Εικαστικα

Ο σύγχρονος χορός αντίδοτο στην αδράνεια της κρίσης

Στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης 19-27/03 θα συγκεντρωθεί η αφρόκρεμα των Ελλήνων χορευτών του εξωτερικού

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
123107-275955.jpg

Να που μέσα στην κρίση γεννιούνται και όμορφα πράγματα. Στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης από τις 19 – 27 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη θα συγκεντρωθεί η αφρόκρεμα των Ελλήνων χορευτών του εξωτερικού. Σε μια τολμηρή κίνηση η δημοτική αρχή δημιουργεί ένα νέο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού , το “Motum”. Δείχνοντας εμπιστοσύνη στην έμπειρη χορεύτρια και χορογράφο της πόλης, την Τατιάνα Παπαδοπούλου, η οποία μέσα από τις παραστάσεις της ομάδας της ‘Χορευτές του Βορρά’ έχει ξεχωρίσει σε τοπικά και διεθνή Φεστιβάλ για την ποιότητα της δουλειάς της, της αναθέτει το ρόλο της καλλιτεχνικού συμβούλου του Φεστιβάλ και προσκαλεί όλους εμάς να απολάυσουμε τους διεθνείς έλληνες χορευετές.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού και Επικοινωνίας του δήμου Καλαμαριάς Ματθαίος Αμπατζίδης ανανεώνει και εμπλουτίζει τον τελευταίο χρόνο το πολιτιστικό πρόγραμμα του δήμου ανταγωνιζόμενος ευγενικά αλλά και δυναμικά το γειτονικό δήμο Θεσσαλονίκης. «Η δημιουργία μιας κυψέλης της τέχνης του σύγχρονου χορού στα όρια της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης έχει λείψει τα τελευταία χρόνια. Η Καλαμαριά αλλά και η ευρύτερη περιοχή δικαιούνται ένα θεσμό σύγχρονου χορού που τόσο αγαπάει ο κόσμος. Αυτό αποδεικνύεται και από τη μαζική συμμετοχή στα masterclasses που θα προσφέρουν οι συμμετέχοντες χορογράφοι και θα τα παρακολουθήσουν δωρεάν οι επαγγελματίες χορευτές της πόλης», δηλώνει ο κ. Αμπατζίδης. Τα masterclasses είναι ήδη από την πρώτη μέρα συμπληρωμένα, μια εξέλιξη που αιφνιδίασε ευχάριστα τους διοργανωτές.

image

«Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι η καθιέρωση ενός σημαντικού, ποιοτικού Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού που σταδιακά θα αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα. Ξεκινάμε κυρίως με Έλληνες του εξωτερικού που διαπρέπουν στις χώρες όπου εργάζονται, αλλά σπάνια έχουν την ευκαιρία να δείξουν δουλειά τους στη Βόρεια Ελλάδα.»

Συμμετέχουν χορευτές που θα έρθουν αποκλειστικά για το Φεστιβάλ από Ελβετία Καναδά, Αγγλία, Γερμανία και Αθήνα. Συγκεκριμένα:

19/3/2016: «ONE ONE ONE» :Yannis Mantafounis-Aoife McAtamney

21/3/2016: «ALTERNATIVE BODIES» - Ομάδα χορού «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ» : Χριστίνα Μερτζάνη - Ευάγγελος Πουλίνας & 2POINTS : Στέλλα Ζάννου, Εldon Pulak

23/3/2016: «ΜΕΤΑ» Ομάδα χορού ΜΑΝ: Άρτεμις Λαμπίρη, Κάντυ Καρρά & «WISHING WELL»: Εva Recacha, Μάρθα Πασακοπούλου 26/3/2016 «ΡΩΜΑΙΟΣ +…» - Ομάδα χορού «ΗΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ»: Πέτρος Γάλλιας Νικολέτα Καρμίρη, Νώντας Δαμόπουλος, Ιβάν Νετσιταϊλένκο, Γιώργος Βλάχος.

Ο δήμαρχος της Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης πιστεύει στη δυναμική της πόλης και των ανθρώπων της και από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την πρωτοβουλία αυτή. Σιγά σιγά και μέσα από τοπικά φεστιβάλ (Παρ αθιν αλός, Κόδρα) μετατρέπει την Καλαμαριά σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες πόλους καλλιτεχνικής ανάπτυξης της μητροπολιτικής περιοχής μαζεύοντας κοινό από ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή και βάζοντας την Καλαμαριά στον εθνικό καλλιτεχνικό χάρτη. Τον Ιούνιο μάλιστα το Θέατρο Μελίνα Μερκούρη διατίθεται να φιλοξενήσει και το Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων βοηθώντας έτσι και τα τοπικά σχήματα και όχι μόνο, να δείξουν τις δουλειές τους!

