TEN BRINKE
Design & Αρχιτεκτονικη

H Ten Brinke, ο πανευρωπαϊκός γίγαντας του real estate development, αναγεννά τις ελληνικές πόλεις

Στόχος είναι ένα πιο βιώσιμο μέλλον, όπου ο άνθρωπος θα βρίσκεται σε πλήρη σύνδεση με το περιβάλλον του
Ηλιάνα Κωνσταντακάτου.
Ηλιάνα Κωνσταντακάτου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα σύγχρονα έργα του Ομίλου της Ten Brinke Hellas

Όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κατασκευής και ανάπτυξης ακινήτων, υποστηρίζουν τη μετάβαση στο μέλλον. Σε ένα πιο πράσινο, βιώσιμο μέλλον στο οποίο ο άνθρωπος βρίσκεται σε πλήρη συσχέτιση, σύνδεση κι επικοινωνία με το περιβάλλον. Σε ένα μέλλον όπου έννοιες όπως η συμπερίληψη, η προσβασιμότητα, η φυσική ροή (αέρα, κίνησης, φωτός) γίνονται πραγματικότητα. Όπου urbanism και πράσινοι ανοιχτοί χώροι συνυπάρχουν και η ανεμπόδιστη κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, το συλλογικό ευ ζην αλλά και η ιδιωτικότητα γίνονται καθημερινότητα.

Με νωπές ακόμη τις μνήμες από την πανδημία, να μας θυμίζει πόσο δραστικά και ολοκληρωτικά πρέπει να αλλάξει η ζωή μας και κατ’επέκταση και το δομημένο περιβάλλον στο οποίο δρούμε, developers, κατασκευαστές και ΑΕΕΑΠ συνδράμουν στην αλλαγή. Με τον Όμιλο Ten Brinke να πρωτοστατεί στον κλάδο του real estate development.

Ten Brinke

122 χρόνια ιστορίας

Το 2008, ο Ολλανδικός Όμιλος Ten Brinke είχε ήδη διαγράψει μια υπεραιωνόβια πανευρωπαϊκή πορεία. 122 ετών σήμερα, έρχεται πριν 16 χρόνια στην Ελλάδα και ξεκινά σταδιακά να αναπτύσσει κυρίως εμπορικά κτήρια. Συνεχίζοντας, μέχρι το 2016, προχωρεί στην ανάπτυξη logistics, ξενοδοχείων και γραφείων, ενώ το 2018 ολοκληρώνεται το πρώτο του οικιστικό project. Σήμερα, η Ten Brinke Hellas έχει ενεργά 19 εργοτάξια εκ των οποίων 8 αφορούν εμπορικές αναπτύξεις και 11 οικιστικές με σκοπό να τα υπερδιπλασιάσει το επόμενο έτος. Για τους 1300 υπαλλήλους του Ομίλου, το well-living και το well-being αποτελούν απαράβατο κανόνα σχεδιασμού και ανάπτυξης των ακινήτων.

Για να συντελεστεί μια μεγάλη αλλαγή, πολλές μικρότερες προηγούνται

Διασχίζοντας τους δρόμους της πρωτεύουσας, ανάμεσα στα φθαρμένα, μεγάλης ηλικίας, ενεργοβόρα κτήρια της πόλης, τα νέα, σύγχρονης αισθητικής κτήρια ξεχωρίζουν. Είτε πρόκειται για νέα κτήρια, είτε για αναγέννηση παλαιών εμβληματικών κτηρίων είτε για μικρότερης κλίμακας έργα. Οι λιτές γραμμές, η καθαρότητα των δομών, τα γεωμετρικά σχήματα συναρπάζουν το μάτι. Ιδίως όταν πρόκειται για μεγάλης κλίμακας έργα. Αν θέλουμε, όμως, να μεταβούμε σε μια νέα εποχή για τις πόλεις μας, οι πολλές, μικρότερες αναπτύξεις είναι αυτές που κυρίως συντελούν στην αλλαγή.

Τα σύγχρονα έργα του Ομίλου της Ten Brinke Hellas

Ας εξετάσουμε ορισμένα έργα από το ευρύ portfolio του Ομίλου της Ten Brinke Hellas.

