Design & Αρχιτεκτονικη

Μια βόλτα στο Μπιτ Παζάρ

Μέλλον, όχι νοσταλγία, νισάφι!

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
90660-182800.jpg

Ήμουν κι εγώ παλιά μέλος της «φυλής», εκεί κάπου στις αρχές του μιλένιουμ, αν θυμάμαι καλά, ξεκίνησαν όλα, η γλυκειά νοσταλγική τάση δηλαδή που εξέπεμψε η Θεσσαλονίκη και το ρετρό έγινε μόδα. Νομίζω πως ο Δημήτρης Μίκος και ο Γιάννης Ηλιόπουλος πρέπει να καταγράφουν ως ο πρωθιερείς! Τα καδράκια της “Pastaflora Darling” με τη Μαίρη Αρώνη, τη Χόλι και το γέρο ναυτικό με το τσιμπούκι και όλη η φερ φορζέ κουλτούρα που φιλοτέχνησαν στη Ζεύξιδος· τα παλιά τζουκ-μποξ του Νίκου Βουκυκλαράκη στην Ανθέων, άλλος μέγας μάγιστρος της εκλεπτυσμένης ντεκόρ νοσταλγίας· ο Κώστας Καπετανάκης με τους γκαραζάδες Frantic 5· τα μυθικά εξώφυλλα που κάναμε στο “Cool” με τον Μπρους Λι και τον Τέλις Σαβάλας· τα δεκάδες ζευγάρια-πόδια που φορούσαν Onitsuka Tiger, αραχτά στους επανακαινουργιομένους καναπέδες του “Art House” της Βογατσικού, μια ρωγμή που έστελνε old school σήματα μορς και η πόλη συντονίστηκε: ρούχα από την αμερικανική αγορά και τα καταστήματα νεωτερισμών πέριξ της Φράγκων, μπίρες στο Τσόπερ κλαμπ δίπλα στο “Μύλο”, σε κάποια πάρτι στο “Sky bar” της Λεωφόρου Νίκης, σαν να χορεύουν ακόμα εμπρός μου κορίτσια ντυμένα με φορέματα και βούλες Marimekko, στα αφτιά μου σαν να μην έπαψαν ποτέ να αντηχεί το “Happy Sad” των Pizzicato Five και η Ξένια Καλπακτσόγλου, curator σήμερα στην Biennale Athens, να στήνει Studio 54 νύχτες πάρτι στο «Νανί Νανί» στον Βαρδάρη.

image

Στην υπόσχεση ενός high tec μέλλοντος, από μια διεστραμμένη θαρρείς διάθεση να προβοκάρουμε, προτάξαμε τους τόμους που κυκλοφορούσε η Taschen με διαφημίσεις ζωής του χωροχρόνου από το '50 έως το '70, ξαφνικά οι αναμνήσεις μας έγιναν το νέο κουλ, η γειτονιά του Μπιτ Παζάρ και η «ανακύκλωση» μνήμης και αντικειμένων προσέδωσαν στην περιοχή αίγλη και νέο τρόπο θέασης, το δικό.μας Κάμντεν! Πέρασα πάλι τις προάλλες.

image

Σκασιά ήταν, ο δρόμος με έβγαλε, ζιγκ ζαγκ το πήρα από Άνω Πόλη για την Εγνατία και βρέθηκα να κατηφορίζω από το στενάκι που είναι κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο τα παλιατζίδικα του Μπιτ Παζάρ. Στα αφιερώματα των εφημερίδων και των περιοδικών ή στα ιστολόγια με έφεση τη vintage λατρεία, απομιμήσεις ύφους και δοξαστικές α λα Wes Anderson απόπειρες επικοινωνίας, ο «τόπος» σκιαγραφείται και περιγράφεται σαν το απόλυτο πάρκο θεσσαλονικιώτικης χιπστερικής αναψυχής: χαρτοκιβώτια με φαγωμένα εξώφυλλα και βινύλια Χατζηνάσιου, Ντέμη Ρούσσου, Ιταλιάνας Μίνα και σαρανταπεντάρια του Βαμβακάρη και των Olympians, χλαίνες ελληνικών αστυνομικών του '70, αμπέχωνα του ρωσικού στρατού, πανωφόρια DDR, ψωριάρικα έπιπλα που στα χέρια «κάποιου επιδέξιου μάστορα θα πάρουν νέα ζωή», προορισμένα να αποτελέσουν πρώτη ύλη για αντίστοιχης «προγονολατρείας» καφέ-μπαρ. 