Ώρες έναρξης παραστάσεων: 19 &26 Μαρτίου στις 21:00 21 &23 Mαρτίου στις 21:15 Tιμές εισιτηρίων: Kανονικό 10 € &Μαθητικό- Φοιτητικό 8 € Κρατήσεις θέσεων:10:00-14:00 στο 2313 314570 & 17:00-19:00 στο 2310 346064.


Ο Ιωάννης Μανταφούνης ζει και εργάζεται στην Ελβετία, έχει διετελέσει χορευτής των Gothenburg Opera Ballet-Nederlands danse Theater-Forsythe Company κ.α., είναι ιδρυτικό μέλος των ομάδων Lemurius και P.A.D.. Έχει παρουσιάσει δουλειές του στο Φεστιβάλ Αθηνών, Swiss Contemporary Dance, Eθνική Λυρική Σκηνή κ.α. Είναι ο «φτερωτός έρωτας» στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα. Το 2015 κερδίζει στην Ελβετία το Swiss Dance Award ως καλύτερος άντρας χορευτής.

Η Αoife McAtamney ζει και εργάζεται στο Δουβλίνο, σπούδασε στο London Contemporary Dance School, έχει χορέψει με τους William Forsythe, Wayne McGregor, Frédéric Flamand, Angelin Preljocaj, Sara Rudner (NYC), Regina van Berkle (GER), Anneke Hansen (NYC), Emma Martin (IRE) και Dutch dance company T.R.A.S.H.

Ο Ευάγγελος Πουλίνας έχει χορέψει σε παραγωγές των: Κ.Θ.Β.Ε., Staatstheater Kassel, Compagnie Linga, Marchel Leemann Physical Dance Theater, Constanza Macras/Dorkypark, Opera Francais de New York, Staatstheater Oldenburg, Ad Lib, Άρθρωσις, V.VOID. Χορογραφίες του έχουν παρουσιαστεί στη Ν. Υόρκη, στην Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Ελβετία. Το 2004 σκηνοθέτησε το videodance «without trace» το οποίο απέσπασε βραβείο στον διαγωνισμό «3 in 3» του Βρετανικού Συμβουλίου. Είναι καλλιτεχνικός δ/ντής του φεστιβάλ σε αστικό τοπίο «Ένα μικρό βήμα», είναι δ/ντής πρόβας, βοηθός χορογράφου και δάσκαλος του Κρατικού Θεάτρου Oldenburg. Το 2015 επιλέχθηκε ως ανερχόμενος χορογράφος από το SpringboardDanseMontreal.

Η Χριστίνα Μερτζάνη είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας «ελεύθερη πτώση». Βραβεύτηκε για την πρώτη της χορογραφική δουλειά (video-dance «χωρίς ίχνος») από το Βρετανικό Συμβούλιο.Έχει χορογραφήσει για τις ομάδες χορού Άρθρωσις, V.Void, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας, SOZOVisions in Motiοn κ.α. Έχει συνεργαστεί με τους: Toula Limnaios, Marameo, τα Κρατικά Θέατρα (Osnabrück, Dresden, Kassel, Heidelberg, St. Gallen, Bern), SOZO visions in motion στη Γερμανία, Tanzbüro Basel, Nachschub Ελβετία, κ.α. Έχει χορέψει με: Smack, Λάθος Κίνηση, Ad–Lip, Quassistellar, Αμάλγαλμα, Άνω Τελεία, Χοροθέατρο Ροές, Εθνική Λυρική Σκηνή, κ.α. Είναι συνδιοργανώτρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού σε αστικό τοπίο «Ένα μικρό βήμα» στην Κέρκυρα.

Η Στέλλα Ζάννου υπήρξε μόνιμο μέλος εώς το 2006 της ομάδας σύγχρονου χορού Πρόσχημα και ίδρυσε την ομάδα χορού Smack. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στα: Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αθήνας, International TanzWelten Festival, No Ballet Festival, Video dance Festival/Αθήνα, Σαντορίνη Arts Factory, Gnarl Festival/Lincoln. Χορογράφησε για την ομάδα Bodji Project/SEAD, το Κρατικό θέατρο του Κάσσελ κ.λπ.

Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με χορογράφους όπως οι J. Wieland, M. Lipsker, Walter Bickman, Cl. Lutes, R. Siegal, Μ. Klien/N. Mortimore, E. Braun, Y. Antoniou, Th. Mettler, Ν. Βάχλα, Χ. Μανταφούνης, Ι. Πάραλη, Απ. Παπαδαμάκη, Κ. Μίχος κ.α. Κέρδισε το βραβείο του κοινού στο Solo and Duo Festival στη Βουδαπέστη, 2003. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.