Τhe Syndesis Hub 

The Syndesis Hub

Σε 2 στρέμματα απέναντι από την είσοδο του πάρκου του Ελληνικού, η Ten Brinke αναπτύσσει ένα 5ώροφο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων που ενθουσιάζει. Με τις εργασίες για την κατασκευή του The Syndesis Hub, να έχουν ήδη ξεκινήσει, το κτήριο που θα πιστοποιηθεί κατά Leed, αποτελεί αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Σωτήρη Τσούλου και της ομάδας ask design. Ένα κτήριο ορόσημο, απέναντι από την είσοδο του μεγαλύτερου project αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, απέναντι από το Μητροπολητικό πάρκο του Ελληνικού που φαίνεται να “αγκαλιάζει” την επιχειρηματική δραστηστιότητα εντός αυτού. Φωτεινό, με πολλούς κοινόχρηστους χώρους και αίθριο, ευρύχωρο και ευχάριστο στο εσωτερικό του με ιδιαίτερη αίσθηση να προκαλεί το roof garden και τα μπαλκόνια του, αν και πρόκειται για κτήριο γραφείων.

Μavilis business center 

Mavilis Business Hub

Ένα κτήριο με ενεργειακά αναβαθμισμένη πρόσοψη, που παραπέμπει σε minimal pop art αρχιτεκτονική, και προσεκτικά μελετημένη κατασκευή των εσωτερικών του χώρων ώστε να ανταποκρίνονται και να προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε δυνητικού μισθωτή, που βρίσκεται σε διαδικασία πιστοποίησης κατά Leed, πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024 στην πλατεία Μαβίλη από την Ten Brinke.

Ο ευρωπαϊκός γίγαντας αναπτύσσει επί της Τιμολέοντος Βάσσου το κτήριο γραφείων συνολικής επιφάνειας περίπου 6.000 τ.μ., με 26 θέσεις στάθμευσης, το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει το γκρίζο, φθαρμένο κτήριο του 1978. Στόχος είναι να αποτελέσει κέντρο επιχειρηματικότητας και δημιουργίας, φιλοξενώντας γραφεία στην ήσυχη γειτονιά πίσω από την πλατεία Μαβίλη, σε απόσταση λιγότερη των 5 λεπτών από τους σταθμούς «Μέγαρο Μουσικής» και «Αμπελόκηποι» του μετρό.

Οικιστικό κτήριο στην Αθηναϊκη Ριβιέρα 

Karamanli - Glyfada (April 2024 Update)

Στην περιοχή της Γλυφάδας, σε οικόπεδο 2.000 τ.μ., με σεβασμό στο περιβάλλον και με γνώμονα την ευζωία των κατοίκων, ολοκληρώθηκε λίγες εβδομάδες πριν, το ενεργειακής κλάσης Α++ κτήριο κατοικιών με τις έντονες καμπύλες που παραπέμπουν στους ελαφρούς κυματισμούς της θάλασσας του Σαρωνικού κόλπου που είναι στραμμένο.

Το υψηλής αισθητικής, πολυτελές κτήριο κατασκευάστηκε με αυστηρά κριτήρια όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, και με τη χρήση της τεχνολογίας και της απομακρυσμένης διαχείρισης, όλα τα smart homes και οι κοινόχρηστοι χώροι, περιορίζουν στο ελάχιστο την κατανάλωση ενέργειας και εκπομπές CO2. Με υπευθυνότητα απέναντι στον άνθρωπο, διαμερίσματα και κοινόχρηστοι χώροι είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμα για ΑμεΑ, προσφέροντας μια άνετη καθημερινή διαβίωση σε όλους.

Εμπορικό κτήριο στη Γλυφάδα 

Vouliagmenis Av. 81 & Venezouelas - Glyfada (Opening)

Ένα ακόμη αναπλαστικού χαρακτήρα project αποτελεί το κτήριο που στεγάζει το μεγαλύτερο κατάστημα Grand Masoutis στην Αττική και το πολυώροφο κατάστημα Max Stores,  στη Λ. Βουλιαγμένης, στο ύψος της Γλυφάδας. Στο οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 4.650 τ.μ. υπήρχε ένα αναξιοποίητο, ημιτελές κτήριο το οποίο αποτελούσε πηγή ρύπανσης και το οποίο αντικαταστάθηκε με ένα σύγχρονο, όμορφο με καθαρές γραμμές κτήριο.