Χάζευα μελαγχολικά τις πραμάτειες, τις ξεθωριασμένες καρτ ποστάλ, τις λάμπες και τα παλιά μοντέλα φωτογραφικών μηχανών, όλη αυτή τη μυθοποιημένη και εξωραϊσμένη από τους ποπ παρελθοντίστας πρώτη ύλη για το φτιάξιμο της χθεσινοκαβλέ κουλτούρας.

image

Πότε θα τελειώσει άραγε, σκέφτηκα, αυτή η φάση αποθέωσης, αυτή η παλαβή αγκίστρωση στο χθες, πότε οι άνθρωποι θα ονειρευτούν πάλι το μέλλον, ξεκολλώντας από τις χωροχρονικές δίνες του χθές; Θα μπορέσει η ποπ κουλτούρα να ξαναφουλάρει με φουτουρισμό και μεγάλες προσδοκίες αναμονής;

image

Και επιτάχυνα το βήμα παύοντας να κοιτώ, καμιά νοσταλγία δεν με τρύπησε και τίποτα, μα τίποτα, δεν με γρατζούνησε για να το αποκτήσω σε «τιμή ασυναγώνιστη»! Σε αντίθεση με το αύριο που, είτε το διακρίνω να υπάρχει μπανταρισμένο μέσα στο τώρα, είτε ξαφνικά κάνει απόβαση και ντου, αφού κουράστηκε να κρύβεται πίσω από τον ορίζοντα, θα το αγοράσω όσο όσο! Νισάφι με το χθες, έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη από μέλλον. Make future, not yesterdayz!

image

Ύστερα όμως το ξανασκέφτηκα, μαλάκωσα, σχεδόν τα δικαιολόγησα όλα αυτά τα «παλαιοντολογικά», σαν νέον φώτα μαρκίζας άστραψε στον ουρανό η πινακίδα-σλόγκαν, γιατί όχι; «Θα έχουμε πάντα την “Pastaflora Darling”, το κάδρο του Βέντερς πάνω από τον ξύλινο καναπέ του “Θερμαϊκού”, όσο υπάρχει η Θεσσαλονίκη, όλοι και όλα θα έχουν μια πατρίδα και μια θέση στην μπάρα του “Ιπποπόταμου” για να πίνουν τις μπίρες τους παρέα με τους Ramones». Διαβάζεται και ως «μία πόλη, πολλοί κόσμοι, γούστα είναι αυτά»!

image

Αλλά να προχωρήσουμε, να πάμε παρακάτω, να ψυχανεμιστούμε το καινούργιο, το νέο, δεν μπορεί να κρύβεται στο χθες, εκεί φωλιάζουν μόνο τα γηρατειά και η αδράνεια, άσχημα πράγματα και τα δυο, ειδικά αν τώρα ξεκινάς να χτίζεις το παρόν σου.

image

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

« The Orbit » Office Campus
LC ARCHITECTS: Υπερσύγχρονα αρχιτεκτονικά έργα που είναι present to the future

Μιλήσαμε με τους επικεφαλής του παγκοσμίου φήμης βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου, Νατάσα Λιανού και Ερμή Χαλβατζή. Έχουν σχεδιάσει το νέο κτίριο της COSMΟTE TV και το The Orbit

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.