Ζωγραφίζοντας τριχωτά κορίτσια
Η καλλιτέχνιδα που σχεδιάζει γυναίκες με τρίχες. Μακριές, μαύρες, ατίθασες.
Η Ayqa Khan γεννήθηκε από Πακιστανούς γονείς στη Νέα Υόρκη. Εκεί έζησε και όλη της τη ζωή. Είναι δηλαδή αυτό που λέμε «μετανάστρια δεύτερης γενιάς» και δηλώνει Πακιστανο-Αμερικανίδα. Είναι μία αυτοδίδαχτη καλλιτέχνιδα που φτιάχνει εικόνες στον υπολογιστή της ενώ δηλώνει και φωτογράφος. Και είναι μόλις 20 χρονών.
Σχετικά με τη μανία της αυτή να σχεδιάζει τρίχες η ίδια έχει πει: «Στόχος μου είναι να δείξω πόσο ανθρώπινες είναι οι τρίχες στο σώμα. Είναι κάτι που δεν θα έπρεπε καν να αποτελεί τόσο μεγάλο ζήτημα. Είναι φυσιολογικές και το να τις βγάζουμε με τόση μανία ήταν ανέκαθεν μία κατασκευασμένη ανάγκη της κοινωνίας. Η κριτική που δέχεται κανείς και το κόστος που έχει αφήνοντας τις τρίχες του να μεγαλώνουν, είναι επώδυνα και πρέπει να σταματήσουν».
Τριχωτή και η ίδια στο σώμα, παραδέχεται πως έχει δεχτεί και κριτική αλλά και πολλά αρνητικά σχόλια από φίλους και συγγενείς. Όλοι της έλεγαν ότι οι μαύρες σκούρες μακριές της τρίχες σε φρύδια, χέρια, πόδια και μασχάλες είναι αντιερωτικές, άγριες και καθόλου μα καθόλου γυναικείες. Δεν πτοήθηκε και πολύ και συνέχισε να τις μακραίνει, να τις κοιτάει και να ζωγραφίζει κορίτσια τριχωτά σαν και την ίδια.
Οι καλλιτεχνικές της επιρροές, όπως η ίδια τις περιγράφει, είναι κυρίως η κουλτούρα της Νότιας Ασίας, ιδίως τα ρούχα και το σινεμά αλλά και τα κατά καιρούς νεανικά καλλιτεχνικά κινήματα της Αμερικής. Τα έργα της είναι γεμάτα έντονα χρώματα, ρεαλισμό, γυναίκες και τρίχες. Στην προσωπική της ιστοσελίδα, όπου παρουσιάζονται όλα της τα έργα, δέχεται σχόλια στα οποία απαντάει ενώ αναφέρει και το προσωπικό της e-mail και ωθεί τον κόσμο να της γράψει. Γουστάρει να απαντάει, να ανοίγει διάλογο, να μοιράζεται και να νιώθει ότι και οι επισκέπτες μοιράζονται μαζί της. «Όταν κάποιος με ρωτάει προσωπικές ερωτήσεις ή μου μιλάει για ένα πρόβλημα που πιστεύω ότι μπορεί να αφορά και άλλους, θεωρώ σημαντικό να απαντάω δημόσια. Θέλω να δημιουργήσω έναν ασφαλή χώρο όπου οι άνθρωποι που υποφέρουν θα μπορούν να έρχονται και να θεραπεύονται».
*Όλα τα σχέδια της Ayqa Khan έχουν δουλευτεί στο πρόγραμμα Illustrator, ενώ τελευταία ξεκίνησε να χρησιμοποιεί και το γνωστότερο Photoshop. Της αρέσει να σχεδιάζει και με το χέρι σε χαρτί αλλά προς το παρόν κανένα τέτοιο σχέδιο δεν έχει δημοσιευθεί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αναδρομική του έκθεση «Shut your eyes and see» στο Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή είναι γεμάτη φως, neon και κρυφά ή φανερά μηνύματα
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του που για δεκαετίες ήταν κρυμμένο
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για σουρεαλιστικό πίνακα
Ο καλλιτέχνης μάς μυεί στη βεξιλολογία μέσα από την έκθεση Waving Through Folklore
Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την έκδοση του πρώτου «Μανιφέστου του Σουρεαλισμού
Η έκθεση φιλοξενείται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στην Αθήνα
Μιλήσαμε με την εικαστικό για το δαιδαλώδες ασπρόμαυρο installation που εγκαινιάζει αύριο
Ποιες εκθέσεις κάνουν εγκαίνια αυτές τις μέρες σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί της Αθήνας
«Η αρχαία ελληνική τέχνη διδάσκει την αρμονία, που είναι το ζητούμενο στη ζωή και την τέχνη»
Oκτώ τουλάχιστον συντηρητές εργάζονται για χρόνια
Εκτίθενται έργα των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη και Στάθη Σταυρόπουλου («Στάθης»)
Γνωστός για τα πορτρέτα του και για τις σκηνές από το Camden Town στο βόρειο Λονδίνο
Στην γκαλερί Donopoulos International Fine Arts, «ακούγονται» τραγούδια που κάποιοι τα χορεύουν ακόμα στο μπαρ Berlin
Παρουσιάζονται περισσότερα από 100 έργα του δημιουργού που αγαπούσε τον σουρεαλισμό
Ο καλλιτέχνης που έχει χαρακτηριστεί ως το «Φάντασμα της Παλιάς Αμερικής»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.