Design & Αρχιτεκτονικη

Handmade Revolution, η νέα web στήλη του athensvoice.gr

Η Επανάσταση ξεκίνησε και θέλει χέρια. Viva la Decoration!

Νενέλα Γεωργελέ
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μην πετάς τίποτα... Η Hand Made Revolution και ο ταλαντούχος κύριος Αλέξης Βασάλος σε μαθαίνουν πώς να φτιάχνεις μόνος σου τα ομορφότερα πράγματα για το σπίτι σου. Μιλάμε μαζί του και παίρνουμε μια γερή πρώτη δόση DIY.

Πώς εμπνεύστηκες την πλατφόρμα του HMR;

Πάντα μου άρεσε να κατασκευάζω αντικείμενα και να πειραματίζομαι με υλικά, τεχνικές και φόρμες. ΕΊναι βέβαια και το περιβάλλον που μεγάλωσα, η οικογένειά μου ασχολείται με τον σχεδιασμό, την κατασκευή επίπλων και το interior design χώρων εδώ και τρεις γενιές. Κι εγώ ο ίδιος έχω σπουδάσει βιομηχανικό σχεδιασμό.

Περίγραψέ μας με δυο λόγια τι είναι η Hand Made Revolution...

H HMR είναι ένα δημιουργικό project που θέλει να βάλει όλους στο παιχνίδι της δημιουργίας και της διακόσμησης. Στη HMR στηριζόμαστε γύρω από την κατασκευή και τα οφέλη της, μας αρέσει να πειραματιζόμαστε και να δημιουργούμε. Απευθυνόμαστε σε όλους μέσα από workshops που διοργανώνουμε (εταιρικά, ομαδικά) παρέχοντας, εργαλεία, υλικά, γνώσεις και πάνω από όλα παρέα.

image

Για να ασχοληθεί κάποιος πρέπει να έχει κάποιες γνώσεις η μπορεί να κάνει θαύματα ακόμη και κάποιος που δεν πιάνουν καθόλου τα χέρια του;

Η handmaderevolution απευθύνεται σε όλους και όλες τις ηλικίες. Από 8 χρονών (μικροί μαστροχαλαστές), μέχρι όσο πάει. Βασικό στοιχείο είναι η όρεξη και το κέφι. Με αυτά ως εφόδια και με σωστό προγραμματισμό όλα μπορούν να γίνουν.

Πού αναζητάς τα υλικά σου;

Ως βιομηχανικός σχεδιαστής για εμένα τα πάντα γύρω μου είναι υλικά, φόρμες, τεχνικές, άρα είμαι σε συνεχή αναζήτηση…

Στον καιρό της ταχύτητας και της τεχνολογίας τι θέση καταλαμβάνει το χειροποίητο;

Έρχεται σαν ένα ευχάριστο, δημιουργικό, χαλαρωτικό διάλειμμα, από το οποίο μάλιστα βγαίνεις και κερδισμένος. Το μυαλό χαλαρώνει και οι σκοτούρες φεύγουν μακριά, τα χέρια γίνονται εργαλεία, και η κατασκευή η προσωπική μας έκφραση. Για εμένα το χειροποίητο είναι ανθρώπινη ανάγκη που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Και όλα κάποια στιγμή να χαθούν, ο άνθρωπος και πάλι θα ξεκινήσει με το μυαλό του και τα χέρια του …νομίζω ότι αυτό και μόνο τα λέει όλα.

Είναι μόνο τα κλονισμένα οικονομικά μας που μας σπρώχνουν να φτιάξουμε με τα χεράκια μας αυτά που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα αγοράζαμε (πληρώνοντας όσο όσο) έτοιμα;

Είναι πολλοί οι λόγοι που μας βάζουν στην διαδικασία της κατασκευής. Είναι τα οικονομικά μας, είναι η ανάγκη της έκφρασης, είναι η έντονη οικολογική συνείδηση, αυτά που μέχρι χτες θεωρούσαμε σκουπίδια μπορεί να είναι οι νέες μας πρώτες ύλες. Και το handmade πολύ συχνά ανακαλύπτει μέσα στα σκουπίδια θησαυρούς. Το σίγουρο είναι ότι αλλάζουν οπτική γωνία οι άνθρωποι, φεύγουν από την αδράνεια και μπαίνουν στην πράξη και την δημιουργία. Δεν μπορούμε να τα φτιάξουμε όλα και σίγουρα θα χρειαζόμαστε πάντα τους επαγγελματίες. Μέσα όμως από την διαδικασία της κατασκευής μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα και αυτό που αγοράζουμε .

image

Μπορεί ένα χειροποίητο αντικείμενο να αναγορευτεί σε έργο Τέχνης;

Είναι η προσωπική μας έκφραση άρα μπορεί να είναι και η προσωπική τέχνη του καθενός μας.

