Εικαστικα

O αμφιλεγόμενος Ai Weiwei εκτίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Στην έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic» εμπνέεται από ελληνικά έργα και εισβάλλει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

320120-629278.jpg
Ηρώ Παρτσακουλάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
125488-648072.jpg

Έχει δεχτεί πολλούς χαρακτηρισμούς κατά καιρούς. «Επαγγελματίας προβοκάτορας, εκκεντρικός κι αμφιλεγόμενος» για κάποιους, ενώ γι’ άλλους «ο Άντι Ουόρχολ των καιρών μας». Ο πολυσυζητημένος καλλιτέχνης που μας απασχόλησε πρόσφατα παριστάνοντας τον μικρό Αϊλάν σε παραλία της Λέσβου, θα δημιουργήσει για χάρη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Η έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic» θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τα έργα του κινέζου καλλιτέχνη στο ελληνικό κοινό.

Από τις 20 Μαΐου έως τις 30 Οκτωβρίου, το κοινό θα μυηθεί στην καλλιτεχνική προσέγγιση του Ai Weiwei, έργα του οποίου φιλοξενούνται για πρώτη φορά σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως. Ο Ai Weiwei θα παρουσιάσει επίσης ένα νέο έργο, εμπνευσμένο από την συλλογή του μουσείου, ενώ ορισμένα παλαιότερα θα εκτίθενται στους ορόφους των μονίμων συλλογών του μουσείου.

image

Ai Weiwei Cao, 2014 Marble, 20 x 22 x 25 cm. Courtesy copyright of Ai Weiwei Studio.

«Επιθυμούσαμε από καιρό να παρουσιάσουμε τη δουλειά του Ai Weiwei. Είμαι ενθουσιασμένη που θα φιλοξενήσουμε την πρώτη έκθεσή του σε αρχαιολογικό μουσείο και θα δώσουμε στο ελληνικό κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο του. Ο Ai Weiwei δημιούργησε για την έκθεση αυτή ένα νέο έργο εμπνευσμένο από τη μόνιμη συλλογή μας, αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής του αναζήτησης για την όσμωση του παλιού με το νέο», αναφέρει η Σάντρα Μαρινοπούλου, Πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Ο επιμελητής της έκθεσης MichaelFrahm, θεωρεί το Μουσείο ιδανικό χώρο για να φιλοξενήσει την πρώτη έκθεση του καλλιτέχνη στην Ελλάδα. «Οι αρχαιολογικές συλλογές του μουσείου εκφράζουν την εκτίμησή του για το παρελθόν, καθώς και την ελπίδα που τρέφει για το μέλλον».

image

Ai WeiWei Chandelier, 2015 Copper, crystal and light fixtures, 400 x 240 x 230 cm. Courtesy copyright of Ai Weiwei Studio.

Οι άνθρωποι του μουσείου είναι πολύ χαρούμενοι και γι’ άλλον ένα λόγο. Το 10% των συνολικών εσόδων της έκθεσης, των πωλήσεων και των χορηγιών θα δοθεί απευθείας σε αυστηρά επιλεγμένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται ανά την Ελλάδα σχετικά με τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Μετά την παρουσία του ίδιου του AiWeiwei στη Λέσβο, εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει άμεσα τους ανθρώπους τους οποίους συνάντησε πριν λίγο καιρό αυτοπροσώπως.

Τι θα δούμε στην έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic»

Μία σειρά έργων που αναδεικνύουν την καλλιτεχνική προσέγγιση του Ai Weiwei. Την έμφαση του έργου του στην ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά, καθώς και την κριτική του ματιά στα σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Στόχος είναι να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο ο καλλιτέχνης αξιοποιεί το μάρμαρο και παραδοσιακές τεχνικές, όπως η ξυλογλυπτική ανοίγοντας έναν διάλογο με την Κυκλαδική Τέχνη.

