Βραβείο για δύο Έλληνες φοιτητές αρχιτεκτονικής
H διπλωματική εργασία του Γιώργου Κοντομηνά και της Ιωάννας Τάτλη βραβεύτηκε στην Κίνα
Οι φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ Ιωάννα Τάτλη και Γεώργιος Κοντομηνάς έλαβαν μέρος με τη διπλωματική τους εργασία με τίτλο «Atalanti’s System | In GoodTimes and InBad» στο διαγωνισμό διπλωματικών εργασιών «2015 UIA-PHG International Student Competition» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου «2015 UIA-PHG Seminar & GUPHAMeeting Health forAll: Cultural, Populational, Operational & Technological Influences» και πραγματοποιήθηκε στην πόλη Dalian της Κίνας στις 23-25 Μαΐου 2015 και απέσπασαν Εύφημο Μνεία (Honorable Mention) μεταξύ άλλων 5 Βραβείων και 9 Μνειών.
Τους ζητήσαμε να μας εξηγήσουν με λίγα λόγια το project τους.
«Ζητούμενο του διαγωνισμού ήταν ο σχεδιασμός μίας κινητής μονάδας διάγνωσης και θεραπείας ασθενών με μολυσματική ασθένεια (Ebola, SARS κ.λπ.). Η ομάδα μας, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Ρένας Σακελλαρίδου, στράφηκε από την αρχή προς την εν πλω αρχιτεκτονική λόγω της ιδιαίτερης σχέσης της χώρας μας με τη θάλασσα. Επιπλέον, ένα καράβι θα μπορούσε να σταλεί και ως βοήθεια στις χώρες που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς βρέχονται κι εκείνες από θάλασσα στην πλειονότητά τους (π.χ. Λιβερία, Σιέρα Λεόνε).
Για το σκοπό αυτό επιλέξαμε την Αταλάντη, ένα καλωδιακό πλοίο που αρχικά κατασκευάστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως cargo (φορτηγό πλοίο). Βασικός λόγος της επιλογής του υπήρξε το ιδανικό του μέγεθος (μήκος, πλάτος, βύθισμα) αλλά και η ιδιαίτερη ογκοπλασία του με τις δύο εκατέρωθεν προσθήκες και τον άφθονο κενό χώρο. Θα μπορούσε, λοιπόν, να αποτελέσει ένα χώρο για την έγκαιρη διάγνωση, φροντίδα και απομόνωση ασθενών με μολυσματική ασθένεια που δεν μεταδίδεται μέσω του νερού, όπως αυτή του Ebola. Έτσι, το νερό της θάλασσας λειτουργεί πια ως όριο.
Η Αταλάντη θα χρειαζόταν επισκευές προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί μιας και αξιολογείται ότι η καρίνα και οι μηχανές της βρίσκονται σε καλή κατάσταση, αλλά οι υπερκατασκευές και τα υπερστεγάσματα παρουσιάζουν σημαντικές φθορές. Έτσι, αποφασίστηκε η διατήρηση των πρώτων και η αντικατάσταση των δεύτερων από ένα μεταλλικό πλέγμα που επεκτείνεται. Ουσιαστικά, η σύνθεση βασίστηκε στην ιδέα του καννάβου-σκαλωσιάς που στήνεται κατά την επισκευή των καραβιών στο ναυπηγείο.
Ο κενός χώρος στην καρδιά του πλοίου φιλοξενεί ξεχωριστούς θαλάμους απομόνωσης, ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης των ασθενών. Η πρόσβαση στον κεντρικό αυτό χώρο πραγματοποιείται μέσω σπειροειδούς ράμπας, ενώ για τη στέγαση των επιμέρους λειτουργιών χρησιμοποιούνται ανακυκλωμένα containers που ταιριάζουν με τη λογική του καραβιού και δίνουν τη δυνατότητα πολλών συνδυασμών και εναλλαγής χρήσεων. Εκτός από τους υπαίθριους πιο δημόσιους χώρους και τους πιο εσωστρεφείς κλειστούς χώρους που ορίζουν τα containers, δημιουργούνται και ενδιάμεσοι χώροι που προκύπτουν από την τοποθέτηση διάτρητων panels στις όψεις. Αυτά εξασφαλίζουν προστασία από τις καιρικές συνθήκες χωρίς, ωστόσο, να χάνεται η επαφή με τη θάλασσα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η καθημερινότητα της πόλης αλλάζει, μαζί και η ζωή μας
Μιλήσαμε με τον αρχιτέκτονα και δημιουργό του επαναστατικού project
Άλλαξε το ντεκόρ στο σπίτι σου ΤΩΡΑ με αντίτιμο που θα σε ενθουσιάσει
Γιατί ένα κίνημα που γεννήθηκε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα είναι σήμερα πιο επίκαιρο παρά ποτέ;
Επισκεφθήκαμε το παραθαλάσσιο Living-Well Boutique City Hotel 4 αστέρων που ξεχωρίσαμε για το design και την αρχιτεκτονική του
Μια συζήτηση με τους αρχιτέκτονες Στέλλα και Πιέρο Πιερή, με αφορμή την έκθεση 2nd Nature στο Ωδείο Αθηνών
Παραμονές των δημοτικών εκλογών
Παρασκευή 8 έως Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
Εκεί που δεν πας μόνο για να ψωνίσεις αλλά κυρίως για να δεις τα εμβληματικά σχέδια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής
Η εν λόγω ανακάλυψη ρίχνει επίσης φως στην αλλαγή του αρχιτεκτονικού στυλ κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ
Υπήρξε μεταξύ άλλων επίσημη κατοικία της βασίλισσας
Οικολογικά ξύλινα σπίτια, εξοχικές κατοικίες, ξύλινα γκαράζ και αποθήκες
Το όραμα, οι ενστάσεις, η ιστορία και η φθορά ενός πραγματικού αρχιτεκτονικού κοσμήματος
Mε αφορμή την 15η επέτειο λειτουργίας
Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρείας που διανύει σχεδόν 4 δεκαετίες επιτυχημένης πορείας στον χώρο της κατασκευής ακινήτων
Θεωρείται το 8ο θαύμα του κόσμου
Αφιερωμένα στα νέα αθλήματα και το πρωτοποριακό πνεύμα της διοργανώτριας πόλης
Μιλήσαμε με τους επικεφαλής του παγκοσμίου φήμης βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου, Νατάσα Λιανού και Ερμή Χαλβατζή. Έχουν σχεδιάσει το νέο κτίριο της COSMΟTE TV και το The Orbit
«Είναι δυνατόν να κάνεις αρχιτεκτονική και να μην είσαι ασκητής;»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.