Design & Αρχιτεκτονικη

Η μεταμόρφωση του ιστορικού κτιρίου του ΔΟΛ στην Χρήστου Λαδά

Ένα καλειδοσκόπιο μεταφέρει το φυσικό φως στο εσωτερικό του κτηρίου για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το καλειδοσκόπειο

Οι Γερμανοί ιδιοκτήτες της Ehret + Klein, δίνουν νέα πνοή στο εγκαταλελειμμένο κτίριο στην οδό Χρήστου Λαδά, πρώην έδρα του Δημοσιογραφικού Ομίλου Λαμπράκη

Στα γραφεία του εκδίδονταν πολλά ιστορικά έντυπα, εφημερίδες, καθημερινές και εβδομαδιαίες, περιοδικά (Βήμα, Νέα, Ομάδα, Ταχυδρόμος, Οικονομικός Ταχυδρόμος) ενώ υπήρξε σημείο συνάντησης σημαντικών προσωπικοτήτων του πνευματικού και πολιτικού κόσμου του τόπου. Κι όμως, παρά την πλούσια ιστορία του, το κτίριο που λειτουργούσε ως έδρα του Δημοσιογραφικού Ομίλου Λαμπράκη μέχρι το 2004 στην οδό Χρήστου Λαδά 3, στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, έστεκε εγκαταλελειμένο από το 2017. Περίπου 5 χρόνια αργότερα, πέρασε στα χέρια της γερμανικής ehret+klein, -εταιρεία που βελτιστοποιεί, σχεδιάζει, κατασκευάζει και προωθεί ακίνητα για επενδυτές- με σκοπό να μεταμορφωθεί σε ένα ευχάριστο, και φιλικό προς το περιβάλλον χώρο εργασίας, διατηρώντας ταυτόχρονα και την αρχιτεκτονική του ιστορία.

Νέα πνοή για το κτήριο του ΔΟΛ στη Χρήστου Λαδά

Πρόσοψη κτιρίου ΔΟΛ

Το εμβληματικό κτίριο, σχεδιάστηκε από τον αναγνωρισμένο Έλληνα αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Κιτσίκη, ο οποίος είχε σπουδάσει στη Γερμανία. Αρχικά, κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930 ως τριώροφο κτίριο, ενώ τις δεκαετίες του 1950 και του 1970 προστέθηκαν νέοι όροφοι. Η περίοδος των εργασιών ανακαίνισης που μόλις ολοκληρώθηκαν  ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, με εσωτερικές κατεδαφίσεις και με τη δέσμευση της ehret+klein για ποιότητα, καινοτομία και σεβασμό στην τοπική κληρονομιά. Η εταιρία  ακολούθησε μια στρατηγική χαμηλής τεχνολογίας/υψηλής απόδοσης, εστιάζοντας σε εύκολα συντηρήσιμες λύσεις, μεγιστοποιώντας την εξοικονόμηση ενέργειας και την περιβαλλοντική ποιότητα.

Η ανακαίνιση του κτηρίου ΔΟΛ σε αριθμούς

Το κόστος της ανάπλασης ξεπέρασε τα 8.5 εκατομμύρια ευρώ. Ο συνολικός χώρος ενοικίασης είναι 3.074,11 τ.μ. και αποτελείται από 8 ορόφους γραφείων και χώρους συναντήσεων, και ένα ισόγειο με αμφιθέατρο και καφέ. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ο καινοτόμος μηχανισμός του «Καλειδοσκοπίου», ο οποίος αύξησε την αυτονομία του φυσικού φωτός σε έναν τυπικό όροφο γραφείων από το 21% στο 67%. Από τη χρήση των υπαρχόντων οικοδομικών υλικών μειώθηκαν κατά 60% οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συγκριτικά με το αν γίνονταν νέες κατασκευές.

Το πρωτοποριακό καλειδοσκόπιο στο κτίριο του ΔΟΛ

Το καλειδοσκόπειο

Μία από τις κύριες κατασκευαστικές προκλήσεις ήταν η αντιμετώπιση της έλλειψης διείσδυσης φυσικού φωτός, κοινό φαινόμενο στο πυκνοδομημένο κέντρο της Αθήνας. Το καινοτόμο σύστημα «Καλειδοσκόπιο», σε συνδυασμό με τα ηλιακά ράφια, σχεδόν διπλασίασε την αυτονομία του φυσικού φωτός.