Μεταξύ των 25 έργων που θα παρουσιαστούν στην έκθεση, συμπεριλαμβάνονται και ορισμένες από τις πιο γνωστές του δημιουργίες, όπως τo Grapes (2011), το DivinaProportione (2012), το Mask (2011) και το Cao (2014), καθώς και ένα νέο έργο, εμπνευσμένο από τη συλλογή του μουσείου.

Η συνεργασία του Ai Weiwei με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκίνησε το 2015, όταν μετά από πρόσκληση του μουσείου, ο καλλιτέχνης επισκέφτηκε την Αθήνα και τη Λέσβο, όπου και εγκατέστησε τελικά το εργαστήριό του.

image

Ai Weiwei Rebar and Case, 2014 Huali wood, marble and foam. Dimensions variable. Courtesy copyright of Ai Weiwei Studio.

Ποιος κρύβεται τελικά πίσω από τον καλλιτέχνη AiWeiwei

Γεννημένος στο Πεκίνο το 1957, ο Ai Weiwei είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο ριζοσπαστικούς Κινέζους καλλιτέχνες των τελευταίων δεκαετιών. Ως εικαστικός, αρχιτέκτονας, συγγραφέας, κινηματογραφιστής και πολιτικός ακτιβιστής, έχει ασκήσει δριμύτατη δημόσια κριτική στην κινεζική κυβέρνηση, σε θέματα που αφορούν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έχει διερευνήσει και αναδείξει σκάνδαλα κυβερνητικής διαφθοράς και έχει θίξει ζητήματα σχετικά με την ποιότητα της ζωής στη σύγχρονη Κίνα. Στις 3 Απριλίου του 2011, συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Πεκίνου και τέθηκε υπό κράτηση για 81 ημέρες χωρίς να έχει ασκηθεί εναντίον του καμία επίσημη κατηγορία. Η επίσημη εκδοχή για την κράτησή του ήταν «οικονομικά αδικήματα».

image

Ai Weiwei Study of Perspective - 1995-2011, 2014 Colour prints. Dimensions variable. Courtesy copyright of Ai Weiwei Studio.

Όταν αποφυλακίστηκε, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα καθώς και οι δημόσιες τοποθετήσεις, ενώ ζούσε υπό τη στενή παρακολούθηση της κυβέρνησης. Τελικά, το διαβατήριό του τού επεστράφη το 2015.

Περισσότερο γνωστός για τα γλυπτά και τις μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις του, το έργο του συνδέει εννοιολογικά την παραδοσιακή τέχνη και νοοτροπία της Κίνας με τα σύγχρονα πολιτικά μηνύματα. Στα γλυπτά του επαναχρησιμοποιεί συχνά υλικά που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα, όπως πηλό, ξύλο από κατεστραμμένους ναούς, μάρμαρο και ίασπιν.

image

Ai Weiwei Remains, 2015 Porcelain. Dimensions variable. Courtesy copyright of Ai Weiwei Studio.

Συμμετέχει σε μακροχρόνια ερευνητικά προγράμματα και πρωτοβουλίες, όπως το «Έρευνα Πολιτών» (“Citizen’s Investigation”) για τα θύματα του σεισμού στην επαρχία Sichuan το 2008, ενώ εργάστηκε ως καλλιτεχνικός σύμβουλος στον σχεδιασμό του Εθνικού Σταδίου του Πεκίνου («Η Φωλιά του Πουλιού») για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

Η έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από 20 Μαΐου – 30 Οκτωβρίου 2016.

Είσοδος: 7€. Για τους Φίλους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, είσοδος δωρεάν.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο 10.00-17.00, Πέμπτη 10.00-20.00, Κυριακή 11.00-17.00

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Κεντρικό κτίριο, Νεοφύτου Δούκα 4. Μέγαρο Σταθάτου,

Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1, τηλ. 210 7228321, www.cycladic.gr

Κεντρική φωτογραφία: Portrait of Ai Weiwei, courtesy of the artist

©Gao Yuan, 2009.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.