Έπειτα από έρευνα για τις ανάγκες της περιοχής, η Ten Brinke Hellas, προχώρησε σε μια μικτή ανάπτυξη εμπορικής και οικιστικής χρήσης. Στο, μεν, εμπορικό κομμάτι αυτής της μικτής ανάπτυξης, με αρκετά στοιχεία πρασίνου και πολλές θέσεις στάθμευσης στεγάζονται οι δύο γνωστές αλυσίδες που αναφέραμε παραπάνω. Στο, δε, υπόλοιπο τμήμα του οικοπέδου, με πρόσωπο στην οδό Δημελά ολοκληρώνονται smart διαμερίσματα.

Σχολικό κτήριο στην Αρτέμιδα 

Artemida-Spata School Premises

Ο 4 στρεμμάτων κενός χώρος, δίνει τη θέση του στο νέο υπερσύγχρονο σχολικό κτηριακό συγκρότημα που θα στεγάσει από τον Σεπτέμβριο, έπειτα από 18 χρόνια, το 2ο Γυμνάσιο του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας.

Οι 2 κτηριακοί όγκοι που δημιουργήθηκαν, ανάμεσα στο κατάφυτο περιβάλλοντα χώρο καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των αναγκών των μαθητών και μαθητριών καθώς περιλαμβάνουν εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γυμναστήριο, γήπεδο, σύγχρονα εργαστήρια πληροφορικής και τεχνολογίας, εργαστήρια πειραμάτων, αίθουσες διδασκαλίας ξένων γλωσσών, γραφεία διδασκόντων, χώρους υγιεινής, καθώς και βοηθητικές εγκαταστάσεις που υποστηρίζουν τη λειτουργία του σχολείου.

Εμπορικό πάρκο στην Πάτρα

Retail Park - Patras (Update April 2024)

Από άποψη σχεδιασμού και υλοποίησης, τα “νέας γενιάς” εμπορικά πάρκα, είναι αειφόρα κτήρια στο σύνολο τους. Είναι υποδομές που ομορφαίνουν την περιοχή φιλοξενίας τους, εξυπηρετούν την καθημερινότητα των περιοίκων μιας και προϋποθέτουν καλή σύνδεση σε μέσα μαζικής μεταφοράς, άρα λειτουργούν και σαν μοχλός πίεσης δημιουργίας νέων σταθμών και συνδέσεων εξυπηρέτησης, ενώ δημιουργούν συνθήκες ευεξίας για τους χρήστες τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το νέο εμπορικό πάρκο που κατασκευάζει η  TenTec, θυγατρική της Ten Brinke Hellas στην πόλη της Πάτρας. Το εμπορικό πάρκο, το μεγαλύτερο εργοτάξιο της πολής, 21.000 τμ περίπου, θα φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων καταστημάτων, κι ένα κατάστημα ΙΚΕΑ με στόχο την ανάδειξη την πόλης της Πάτρας σε αγοραστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Διότι, η αναγέννηση των πόλεων, μικρότερων ή μεγαλύτερων, δεν πραγματοποιείται από έργα που γίνονται για λόγους επίδειξης. Τουναντίον! Η αναγέννηση των πόλεών μας υλοποιείται από την ουσιαστικότητα και τη σημαντικότητα που φέρουν τα έργα στην καθημερινότητα όλων μας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα

Άποψη της έκθεσης "Δημοκρατία" στην Εθνική Πινακοθήκη
«Δημοκρατία»: μια έκθεση για την πολιτική λειτουργία της τέχνης στον ευρωπαϊκό νότο

140 έργα από 55 δημιουργούς ανιχνεύουν τις καλλιτεχνικές πρακτικές που γεννήθηκαν μέσα από τον αγώνα για ελευθερία σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία τις δεκαετίες 1960-1970