Εικαστικα

«Jacob Aue Sobol»

Η νεα γενιά φωτογράφων του Magnum

107302-212813.jpg
Θανάσης Καρατζάς
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
112592-250627.jpg

Στον κόσμο της φωτογραφίας υπάρχει ένα πρακτορείο φωτοδημοσιογραφίας που αποτελεί ορόσημο. Το μυθικό Magnum. Σχεδόν κάθε φωτογράφος θεωρεί ύψιστη τιμή να συμπεριληφθεί στην ομάδα του και να φωτογραφίζει τις αναθέσεις του, αποτυπώνοντας τον κόσμο. 

"Το Magnum είναι μια κοινότητα σκέψης, μία μοιρασμένη ανθρώπινη αρετή, η περιέργεια για το τι συμβαίνει στον κόσμο, ο σεβασμός απέναντι στα πράγματα και η επιθυμία να τα μεταγράψεις σε εικόνες". Αυτός ήταν ο ορισμός του κατά Henri Cartier Bresson.

Τα τελευταία χρόνια το Magnum εντάσσει στο δυναμικό του φωτογράφους που δημιουργούν βιωματικό φωτορεπορτάζ. Περιγράφουν ιστορίες περισσότερο σαν διηγηματογράφοι και λιγότερο ως απλοί παρατηρητές. Τους ενδιαφέρει ο άνθρωπος, η φύση του, η ζωή του και πώς αυτός αλληλεπιδρά με το περιβάλλον. Ένας τέτοιος φωτογράφος είναι ο Jacob Aue Sobol. 

Δείτε εδώ ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στον μεγάλο Δανό φωτογράφο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άποψη της έκθεσης "Δημοκρατία" στην Εθνική Πινακοθήκη
«Δημοκρατία»: μια έκθεση για την πολιτική λειτουργία της τέχνης στον ευρωπαϊκό νότο

140 έργα από 55 δημιουργούς ανιχνεύουν τις καλλιτεχνικές πρακτικές που γεννήθηκαν μέσα από τον αγώνα για ελευθερία σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία τις δεκαετίες 1960-1970

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.