Design & Αρχιτεκτονικη

4η ημερίδα ΕΣΩ

Η Αρχιτεκτονική και το design σού πάνε πολύ

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 4η ημερίδα ΕΣΩ για την αρχιτεκτονική και το design που φιλοξενήθηκε για ακόμη μια φορά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Με παρουσιαστή τον αρχιτέκτονα και αρχισυντάκτη του archisearch.gr, Σταύρο Μαρτίνο και με τη συμμετχοή περισσότερων από 800 θεατές κατάφερε να να αγγίξει θέματα που εκτείνονται σε πολλούς τομείς του σχεδιασμού (αρχιτεκτονική, σχεδιασμός αντικειμένων, τυπογραφία κ.α).

image

Αναλυτικά, η ημερίδα ξεκίνησε με την ομιλία του φωτογράφου Γιώργη Γερόλυμπο ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς η καλή αρχιτεκτονική φωτογραφία διασώζει κάτι απ’ το παρελθόν, μεταφέρει τα νέα της ημέρας και προοικονομεί το μέλλον, ενώ παρουσίασε το πρόσφατο φωτογραφικό του έργο στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στη συνέχεια η Ρένα Σακελλαρίδου, συνιδρύτρια του αρχιτεκτονικού γραφείου Sparch, αφηγήθηκε μια προσωπική, μη γραμμική διαδρομή που εξελίσσεται μέσα από αλλεπάλληλες δυσκολίες, σχεδιαστικές προκλήσεις σε επίπεδο χρόνου και απαιτήσεων και στιγμιαίες εκλάμψεις της έμπνευσης που συγκροτούν εν τέλει το σώμα του αρχιτεκτονικού έργου που παρουσίασε. 

image

image

Ο Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος από τους K-Lab ιχνηλάτησε ανέφερε στοιχεία από την προσωπική του πορεία και μιλώντας για τη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική, παρουσίασε ορισμένα από τα έργα των K-lab που προσεγγίζουν με επίκαιρο τρόπο την εντόπια αρχιτεκτονική.

image

Σειρά είχε ο Δημήτρης Κολλιαδήμας, ο οποίος αλλάζοντας τελείως κλίμακα, μίλησε για τη σημασία της απλότητας στον σχεδιασμό, μια πρακτική που εφαρμόζει στα συστατικά στοιχεία μιας οπτικής ταυτότητας, και διέπει το σύνολο του έργου του, από την επιμέλεια των εικόνων και των συμβόλων μέχρι και την επιλογή της γραμματοσειράς.  Πέμπτη ομιλήτρια η  Μαριάνθη Τατάρη, των UNStudio, μίλησε για τον τρόπο συνεργασίας του γραφείου, που λειτουργεί πλέον σε δύο ηπείρους, εξηγώντας τα πρωτότυπα συστήματα που έχουν αναπτύξει οι εργαζόμενοι μεταξύ τους και αναφέρθηκε στις «μεγάλες λεπτομέρειες», μια συνήθη σχεδιαστική επιλογή του γραφείο που επιτελεί πολλές διαφορετικές λειτουργίες και προσλαμβάνει διαφορετική μορφή σε κάθε έργο τους.

image

image

Από την ημερίδα δεν μπορούσαν φυσικά να λείπουν και ο  Πρόδρομος Νικηφορίδης και ο Bernard Cuomo, οι αρχιτέκτονες που ανέλεβαν το έργο της ανάπλασης της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, που συγκαταλέγεται στις 40 υποψηφιότητες που διεκδικούν το φετινό βραβείο Mies van der Rohe. Λίγο πριν το τέλος της ημερίδας, οι Σταύρος Παπαγιάννης και Γιώργος Κυριαζής παρουσίασαν συνεργασίες αγαπημένες και πολύτιμες γι΄αυτούς, σε μία απολαυστική ρετροσπεκτίβα του έργου τους. Τη βραδιά έκλεισε η διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας και σχεδιάστρια, Carlotta de Bevilacqua, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο ιταλικό design με οικολογικές παρεμβολές.

image

image

image

Η 4η ημερίδα ΕΣΩ, προαναγγέλει ακόμη περισσότερα για την επόμενη χρονιά. Η ψηφιακή εφαρμογή Conferience για tablets και smartphones που χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα από το κοινό για την απεύθυνση ερωτήσεων, παρά τα πειράγματα ορισμένων χρηστών της προς τους ομιλητές, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον όσων ήρθαν στις 18/02 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ενισχύοντας τις προσδοκίες για τη διοργάνωση του 2016.