- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Διεθνής διάκριση για τον αρχιτεκτονικό φωτισμό της Βουλής - Τιμήθηκε για το 2024
Βράβευση στα LIT Lighting Design Awards για το ανανεωμένο αθηναϊκό τοπόσημο
Διεθνής διάκριση για τον αρχιτεκτονικό φωτισμό του μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων και του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη στα LIT Lighting Design Awards
Με το βραβείο διάκρισης για το έργο του αρχιτεκτονικού φωτισμού του μεγάρου της Βουλής και του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη τιμήθηκε για το 2024 από τον διεθνή οργανισμό LIT Lighting Design Awards η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, το έργο που είχε ανατεθεί στην εταιρεία «DANILOF studio light + perception», με ανάδοχο τη «Ζαμπέλης ΑΒΕΕ» έλαβε βραβείο στη κατηγορία «Heritage Lighting design - Φωτισμός Ανάδειξης Διατηρητέων κτιρίων».
Το LIT Lighting Design, από το οποίο έγινε η βράβευση, είναι ένας διεθνής οργανισμός με έδρα την Ελβετία για έργα φωτισμού στο χώρο της αρχιτεκτονικής, του design και των κατασκευών σε όλο τον πλανήτη.
Κάθε χρόνο βραβεύονται από τη διεθνή κριτική επιτροπή τα καλύτερα έργα φωτισμού που υποβάλλονται σε κάθε κατηγορία (π.χ. φωτισμός τοπίου, εσωτερικός αρχιτεκτονικός φωτισμός, φωτισμός σε γέφυρες και έργα υποδομής, φωτισμός όψεων κ.ά.).
View this post on Instagram
Το κτίριο του ελληνικού Κοινοβουλίου στο πέρασμα του χρόνου και ο φωτισμός του
Το κτίριο της ελληνικής Βουλής σχεδιάστηκε από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα F. von Gärtner και ολοκληρώθηκε το 1843 ως βασιλικό ανάκτορο. Έγινε έδρα του Κοινοβουλίου το 1935. Μπροστά από το κτίριο βρίσκεται το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, σχεδιασμένο από τον γλύπτη F. Rok και τον αρχιτέκτονα Ε. Λαζαρίδη, το οποίο αποκαλύφθηκε το 1932 για να τιμήσει τους πεσόντες στρατιώτες.
Το παλιό σύστημα φωτισμού είχε ξεπεραστεί. Ο νέος σχεδιασμός αποσκοπεί στην ενίσχυση της αισθητικής αυτού του εξέχοντος αθηναϊκού τοπόσημου με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο. Από το ηλιοβασίλεμα και μετά, η νέα φωτεινή σύνθεση μεταβάλλεται απαλά σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς.
Προγραμματισμένες σκηνές με διαφορετικές εντάσεις και θερμοκρασίες λευκού φωτός διαδέχονται η μία την άλλη με εξαιρετικά ήπιες εναλλαγές.
Η ιδέα αποκαλύπτει απαλά: α) τα διαδοχικά επίπεδα του συνολικού σχηματισμού, β) το ρυθμό και την πλαστικότητα των αρχιτεκτονικών στοιχείων (μαρμάρινα πλαίσια παραθύρων, αετώματα, γείσα (πρόστεγο), γύψινο οροφής, παραστάδες και πρόστωα -πρόπυλα), γ) το χρώμα και την υφή των υλικών και δ) τα αγάλματα.
Τι άλλαξε με τον νέο φωτισμό στη Βουλή
Η προστασία από τη φωτορύπανση τέθηκε ως προτεραιότητα με τη χρήση κυρίως χαμηλών επιπέδων φωτισμού και την προσαρμογή σε πολύ χαμηλά επίπεδα μετά τα μεσάνυχτα για τη διατήρηση του σκοτεινού ουρανού.
Ένα βασικό χαρακτηριστικό σχεδιασμού είναι η αυτοματοποιημένη αλλαγή από το ψυχρό λευκό στο θερμό φως, καθώς οι θερμότερες αποχρώσεις εκπέμπουν λιγότερο μπλε φάσμα, μειώνοντας έτσι τη ρύπανση. Η προσαρμογή αυτή πραγματοποιείται καθημερινά, μετά τα μεσάνυχτα.
Τα συμπαγή φωτιστικά LED περιλαμβάνουν οπτικά συστήματα ακριβείας, δυνατότητες κλειδωμένης στόχευσης και αντιθαμβωτικά εξαρτήματα έτσι ώστε να περιορίζεται η διάχυση του φωτός προς τον ουρανό.
Στόχος της μελέτης ήταν επίσης η απρόσκοπτη ενσωμάτωση του νέου φωτισμού στο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο με α) σεβασμό των ιδιαίτερων μορφολογικών στοιχείων και β) την εκμετάλλευση των υπαρχουσών ηλεκτρολογικών οδεύσεων, όταν αυτό είναι εφικτό.
Ο φωτισμός της πρόσοψης του κτιρίου υλοποιήθηκε έτσι ώστε να αναδεικνύει τα μορφολογικά του στοιχεία, καθιστώντας τα λιγότερο ορατά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο νέος αρχιτεκτονικός χώρος για καλλιτέχνες και η πρώτη συνέργεια με τον εικαστικό καλλιτέχνη Θανάση Δάπη
«Η αρχιτεκτονική είναι η τέχνη της διάρκειας»
Βράβευση στα LIT Lighting Design Awards για το ανανεωμένο αθηναϊκό τοπόσημο
Η καθημερινότητα της πόλης αλλάζει, μαζί και η ζωή μας
Μιλήσαμε με τον αρχιτέκτονα και δημιουργό του επαναστατικού project
Άλλαξε το ντεκόρ στο σπίτι σου ΤΩΡΑ με αντίτιμο που θα σε ενθουσιάσει
Γιατί ένα κίνημα που γεννήθηκε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα είναι σήμερα πιο επίκαιρο παρά ποτέ;
Επισκεφθήκαμε το παραθαλάσσιο Living-Well Boutique City Hotel 4 αστέρων που ξεχωρίσαμε για το design και την αρχιτεκτονική του
Μια συζήτηση με τους αρχιτέκτονες Στέλλα και Πιέρο Πιερή, με αφορμή την έκθεση 2nd Nature στο Ωδείο Αθηνών
Παραμονές των δημοτικών εκλογών
Παρασκευή 8 έως Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
Εκεί που δεν πας μόνο για να ψωνίσεις αλλά κυρίως για να δεις τα εμβληματικά σχέδια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής
Η εν λόγω ανακάλυψη ρίχνει επίσης φως στην αλλαγή του αρχιτεκτονικού στυλ κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ
Υπήρξε μεταξύ άλλων επίσημη κατοικία της βασίλισσας
Οικολογικά ξύλινα σπίτια, εξοχικές κατοικίες, ξύλινα γκαράζ και αποθήκες
Το όραμα, οι ενστάσεις, η ιστορία και η φθορά ενός πραγματικού αρχιτεκτονικού κοσμήματος
Mε αφορμή την 15η επέτειο λειτουργίας
Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρείας που διανύει σχεδόν 4 δεκαετίες επιτυχημένης πορείας στον χώρο της κατασκευής ακινήτων
Θεωρείται το 8ο θαύμα του κόσμου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.