Συγκεκριμένα, το “Καλειδοσκόπιο” αποτελείται από ένα φωταγωγό στρατηγικά τοποθετημένο στο κέντρο του κτιρίου και έναν ηλιοστάτη στην οροφή που ακολουθεί την πορεία του ήλιου και ανακατευθύνει το ηλιακό φως στον φωταγωγό. Μερικώς επενδυμένος με πρισματικές επιφάνειες κατόπτρου, ο φωταγωγός αντανακλά το φως προς τα κάτω, διαχέοντάς το στους εργασιακούς χώρους και στους δημόσιους χώρους μέσω ειδικά σχεδιασμένων ανοιγμάτων που γίνονται μεγαλύτερα στους χαμηλότερους ορόφους. Επιπλέον, τα εξωτερικά ηλιακά ράφια στη νότια όψη επιτρέπουν στο φυσικό φως να διεισδύσει πιο βαθιά στους εργασιακούς χώρους αντανακλώντας το από την οροφή με μια επιφάνεια υψηλής ανακλαστικότητας τοποθετημένη στο επάνω μέρος.

Ακόμη, τα ηλιακά ράφια παρέχουν σκίαση από τον ήλιο και μειώνουν την αντανάκλαση στα παράθυρα χωρίς να εμποδίζουν τη θέα, καθώς είναι τοποθετημένα πάνω από το επίπεδο των ματιών. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η όψη του κτιρίου είχε υποστεί πολλές αλλαγές, με την αντανάκλαση και την προστασία από τον ήλιο να παραμένουν σημαντικές προκλήσεις. Παλαιότερα, εντελώς απροστάτευτο από τον ήλιο, το κτίριο είχε υπερβολικά φορτία ψύξης και μη βιώσιμη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι. Τώρα, η νέα όψη, κατασκευασμένη από βιώσιμα παραγόμενο ξύλο, παρέχει σκίαση από τον ήλιο και ρυθμίζει την είσοδο του φυσικού φωτός με ειδικά σχεδιασμένα σκίαστρα. Τέλος, το δώμα με τα φωτοβολταϊκά παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ο ηλιοστάτης

«Οραματιστήκαμε και υλοποιήσαμε τη μεταμόρφωση του κτιρίου στη Χρήστου Λαδά 3 σε ένα καινοτόμο, μοντέρνο και ανθεκτικό εργασιακό περιβάλλον, όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απολαμβάνουν το φυσικό φως, να δουλεύουν αρμονικά χωρίς περισπασμούς από τον θόρυβο της πόλης, και να αλληλοεπιδρούν ουσιαστικά με τους συναδέλφους τους στους καλά σχεδιασμένους κι ευχάριστους κοινόχρηστους χώρους. Ταυτόχρονα, ολόκληρη η γειτονιά, η οποία υπέφερε κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, γίνεται πιο ελκυστική για μελλοντικές επενδύσεις, συνεισφέροντας στην ευρύτερη ανάπλαση της Αθήνας. Στην ehret+klein συστηματικά αναπτύσσουμε έργα τα οποία λειτουργούν διορθωτικά στις πόλεις και προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες και τους εργαζόμενους», δήλωσε ο Michael Ehret, Managing Partner της ehret+klein Ελλάδος.

Το νέο αρχιτεκτονικό όραμα για τη ριζική ανακαίνιση και την εντυπωσιακή μετατροπή του υπάρχοντος κτιρίου σε αρχιτεκτονικό ορόσημο για την αναγέννηση του νέου κέντρου της Αθήνας οφείλεται στο διεθνώς βραβευμένο αθηναϊκό γραφείο DECA Architecture, του Αλέξανδρου Βαΐτσου και του Carlos Loperena. Η ehret+klein ανέπτυξε για την παράτωση του έργου πολλές συνεργασίες και με αρκετές ελληνικές εταιρίες. Η Parostec ήταν υπεύθυνη για την κατασκευή, η Transsolar Klima Engineering δημιούργησε ολόκληρο το σκεπτικό σχετικά με τη βιωσιμότητα, η ASLight επιμελήθηκε τον σχεδιασμό των φώτων ενώ η εταιρεία TimagenisAcoustics έκανε τη μελέτη ήχου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

« The Orbit » Office Campus
LC ARCHITECTS: Υπερσύγχρονα αρχιτεκτονικά έργα που είναι present to the future

Μιλήσαμε με τους επικεφαλής του παγκοσμίου φήμης βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου, Νατάσα Λιανού και Ερμή Χαλβατζή. Έχουν σχεδιάσει το νέο κτίριο της COSMΟTE TV και το The Orbit

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.