Design & Αρχιτεκτονικη

ΕΛΤΑ: Τρεις εμβληματικούς δημιουργούς γραμματοσήμων τιμά η πρώτη έκδοση του 2025

Μια συλλεκτική σειρά αφιερωμένη στο έργο και τη σημαντική συνεισφορά τους στον φιλοτελισμό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΛΤΑ: Τα πρώτα γραμματόσημα του 2025 αφιερωμένα σε τρεις εμβληματικούς δημιουργούς γραμματοσήμων, τους Δημήτριο Μπισκίνη, Γιάννη Κεφαλληνό και Τάσσο Αλεβίζο
Σε τρεις εμβληματικούς δημιουργούς είναι αφιερωμένα τα πρώτα γραμματόσημα του 2025 από τα ΕΛΤΑ

ΕΛΤΑ: Τα πρώτα γραμματόσημα του 2025 αφιερωμένα σε τρεις εμβληματικούς δημιουργούς γραμματοσήμων, τους Δημήτριο Μπισκίνη, Γιάννη Κεφαλληνό και Τάσσο Αλεβίζο

Σε τρεις εμβληματικούς δημιουργούς γραμματοσήμων, τιμώντας το έργο τους και τη σημαντική συνεισφορά τους στον φιλοτελισμό, είναι αφιερωμένα τα πρώτα γραμματόσημα του 2025 από τα ΕΛΤΑ.

Η πρώτη έκδοση των ΕΛΤΑ για το 2025 είναι αφιερωμένη στους Δημήτριο Μπισκίνη, Γιάννη Κεφαλληνό και Τάσσο Αλεβίζο, οι οποίοι άφησαν μοναδικό αποτύπωμα και πλούσια παρακαταθήκη στην χαρακτική και στον σχεδιασμό γραμματοσήμων, ενώ η καλλιτεχνική τους αρτιότητα άνοιξε δρόμους, δημιουργώντας σχολή και νέες προοπτικές στη φιλοτελική παραγωγή.

Εμβληματικοί δημιουργοί ελληνικού γραμματοσήμου από τα ΕΛΤΑ

Ο Δημήτριος Μπισκίνης (1891-1947), καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, εμπνέεται κυρίως από μυθολογικά και θρησκευτικά θέματα και κινείται ανάμεσα στον Συμβολισμό και την Αλληγορία.

Η συνεργασία του με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ξεκινά με τις επετειακές εκδόσεις γραμματοσήμων για την Ελληνική Επανάσταση. Το 1933 και το 1935 του ανατίθενται οι εκδόσεις της «Δημοκρατίας» και η «Μυθολογική» αντιστοίχως. Στο παγκόσμιο φιλοτελικό συνέδριο του Μπουένος 'Αιρες, το 1951, η «Μυθολογική» κέρδισε το Α΄ βραβείο των ωραιότερων γραμματοσήμων του κόσμου.

Ο Γιάννης Κεφαλληνός (1894 - 1957) υπήρξε ο αναμορφωτής της ελληνική χαρακτικής. Η συνεργασία του με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ξεκίνησε με τη σχεδίαση της έκδοσης για τα «75 χρόνια της UPU» όπου η χώρα έλαβε την τιμητική διάκριση δύο φορές, πρώτα με τη βράβευση του ως το ωραιότερο γραμματόσημο παγκοσμίως (1950) και κατόπιν με τον χαρακτηρισμό του ως ένα από τα δέκα ωραιότερα γραμματόσημα της χρονιάς, από τη φιλοτελική επιθεώρηση Stamp Collector's Annual του Λονδίνου.

Ο Τάσσος Αλεβίζος (1914-1985), χαράκτης έγχρωμων ξυλογραφιών με αρχαιοελληνικές και βυζαντινές καταβολές, αριθμεί 58 εκδόσεις γραμματοσήμων από το 1954 ως το 1967. Η προσφορά του υπήρξε τόσο αξιοσημείωτη ώστε η ιστορία του ελληνικού γραμματοσήμου έχει πλέον χωριστεί στην προ Τάσσου και μετά Τάσσου περίοδο ενώ η μετάβαση από την μονόχρωμη στην πολύχρωμη εικόνα υπήρξε καθοριστική.

Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο των μεγάλων αυτών δημιουργών μπορεί κανείς να δει σκανάροντας το QR code που υπάρχει στο Φυλλαράκι, το Πακέτο Σειράς και το προωθητικό υλικό της έκδοσης.

Η σειρά γραμματοσήμων «Εμβληματικοί Δημιουργοί Ελληνικού Γραμματοσήμου» περιλαμβάνει επίσης αριθμημένο Φυλλαράκι, Φάκελο Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας και Set Pack με όλα τα προϊόντα μαζί.

Διατίθεται στα καταστήματα των ΕΛΤΑ και στο e-shop philotelismos.gr.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.