Εικαστικα

Της Βενετιάς τ’ Ανάπλι. 300 χρόνια από το τέλος μιας εποχής.

Επιστημονικό συμπόσιο για το βενετοκρατούμενο Ναύπλιο

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το 2015 συμπληρώνονται 300 χρόνια από την πτώση του Ναυπλίου στους Τούρκους το 1715, που σήμανε το τέλος της Βενετοκρατίας και γενικότερα μιας μακραίωνης εποχής δυτικών κυριαρχιών στο Μοριά. Η επέτειος αυτή είναι ένας σταθμός μνήμης για την τοπική και εθνική ιστορία και υπήρξε η αφορμή για τον Δήμο Ναυπλιέων και το Ναυπλιακό Ίδρυμα «Ιωάννης Καποδίστριας» μαζί με τον Οργανισμό Πολιτισμού του Δήμου (Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.) να οργανώσουν σειρά εκδηλώσεων για τα έτη 2015-2016, στο πλαίσιο των σκοπών τους για έρευνα και καταγραφή της τοπικής ιστορίας.

Ο Δήμος Ναυπλιέων και το Ίδρυμα «Ιωάννης Καποδίστριας» συσπείρωσαν φορείς σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και συνδιοργανώνουν δράσεις που φέρνουν μικρούς και μεγάλους κοντά στο βενετσιάνικο παρελθόν της πόλης. Μέσα από δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες, παραγωγή έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού και περιοδικές εκθέσεις, το Ναύπλιο για φέτος και όλο το 2016 θα ζει την ατμόσφαιρα της βενετικής παρουσίας στην πόλη. Οι καθιερωμένες εκδηλώσεις της πόλης, όπως είναι το καρναβάλι και το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής ακολούθησαν και ενσωμάτωσαν στο πρόγραμμά τους βενετικές αναφορές.

Με μεγάλη χαρά και παρ’ όλες τις δυσκολίες των καιρών, χάρη στη συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο και το Παράρτημά του στο Ναύπλιο κατορθώσαν να ετοιμάσουν την περιοδική έκθεση «Της Βενετιάς τ’ Ανάπλι. Εικόνες και τεκμήρια πολέμου» όπου παρουσιάζεται συνοπτικά η στρατιωτική παρουσία των Βενετών στο Ναύπλιο μέσα από χειρόγραφα, γκραβούρες, οπλισμό εποχής, νομίσματα, μοντέλο γαλέρας (δάνειο από το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας). Η περιοδική έκθεση άνοιξε τον Αύγουστο και έχει ήδη 3.300 επισκέπτες βρίσκοντας εντυπωσιακή απήχηση στο κοινό όλων των ηλικιών καθώς παρουσιάζει συνοπτικά τέσσερις αντιπροσωπευτικές ενότητες: 1) Βενετοί και Τούρκοι έξω απ’ τα κάστρα τ’ Αναπλιού: 1686, 1715, 2) Η βενετσιάνικη Αρμάδα, 3) Πολεμώντας για τη Βενετία - Έλληνες stradioti, 4) Τα κάστρα τ’ Αναπλιού.

Κορύφωση των δράσεων είναι η συνδιοργάνωση Επιστημονικού Συμποσίου με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στις 9-11 Οκτωβρίου 2015. Το Συμπόσιο θα γίνει στο Ναύπλιο, στον ιστορικό χώρο του Βουλευτικού και φιλοδοξεί μέσα από πρωτότυπες ανακοινώσεις να τεκμηριώσει επιστημονικά τη φυσιογνωμία της Napoli di Romania. Διακεκριμένοι ερευνητές, πανεπιστημιακοί καθώς και η ακαδημαϊκός κ. Χρύσα Μαλτέζου θα αναπτύξουν αδημοσίευτα στοιχεία σχετικά με τις δύο περιόδους βενετοκρατίας στο Ναύπλιο.

Οι ανακοινώσεις του Συμποσίου θα εξετάσουν διεξοδικά τον τόπο και τους ανθρώπους, τους κατακτητές και τους κατακτημένους, τους φυσικούς και αγροτικούς πόρους, την πολιτική οργάνωση και τη διοίκηση, τη στρατιωτική οργάνωση και τις οχυρώσεις, τις όψεις της εκκλησιαστικής ζωής, την κοινωνία, την οικονομία και το εμπόριο, τους λόγιους, τις τέχνες και τα γράμματα. Τα Πρακτικά του Συμποσίου θα δημοσιευτούν στην επόμενη έκδοση του περιοδικού Ναυπλιακά Ανάλεκτα, τ. ΙΧ (2016) ενώ για τους φίλους της ιστορίας που δεν θα μπορέσουν να παρευρεθούν, θα υπάρχει ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση.

Ευκαιρία να γνωρίσετε όλες τις όψεις της βενετοκρατίας στο Ναύπλιο σ’ ένα μοναδικό επιστημονικό συμπόσιο: «Της Βενετιάς τ’ Ανάπλι. 300 χρόνια από το τέλος μιας εποχής».