Design & Αρχιτεκτονικη

Αμαλίας 14

Στο νούμερο 14, ένα κτίριο σπάει την κίτρινη μονοτονία του δημόσιου φωτισμού, αλλάζοντας χρώματα τα βράδια

unnamed.jpg
Γιάννης Κωνσταντινίδης
ΤΕΥΧΟΣ 234
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
91297-205100.jpg

Στο νούμερο 14 της κεντρικής λεωφόρου, ένα κτίριο σπάει την κίτρινη μονοτονία του δημόσιου φωτισμού, αλλάζοντας χρώματα τα βράδια. Χάρη στην παρέμβαση της Ελευθερίας Ντεκώ – γνωστής για τους φωτισμούς της στο θέατρο και τη βράβευσή της με ΕΜΜΥ για τους φωτισμούς των Τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών της Αθήνας– ένα πολύ διακριτικό κτίριο στο κέντρο της πόλης έγινε «ευγενικά ευδιάκριτο». Πρόκειται για κτίριο που ανήκει στο Ίδρυμα Ωνάση, που πήρε την απόφαση να το αναδείξει, δίνοντας την ελευθερία στην Ελευθερία (Ντεκώ) να επέμβει εικαστικά και αντισυμβατικά σε σχέση με το τι συνηθίζεται στη φωταγώγηση κτιρίων. Επειδή η πρόσοψη είναι «γυάλινη», πρόεκυψε η απλή ιδέα να φωτιστεί το κτίριο από μέσα. Το αυγό του Κολόμβου, δηλαδή. Κι έτσι, κάθε παράθυρο –5 σε κάθε έναν από τους 4 ορόφους– μετατράπηκε σ’ ένα γιγαντιαίο «πίξελ» που «ανάβει» και αλλάζει χρώματα, σε συγχρονισμό ή ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα. Το ενδιαφέρον είναι ότι η εικαστική αυτή παρέμβαση δεν αφορά μόνο το κτίριο αλλά ολόκληρη τη Λεωφόρο Αμαλίας, η οποία, παρά το ότι βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, έχει κάτι το ψυχρό, μουντό και νυσταλέο –με μια λέξη βαρετό– τις νύχτες.

Το «σενάριο» φωτισμού διαρκεί 7,5 λεπτά και αρχίζει κάθε τόσο από την αρχή. Δεν απαιτήθηκε κάποια εξεζητημένη τεχνολογία. Αντίθετα μάλιστα, επειδή ζούμε σε περίοδο λιτότητας και οικολογικής ευαισθησίας, χρησιμοποιήθηκαν απλές λάμπες φθορισμού που καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια από τις συνήθεις για τέτοια έργα. «Είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι δυνατότητες που δίνει το πρότζεκτ» λέει η Ελευθερία Ντεκώ (η οποία σκέφτεται σε πρώτη φάση να κάνει κάποιες μετατροπές, για μια πιο γκλαμ βραδινή εμφάνιση του κτιρίου την περίοδο των εορτών) και συνεχίζει: «Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προκύψει κάτι το διαδραστικό με το κοινό. Δηλαδή, οι περαστικοί να ζωγραφίζουν σε ένα χαρτί τους συνδυασμούς χρωμάτων που θα ήθελαν να δουν στο κτίριο και αυτοί με τον καιρό να υλοποιούνται!».

Το κτίριο χτίστηκε το 1976 και είναι έργο του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη, ο οποίος δηλώνει ότι έμεινε με πολύ καλές εντυπώσεις από το αποτέλεσμα και ότι «το κτίριο γίνεται υπόβαθρο για μια θεατρική παράσταση πολύ πετυχημένη».


Φωτό: Αλέξανδρος Φιλιππίδης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

« The Orbit » Office Campus
LC ARCHITECTS: Υπερσύγχρονα αρχιτεκτονικά έργα που είναι present to the future

Μιλήσαμε με τους επικεφαλής του παγκοσμίου φήμης βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου, Νατάσα Λιανού και Ερμή Χαλβατζή. Έχουν σχεδιάσει το νέο κτίριο της COSMΟTE TV και το The Orbit

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.