- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Η Ελλάδα με τα μάτια μιας Γαλλίδας
Τα σχέδια, οι ζωγραφιές και οι φωτογραφίες της Pascaline Bossu στο Μουσείο Ηρακλειδών
Πώς καταλήγεις από τη Νανσύ της Γαλλίας να γυρνάς όλη την Ελλάδα; Να την αγαπάς τόσο πολύ ώστε να την κάνεις τέχνη και τελικά να εκθέτεις τα έργα σου σε μουσείο; Η εικαστικός Pascaline Bossu τα κατάφερε και από τις 12 Μαΐου παρουσιάζει τα σχέδια, τις ζωγραφιές και τις φωτογραφίες της στην έκθεση «Στιγμιότυπα από την Ελλάδα» στο Μουσείο Ηρακλειδών.
Με όχημα την τέχνη, η καλλιτέχνιδα προσπαθεί να ενταχθεί σε μια νέα κουλτούρα, ενώ χάρη στη διπλή ταυτότητά της υιοθετεί ποικίλες τεχνικές, όπως ζωγραφική πάνω σε φωτογραφίες ή ζωγραφική εμπνευσμένη από φωτογραφίες. Το αποτέλεσμα είναι ένα συνεχές πηγαινέλα, ένα παιχνίδι με καθρέφτες ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, στη ζωγραφική και τη φωτογραφία, στη μη-ταυτότητα του μασκοφόρου καρναβαλιού και την εξιδανικευμένη μορφή που αποκαλύπτει μια αμφίεση.
Η έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών ξεκινάει με μια σειρά τοπίων που δεν είναι άλλο από μια πρώτη οπτική εντύπωση, ένα αισθησιακό αντίκρισμα του κόσμου, καθώς η καλλιτέχνιδα βυθίζεται στο ελληνικό φυσικό περιβάλλον.
Η Pascaline Bossu παρατηρεί και οικειοποιείται το ελληνικό τοπίο σαν έναν διάκοσμο παρόμοιο με το φόντο που παρατηρούμε σε φωτογραφίες του 19ου αιώνα. Εμπνευσμένα από τα αναγενησιακά τοπία με σανγκίνα, τα έργα της διαποτίζονται από την ελληνική φύση για να εκφράσουν καλύτερα τη σύνδεση του ανθρώπου με το περιβάλλον του. Αιωνόβιες ελιές, επιβλητικοί πλάτανοι και μοναχικά δάση, θυμίζουν στον άνθρωπο πόσο ταπεινός θα έπρεπε να είναι.
Σε μία προσπάθεια να γνωρίσει τη νέα κουλτούρα που βρίσκεται στο δρόμο της, η εικαστικός εξερευνά τόσο την καθημερινότητα των Ελλήνων, όσο και τις γιορτινές τους στιγμές. Με αφορμή θρησκευτικές γιορτές ή αποκριάτικους εορτασμούς με πανάρχαιες ειδωλολατρικές ρίζες, τραβάει φωτογραφίες σαν τουρίστας, τις οποίες στη συνέχεια μπολιάζει με πινέλα και προσωπικά στοιχεία, δίνοντάς τους μια ζωγραφική έκφραση.
Επιπλέον, ερευνά σε βάθος τους διάφορους τόπους, τις παραδόσεις, τους χορούς και τις φορεσιές. Απεικονίζοντας τα κύρια μέλη της οικογένειας της με παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές, τους αποτίνει έναν φόρο τιμής αποδίδοντάς τους μια νέα προσωπικότητα που σχετίζεται με τον ελληνικό πολιτισμό. Με αυτόν τον τρόπο ίσως η Bossu να «κλείνει το μάτι» προς τους γάλλους καλλιτέχνες που υπερασπίστηκαν με πάθος τις ελληνικές εθνικές υποθέσεις κατά την ελληνική επανάσταση.
