίνα» του ζυθοποιείου, μία μικρή πλήρη μονάδα παραγωγής μπύρας, όπου δοκιμάζονται νέες, πρωτότυπες συνταγές και 4 φορές το χρόνο παράγονται απαστερίωτες μπύρες με διάφορες γεύσεις, όπως με μέλι και κόλιαντρο, οι οποίες κυκλοφορούν σε μικρή, επιλεγμένη, διανομή. Η πρόσφατη παραγωγή είναι μπύρα με γεύση τζίντζερ. Τη δοκιμάσαμε και τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα.


Σ’ ένα ολιγόλεπτο βίντεο παρακολουθουμε την πορεία της μπύρας από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στη Μεσοποταμία πριν 6.000 περίπου χρόνια, μέχρι τις μέρες μας, ενώ στο μικρό μουσείο ταξιδεύουμε στο χρόνο μέσα από φωτογραφίες, παλιές διαφημίσεις, ιστορικά αντικείμενα και συλλεκτικές συσκευασίες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.
Στον ιδιαίτερο αυτό χώρο, εκτός από τη φιλοξενία περιοδικών εκθέσεων με θεματολογία κυρίως γύρω από την μπύρα γίνονται εκπαιδευτικά, διαδραστικά σεμινάρια, διαλέξεις για τη διαδικασία ζυθοποίησης και τα είδη της καθώς και ζυθογνωσίες.
Πριν λίγες μέρες το «ΑΘΗΝΕΟ» γιόρτασε τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη «σπορά» του με τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Ο Θερισμός», σε επιμέλειας της Ιριδας Κρητικού.
Στην έκθεση, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό όλο το καλοκαίρι, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Δάφνη Αγγελίδου, Νεκτάριος Αποσπόρης, Βάσω Καλουδιώτη, Μηνάς Καμπιτάκης, Τίνα Καραγεώργη, Αφροδίτη Λίτη, Χαρίτων Μπεκιάρης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κώστας Πήττας, Δήμητρα Σίλιαλη, Χρίστος Συμεωνίδης.




Λεπτομέρειες για τη λειτουργία του, τα σημεία όπου βρίσκονται οι μπίρες που παράγει, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για την τέχνη της ζυθοποίησης και τις υπόλοιπες δραστηριότητες που προγραμματίζονται στο Κέντρο Ζυθογνωσίας του ΑΘΗΝΕΟ βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.athineo.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είδαμε στη μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Ένα σπίτι του αθηναϊκού Μεσοπολέμου μετατρέπεται σε εφαλτήριο πολιτισμού
Πρόσωπα, σώματα και μορφές, συνθέσεις και γεωμετρικές φόρμες, φυτά και ζώα γίνονται εφαλτήρια της αιώνιας αναζήτησης του ανθρώπινου ψυχισμού
Από το μεγάλο πρότζεκτ στο Γουλανδρή μέχρι την αναδρομική του Σπύρου Πώρου
Μιλήσαμε με την εικαστικό για την έκθεσή της «Error 404: Reality Not Found» και την απόσταση ανάμεσα στην παιδική αθωότητα και την ενήλικη ματαιοδοξία
9 καλλιτέχνες συνομιλούν μέσω της ζωγραφικής και της γλυπτικής
Τα πιο χαρακτηριστικά έργα από τις δύο πιο πρόσφατες εκθέσεις του στη χώρα μας, όπου εντοπίσαμε στοιχεία «ελληνικότητας».
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Η ταυτοποίηση τέτοιων έργων είναι δύσκολη
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά
Μιλήσαμε με τον εικαστικό με αφορμή την έκθεσή του «ΣημeioN 37º/ 23º» στο Sympan στον Πειραιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.