- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ένα σιωπηλό αστικό τοπίο, η Φούγκα VI του Κώστα Παπανικολάου, είναι ο επίλογος του επετειακού εκθεσιακού καλοκαιριού της Γκαλερί CITRONNE. Το πρόσφατο αυτό έργο (2010-‐15) εκτείνεται σε δεκαέξι μέτρα μήκος και αναλύεται σε ισάριθμες επιμέρους σκηνές, στιγμές και τοπία από την καθημερινότητα του καλλιτέχνη.
Πρόκειται για ένα είδος εικαστικής αφήγησης όπου καταγράφονται, αναλύονται και συντίθενται θραύσματα του αστικού βίου. Στο εκτιθέμενο έργο, όπως και σε προγενέστερα έργα του Παπανικολάου, κεντρικό προβεβλημένο στοιχείο της σύνθεσης αποτελούν οι κορμοί των δέντρων. Λειτουργούν μέσα από ποικίλες οπτικές: ως πομποί μνήμης, αποτυπώματα ζωής, μνημεία καθημερινότητας• ως στοιχεία διαχωριστικά στο συντεθειμένο εικαστικό τοπίο• ως μέσον αποστασιοποιητικό του καλλιτεχνήματος από τον θεατή• ως φράχτης-‐κιγκλίδωμα διά του οποίου ο θεατής παρακολουθεί την πλοκή του έργου. Τα δέντρα-‐κορμοί επαναλαμβάνονται με ένα ρυθμό σχεδόν μουσικό, σαν επωδός, κλείνοντας και ανοίγοντας το εκάστοτε επιμέρους θέμα της σύνθεσης. Παρ' όλη την παρουσία και την κίνηση των προσώπων, στον πίνακα κυριαρχεί μια εκκωφαντική σιωπή, παρούσα σε όλα τα έργα του Παπανικολάου, η οποία μεταδίδεται και διαχέεται σχεδόν ανεπαισθήτως.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής Ευγένιος Ματθιόπουλος στο κείμενο του καταλόγου της έκθεσης, ο Παπανικολάου παραθέτει όπως είναι οι άνθρωποι στο άστυ: έτσι αμίλητοι βαδίζουν, έτσι απαθείς διασταυρώνουν τα βήματά τους, έτσι διάφοροι προσπερνούν, δίχως να συνομιλούν, δίχως κανείς να κοιτάζει τον άλλο, ο καθένας χωμένος τις δουλειές του, χαμένος στις σκέψεις του, έκαστος στη χίμαιρα του.» Ο επισκέπτης της έκθεσης ατενίζει, παρατηρεί προσεκτικά την εκτυλισσόμενη δράση• ταυτοχρόνως, όμως, ταυτίζεται με τα δρώμενα. Βρίσκεται, δηλαδή, «εντός και εκτός» του τοπίου. Οι θεατές και αθέατες πλευρές του αστικού ίου οροθετούνται εικαστικά μέσα στο μνημειακό αυτό έργο το οποίο σηματοδοτεί το τέλος του φετινού καλοκαιριού και την είσοδο της Γκαλερί σε μια νέα περίοδο της λειτουργίας της.
Info: Επιμέλεια: Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη, Δρ της Ιστορίας της Τέχνης Κείμενο καταλόγου: Καθηγ. Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΙΜΣ/ΙΤΕ. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 5 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Οκτωβρίου και θα είναι ανοιχτή 7-‐10:30 μμ Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, και 11-‐1 μμ Σάββατο, Κυριακή. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε με τη Γκαλερί Citronne, τηλ. +30-‐6979-‐989684 ή στο tspinari@gmail.com