Ο Edon Pulak είναι Καναδός, επαγγελματίας χορευτής, χοροδιδάσκαλος και ανερχόμενος χορογράφος σε Βερολίνο και Βανκούβερ. Η πρώτη του δουλειά “The Wetting Party” παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Βερολίνο στο Dock 11 Theatre το 2014. Έχει χορέψει σε παραγωγές των Alberta Ballet, Saskatchewan Contemporary Ballet, Ghislaine Dote Virtuo Danse και Γερμανική Όπερα Βερολίνου. Συνεργάστηκε επίσης με τους Dapayk & Padberg για τη δημιουργία του βίντεο “Smoke”. Χόρεψε σε Β. Αμερική, Ευρώπη και Ασία και σε φεστιβάλ όπως Modafe (Σεούλ, Ν. Κορέα), Coda (Όσλο, Nορβηγία) December Dance (Μπρυζ, Βέλγιο) και Danse Danse (Μοντρεάλ, Καναδάς.

Η Άρτεμις Λαμπίρη με κρατική υποτροφία σπουδάζει χορογραφία στο Artez Ολλανδία και θεατρικές σπουδές στο Utrecht University. Έχει συνεργαστεί με Εθνική Λυρική Σκηνή, Μagpie Dance, Sayaka Akitsu, Αbhilash Ningappa, Νοa Simons, Daniel Lommel. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ σε Ελλάδα, Γερμανία, Κροατία, Ολλανδία και Ισπανία, πρόσφατη συμμετοχή της τo 2015 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κ.α.. Έχει παραδώσει σεμινάρια σε πολλές ευρωπαικές πόλεις καθώς και στην Ιαπωνία.

H Eva Recacha ήταν φιναλίστ στον χορογραφικό διαγωνισμό Place Prize το 2011 και το 2013 με το έργο The Wishing Well. Το 2012 έλαβε το βραβείο Marion North Mentoring Award και ήταν υποψήφια για την υποτροφία Arts Foundation Fellowship. ΈχειχορογραφήσειγιαEDge, LCDS, DanceXchange, Bloomberg SPACE,Opera Estate Festival. Το 2014 επιμελήθηκε στην πλατφόρμα Wild Card του Sadlers Wells και πραγματοποίησε την πρεμιέρα του έργου Easy Rider στο θέατρο The Place. Η Eva είναι Work Place Artist. Ζει κι εργάζεται στο Λονδίνο.

Η Μάρθα Πασσακοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, έχει λάβει υποτροφίες από το Ίδρυμα Ωνάση,’ Ιδρυμα Κωστόπουλου και Ίδρυμα Σκυλίτση, master in performance από το London Contemporary Dance School, έχει συνεργαστεί με διάφορους χορογράφους όπως οι: W. Cardona, E. Recacha, R. Nodine, D. Ellis, S. Chimutengwende, R. Clark, M. Klien, Jozsef Cs. Hajer, R. Dingemans, L. McMillan, με τις ομάδες Tilted Productions, Requardt & Rosenberg, Backsteinhaus production, όπως επίσης και με τους καλλιτέχνες Tino Sehgal (Tate Modern/Ρωμαική Αγορά) και Marina Abramovic (Serpentine Gallery/Μουσείο Μπενάκη). Το 2015 έλαβε την υποτροφία danceweb για το Φεστιβάλ χορού Impulstanz στη Βιέννη.

Ο Πέτρος Γάλλιας ως ηθοποιός και χορευτής συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, τη Μαρία Χορς, το Θίασο Πορφύρα της Ειρήνης Παπά, το Μιχάλη Κακογιάννη, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τα Χορικά της Ζουζούς Νικολούδη, το Χοροθέατρο Ροές, το Θέατρο Τέχνης κ.ά.

Έχει χορογραφήσει ή σκηνοθετήσει: 85 Θεατρικά Έργα, 36 Όπερες, 30 Χοροθεατρικά Έργα, 4 μικτά θεάματα, 3 Κουκλοθέατρα, 7 Έργα με Παιδιά και 6 με Εφήβους, μεταξύ άλλων, για την Fujiwara Opera του Τόκιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Όπερα Δωματίου Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Θέατρα κ.α..

Από το 1997 διδάσκει. Το 1993 ίδρυσε το Χοροθέατρο Ήρος Άγγελος. Είναι πρόεδρος του Ελληνικού Τμ. του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID της UNESCO. Υπήρξε Αντιπρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτρ. για τις Σχολές Χορού και μέλος της Επιτρ. Τιμητικών Συντάξεων του Υπ. Πολιτισμού, μέλος του Δ. Σ. του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού και Καλλιτεχνικός Δ/ντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας. (2012-15). Είναι ιδρυτικό μέλος και από το 2002, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.