Εικαστικα

Fadi Yazigi: Ένας Σύριος ζωγράφος στη Θεσσαλονίκη

Ένας καθρέφτης καθημερινής ζωής στο εμπόλεμο χάος

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
112278-222351.jpg

«Νιώθω την υποχρέωση, η τέχνη μου να αντανακλά όχι μόνο την εθνική τραγωδία που βιώνει η χώρα μου αλλά και τις προσωπικές ήττες και δυστυχίες που βιώνουν οι συμπατριώτες μου κατά μόνας». Το ατελιέ του Fadi Yazigi βρίσκεται στην παλιά πόλη της Δαμασκού. Και παρά τις δραματικές συνθήκες διαβίωσης αλλά και επιβίωσης καταμεσής των συντριμιών, σε μια πόλη και μια χώρα όπου ο πόλεμος δεν αφήνει τίποτα όρθιο, ο ίδιος επιμένει είκοσι πέντε χρόνια τώρα όχι μόνο να μην εγκαταλείπει τη Συρία του αλλά και να εργάζεται ακατάπαυστα.

image

Γλύπτης, ζωγράφος, κεραμοποιός, ο Yazigi αποτελεί μια αξία παναραβικής εμβέλειας, που το έργο του λειτουργεί σαν καθρέφτης της καθημερινής ζωής σε τούτο το εμπόλεμο χάος. Από 1 έως και 10 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, στην ατομική του έκθεση με τίτλο «Πρόσφυγες της Τέχνης», ο Fadi Yazigi εκθέτει ζωγραφικούς πίνακες όπου ο ζόφος, η απελπισία, το σφύριγμα της βόμβας και το κλάμα του παιδιού πάνω από τα συντρίμμια αποτυπώνονται υπό μορφή κραυγών και απελπισίας, βουτηγμένων στο μελάνι και τον καμβά.

image

Στους περισσότερους πίνακες σώματα και ψυχές δείχνουν σφιχταγκαλιασμένα. Σαν κουβάρι αξεδιάλυτο. Τα μάτια είναι κλειστά ή ορθάνοιχτα από το φόβο, τελούν σε κατάσταση σοκ. Ανάμεσά τους διακρίνονται θαμπά φτερά, πουλιά, φλιτζάνια καφέ, γάτες και άλλα «ενθύμια» κανονικότητας και πρότερης ξέγνοιαστης ζωής. Αναμνήσεις ειρήνης, ανεμελιάς και ένδοξης ιστορίας, μέχρι όλα να μεταμορφωθούν σε κόλαση. Θολά, θαμπά, με τον τρόμο και το φόβο του θανάτου να αντανακλάται αβυσσαλέα εντός τους, τα «παιδιά»/χαρακτήρες του Fadi Yazigi δεν περιμένουν τίποτα. Απλώς σε κοιτούν. Όπως τα κοιτάζεις κι εσύ καθώς πάνω τους νετάρουν οι καλύτερες της τηλεόρασης, χρησιμοποιώντας την εικόνα τους για να ντύσει τα ρεπορτάζ από άλλη μια βομβιστική επίθεση κι άλλο ένα φονικό αιματοκύλισμα.

image

Μετά τη Θεσσαλονίκη ο ζωγράφος αναχωρεί για το Χονγκ Κονγκ και την Yallay Gallery όπου από τις 5 έως και τις 28 Νοεμβρίου παρουσιάζει συνολική δουλειά του, με ζωγραφική, γλυπτική και κατασκευές.

Fadi Yazigi, «Πρόσφυγες της τέχνης», 1 έως 10 Νοεμβρίου, Φουαγιέ Δημαρχιακού Μεγάρου

image

image

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άποψη της έκθεσης "Δημοκρατία" στην Εθνική Πινακοθήκη
«Δημοκρατία»: μια έκθεση για την πολιτική λειτουργία της τέχνης στον ευρωπαϊκό νότο

140 έργα από 55 δημιουργούς ανιχνεύουν τις καλλιτεχνικές πρακτικές που γεννήθηκαν μέσα από τον αγώνα για ελευθερία σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία τις δεκαετίες 1960-1970

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.