Από το 2010 η Pascaline Bossu, ζει κι εργάζεται. Βασικό της θέμα είναι το επίκαιρο ζήτημα της ταυτότητας, της ενσωμάτωσης σε μια ξένη κουλτούρα, της πολυπολιτισμικότητας. Γεννήθηκε το 1971 στην πόλη Νανσύ, στη Λωρραίνη της Γαλλίας και σπούδασε στο Στρασβούργο και στην École Supérieure des Arts Appliqués «Olivier de Serres» στο Παρίσι. Είναι εικαστικός, γραφίστρια, διακοσμήτρια και φωτογράφος. Ανακάλυψε την Ελλάδα από παιδί κάνοντας διακοπές κάθε καλοκαίρι στο νησί της Θάσου. Το 2003 εγκαινίασε το εργαστήριο Atelier Coccinelle, όπου διδάσκει σχέδιο, ζωγραφική και γλυπτική σε παιδιά και ενήλικες. Συγχρόνως, παρουσίασε πρωτότυπα εικαστικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους στο Μουσείο Ηρακλειδών (από το 2008 μέχρι σήμερα), καθώς και στο Ελληνογαλλικό Λύκειο Ευγένιος Ντελακρουά και τα Notos Galleries. Το 2009 δημιούργησε έναν εκθεσιακό χώρο έκτασης 280 τ.μ. στη Ραφήνα (ΚΟΚΚΙΝΟ HOME), όπου διοργανώνει εκθέσεις και παρουσιάζει χρωματικές διακοσμητικές προτάσεις για σπίτια. Στο ενεργητικό της μετρά πολλές ατομικές εκθέσεις και συνεργασίες με πολιτιστικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις κλπ.
H Pascaline Bossu
Το Μουσείο Ηρακλειδών, με εμπνευστές και ιδρυτές τον Παύλο και την Άννα-Μπελίντα Φυρού, υπηρετεί από το 2004 την τέχνη, την παιδεία και τον πολιτισμό και σήμερα έχει μετεξελιχτεί σε ένα διαδραστικό κέντρο εκλαΐκευσης της επιστήμης. Με βασική φιλοσοφία του το τρίπτυχο «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά», υλοποιεί καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα για μαθητές, εκπαιδευτικούς κι ενηλίκους στο κεντρικό του κτίριο (Ηρακλειδών 16, Θησείο), καθώς και εκθέσεις έργων τέχνης και εκλαΐκευσης της επιστήμης στο παράρτημά του (Απ. Παύλου 37, Θησείο).
Pascaline Bossu: Στιγμιότυπα από την Ελλάδα, Πέμπτη 12 Μαΐου έως και Κυριακή 12 Ιουνίου 2016, Παράρτημα Μουσείου Ηρακλειδών, Απ. Παύλου 37, Θησείο, 2110126486
Ωράριο λειτουργίας και κρατήσεων: Τρίτη – Κυριακή 10.00 – 18.00, Δευτέρα κλειστά
Είσοδος ελεύθερη
Κάθε Σάββατο και Κυριακή, 16.00-17.30, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από την εικαστικό Pascaline Bossu. Κόστος: 6 ευρώ
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Η Athens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για σουρεαλιστικό πίνακα
Ο καλλιτέχνης μάς μυεί στη βεξιλολογία μέσα από την έκθεση Waving Through Folklore
Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την έκδοση του πρώτου «Μανιφέστου του Σουρεαλισμού
Η έκθεση φιλοξενείται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στην Αθήνα
Μιλήσαμε με την εικαστικό για το δαιδαλώδες ασπρόμαυρο installation που εγκαινιάζει αύριο
Ποιες εκθέσεις κάνουν εγκαίνια αυτές τις μέρες σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί της Αθήνας
«Η αρχαία ελληνική τέχνη διδάσκει την αρμονία, που είναι το ζητούμενο στη ζωή και την τέχνη»
Oκτώ τουλάχιστον συντηρητές εργάζονται για χρόνια
Εκτίθενται έργα των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη και Στάθη Σταυρόπουλου («Στάθης»)
Γνωστός για τα πορτρέτα του και για τις σκηνές από το Camden Town στο βόρειο Λονδίνο
Στην γκαλερί Donopoulos International Fine Arts, «ακούγονται» τραγούδια που κάποιοι τα χορεύουν ακόμα στο μπαρ Berlin
Παρουσιάζονται περισσότερα από 100 έργα του δημιουργού που αγαπούσε τον σουρεαλισμό
Ο καλλιτέχνης που έχει χαρακτηριστεί ως το «Φάντασμα της Παλιάς Αμερικής»
Οι εκθέσεις που ξεχωρίσαμε σε 3 γκαλερί και ένα μεγάλο μουσείο της Αθήνας
Επιλεγμένοι ελληνικοί μύθοι, συναντούν τα ακραία ξεσπάσματα της φύσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.