Design & Αρχιτεκτονικη

5+1 ναοί γνώσης

Βιβλιοθήκες να χαίρεσαι να διαβάζεις

45700-102528.JPG
Λίνα Μανδράκου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
80855-163264.jpg

Πρόκειται για μερικές από τις πιο εντυπωσιακές αρχιτεκτονικά βιβλιοθήκες του κόσμου, που ξεχωρίζουν και σε επίπεδο σχεδιασμού και σε επίπεδο λειτουργικότητας.

library, athensvoice

Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη Πράγας, 2011

Σχεδιασμός: Jan Kaplicky, Future Systems. Βρίσκεται σε μια καταπράσινη έκταση (Letna) και αρχιτεκτονικά παραπέμπει στα μπαρόκ κτίρια της Πράγας. Περιλαμβάνει στα ράδια της περίπου 10 εκατομμύρια τίτλους, των οποίων ο δανεισμός και η επιστροφή γίνεται αυτόματα (φτάνουν στον αναγνώστη μέσα σε πέντε λεπτά). Οι αίθουσες μελέτης είναι πολύχρωμες, ενώ το καφέ διαθέτει εξαιρετική θέα.


library, athensvoice

Δημόσια Βιβλιοθήκη του Kansas City 

Μοιάζει με κτίριο που προπαγανδίζει την αξία των βιβλιοθηκών, αλλά είναι η ίδια η βιβλιοθήκη. Σε σχήμα βιβλίων, δεσπόζει στο Μιζούρι και αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια κτίρια του κόσμου.


library, athensvoice

Βιβλιοθήκη Geisel

Αρχικά ονομαζόταν Κεντρική Βιβλιοθήκη, ώσπου μετονομάστηκε το 1995 προς τιμήν του ανθρώπου που δώρισε ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που απαιτήθηκαν για την ανακατασκευή της. Σχεδιάστηκε από τον William Pereira, ο ανασχεδιασμός της φέρει την υπογραφή του Gunnar Birkerts και βρίσκεται πολύ κοντά στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο.


library, athensvoice

Βιβλιοθήκη Avondale Heights 

Στη Μελβούρνη της Αυστραλίας με την υπογραφή των H2o architects, Collingwood. Το πρώην ταπεινό κτίριο του γυμνασίου συμπληρώθηκε με βιβλιοθήκη και κέντρο μελέτης, και ιδού ένα περιπετειώδες κτίριο.


library, athensvoice

Βιβλιοθήκη της Πανεπιστημιούπολης του Ελσίνκι

Νέο κτίριο, το μεγαλύτερο ακαδημαϊκής χρήσης στη Φινλανδία. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και «προσφέρει μια πύλη στη νέα τεχνολογική εποχή».


library, athensvoice

Βιβλιοθήκη του Birmingham

Στα δυτικά της πόλης, κόστισε περίπου 190 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας και άνοιξε το 2013. Στα εγκαίνια «πρωταγωνίστησε» η βραβευμένη με Νόμπελ Μαλάλα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

« The Orbit » Office Campus
LC ARCHITECTS: Υπερσύγχρονα αρχιτεκτονικά έργα που είναι present to the future

Μιλήσαμε με τους επικεφαλής του παγκοσμίου φήμης βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου, Νατάσα Λιανού και Ερμή Χαλβατζή. Έχουν σχεδιάσει το νέο κτίριο της COSMΟTE TV και το The Orbit

Little Athens
Little Athens: Πώς θα είναι η νέα γειτονιά που χτίζεται στο Ελληνικό

Οι αρχιτέκτονες πίσω από την πρώτη οικιστική γειτονιά που θα παραδοθεί στο Ελληνικό, περιγράφουν τις προτάσεις τους για τα πρωτοποριακά συγκροτήματα κατοικιών που σχεδιάζονται

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.