Τα handmade αντικείμενα είναι προφανές ότι έχουν κάποιες ατέλειες σε σχέση με τα βιομηχανικά προϊόντα. Έχει και το "λάθος" την πλάκα του;

Ένα αυθεντικό χειροποίητο αντικείμενο και ειδικά από χέρι ερασιτέχνη επιβάλλεται να έχει τις ατέλειές του, είναι μέσα στο πρόγραμμα. Πολλές φορές τα λάθη είναι τόσο χαριτωμένα που σε κάνουν να χαμογελάς και να έρχεσαι πιο κοντά στο δημιουργό. Το τέλειο το αφήνουμε στους επαγγελματίες και τις μηχανές.

Τι είναι για σένα "όμορφο";

Όμορφο για εμένα είναι ό,τι μου γεννά συναισθήματα χαράς. Δεν κολλάω στην αντικειμενική ομορφιά, αλλά πιο πολύ στην ενέργεια που αναβλύζει. Είτε αυτό είναι ένα τραγούδι, είτε ένα αντικείμενο, είτε άνθρωπος, μια σχέση…

image

Τι αγαπάς στην Αθήνα της κρίσης;

Τους ανθρώπους. Που επιμένουν να ζουν όμορφα, να δουλεύουν, να διασκεδάζουν. Ανθρώπους έτοιμους να βοηθήσουν, να αστειευτούν, να γελάσουν, να χορέψουν, να ερωτευτούν, ανθρώπους έτοιμους να εκφραστούν παρά την κρίση που σίγουρα μας έχει αλλάξει τα δεδομένα (…φώτα). Μπορεί η πόλη να είναι σε πολλά σημεία χωρίς αισθητική, χωρίς κανόνες, άναρχη, βρώμικη είναι όμως μια πόλη που πάντα συμβαίνουν πράγματα, μια πόλη που ποτέ δεν κοιμάται, μια πόλη πάντα γεμάτη γαλάζιο ουρανό και ιστορία.

Πες μας ένα αγαπημένο σου διάσημο πρόσωπο. Τι θα έφτιαχνες με τα χεράκια σου για να του χαρίσεις;

Μου αρέσει πολύ αυτή η ερώτηση και έχω πολλούς ανθρώπους που με εμπνέουν! Οι προσωπικότητες που με γοητεύουν είναι όλοι τους άνθρωποι που η ζωή και το έργο τους έβαλαν σφραγίδα και στον δικό μου τρόπο ζωής. Για τον Τσάρλι Τσάπλιν δυο μεγάλα πουφ σε σχήμα αρβύλας - πάντα θαύμαζα την μαεστρία και την χάρη του να κινείται μέσα σε αυτά. Για τον Μαικλ Τζάκσον μια αιώρα πολύχρωμη όπως τα τραγούδια του που σε κάνουν να πετάς . Για τον Σπύρο Λούη, τον πρώτο σύγχρονο Ολυμπιονίκη, θα έφτιαχνα ένα αυτοκίνητο γρήγορο, απλό και λιτό όπως η ζωή του.

Το πιο τρελό σου όνειρο/ φιλοδοξία για την Hand Made Revolution;

Το HMR να είναι η αφορμή που θα ενώσει όλους τους handmakersτου κόσμου.

Φέτος θα είσαι και στην τηλεόραση στην ομάδα του Joy στο Mega. Πες μας για αυτό.

Έχει πλάκα! Είναι ωραίο να συνεργάζεσαι με όμορφους, δημιουργικούς ανθρώπους όπως είναι η ομάδα του Joy .Έχω αναλάβει την ενότητα DIY δημιουργώντας μικρές και μεγάλες κατασκευές που ο καθένας μπορεί να εμπνευστεί από αυτές αλλά και να τις κάνει εύκολα και ο ίδιος. Για εμένα είναι κάτι που ήδη έκανα μέσα από το κανάλι του hmr στο ytube και στο vimeo .Είμαι χαρούμενος για την εμπιστοσύνη και την ελευθερία που μου έχει δώσει ο δημιουργός και αρχηγός του Joy Δημήτρης Αργυρόπουλος στο κομμάτι του diy. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι που βγαίνει μέσα από το αποτέλεσμα, όχι μόνο στο δικό μου κομμάτι αλλά στο σύνολο ,από όλους τους συντελεστές αυτής της παράγωγης.

Τι να περιμένουμε στη νέα Web στήλη του www.athensvoice.gr/Design&Home;

Είμαι πολύ χαρούμενος για την συνεργασία της HMR με την A.V. και την ομάδα της. Στόχος είναι να μπούμε όσο πιο πολλοί γίνεται στο παιχνίδι της δημιουργίας, γιατί όπως συχνά λέω η…επανάσταση ξεκίνησε και θέλει χέρια! Το ραντεβού μας με όλους τους handmakers θα είναι εβδομαδιαίο, κάθε Πέμπτη. Εδώ, θα μάθουμε καταρχήν ποια εργαλεία πρέπει να έχει ο σωστός handmaker και πώς να τα χρησιμοποιεί, τα υλικά, τις τεχνικές και τις πατέντες. Κι ακόμη, μικρά μυστικά, ιδέες για διακόσμηση και κατασκευές, όλα μέσα από videos, φωτογραφίες, σχέδια και άλλα πολλά εύκολα και κατανοητά από όλους. Viva la decoration!