Design & Αρχιτεκτονικη

Πώς είναι ένα εικονικό escape room

Μοναδικός συνδυασμός ντιζάιν, τέχνης και παιχνιδιού
Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το νέο δωμάτιο απόδρασης της εταιρίας Qian Hu Zhi Wu στην Κίνα ταξιδεύει στον χρόνο και τον χώρο

Η κινεζική εταιρεία παιχνιδιών Qian Hu Zhi Wu αποκάλυψε το τελευταίο της δωμάτιο απόδρασης στην Ξιαμέν της Κίνας. Σχεδιασμένος από το στούντιο Panda Nana, ο χώρος προσφέρει στον επισκέπτη του μια μοναδική αφήγηση που συνδυάζει την τέχνη με την εμπειρία του παιχνιδιού.

Ο χώρος, ο οποίος εκτείνεται σε 330 τετραγωνικά μέτρα, δίνει έμφαση στην ευελιξία για την ενσωμάτωση διαφόρων αφηγήσεων παιχνιδιού σε ένα μέρος. Ανάμεσα σε άλλα, διαθέτει ένα δέντρο με επένδυση από ασήμι, ακρυλικά καθίσματα και εγκαταστάσεις καθρέφτη.

Το τεράστιο δέντρο προσελκύει ανθρώπους στον χώρο, αφυπνίζοντας μια αίσθηση περιέργειας. Τυλιγμένο σε ασημένια φύλλα με ουράνιες φωτιστικές εγκαταστάσεις να κρέμονται τριγύρω, το φουτουριστικό δέντρο γίνεται το επίκεντρο του χώρου.

Τα φουτουριστικά escape room της νέας εποχής εμπνέονται από τη νεολιθική εποχή

Εμπνευσμένοι από το προϊστορικό μνημείο Στόουνχετζ, αφηρημένοι βραχώδεις σχηματισμοί περιβάλλουν τον χώρο με φώτα που εκπέμπονται από το δάπεδο κάτω, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ εικονικού και πραγματικού. Οι κοίλες κυκλικές εγκοπές μέσα στα γλυπτά που μοιάζουν με βράχους επιτρέπουν στο φως να περάσει μέσα, αναδεικνύοντας το κάλλος μιας γεωμετρίας σχεδόν εξωπραγματικής, και θολώνοντας τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ χρόνου και χώρου.

«Το Στόουνχετζ είναι το πρότυπο του διαπλεκόμενου χώρου που οδηγεί στον νέο κόσμο και ανοίγει την πόρτα στην παράλληλη διάσταση μεταξύ εικονικού και πραγματικού», εξηγεί το στούντιο.

Καθώς ο επισκέπτης διασχίζει την εγκατάσταση, ένας στενός διάδρομος που συνδέει βοηθητικά δωμάτια τραβά την προσοχή του. Διαγραμμισμένο με καθρέφτες και λωρίδες φωτός, το πέρασμα χρησιμεύει ως οριακός χώρος, που μεταφέρει τους ανθρώπους σε έναν τόπο μυστηρίου.

Δίπλα στον χώρο της εισόδου, ένας στενός διάδρομος συνδέει την αίθουσα παιχνιδιών με μια αποθήκη, γκαρνταρόμπα και χώρους μακιγιάζ.

Μπαίνοντας στην αίθουσα αναμονής, η αίσθηση που επικρατεί είναι εκείνη ενός γραφικού καλοκαιρινού ειδυλλίου. Τα καθίσματα σε σχήμα αμμόλοφου που στηρίζονται σε διαφανές ακρυλικό δημιουργούν ένα ομιχλώδες εφέ, αποκαλύπτοντας στρώματα πράσινων βρύων και μαύρης άμμου στον κατά τα άλλα απέριττα διάφανο χώρο.

Ένα άλλο δέντρο αναδύεται από τον λευκό τοίχο, σχηματίζοντας μια μεταφορική σύνδεση με το κεντρικό «δέντρο της λύπης». Ο τοίχος LED, με τους εκτυπωμένους του αμμόλοφους συμπληρώνει το μεταφυσικό τοπίο.

Η δημιουργία του στούντιο Panda Nana για λογαριασμό της Qian Hu Zhi Wu συνδυάζει πλούσια φαντασία και καινοτομία με το τολμηρό παιχνίδι του φωτός και των υφών, επιτρέποντας στους επισκέπτες του δωματίου απόδρασης να ξεκινήσουν ένα ταξίδι εξερεύνησης μεταξύ εικονικού και πραγματικότητας.

Το στούντιο Cun Panda ιδρύθηκε από τους Xuanna Cai και Jiacheng Lin το 2019 και έχει γραφεία στο Πεκίνο, τη Σαγκάη, το Κουνμίγκ και την Ξιαμέν.

Πρόσφατα καινοτόμα πρότζεκτ του στην Κίνα είναι ένα αναγνωστήριο από ξύλο και τραβερτίνη για το Atelier Tao+C, καθώς και το Fatface Coffee shop για λογαριασμό του αρχιτεκτονικού γραφείου Baicai, αμφότερα έργα ευρείας δημοσιότητας με αναγνώριση από τα Μέσα που καλύπτουν τα δρώμενα του παγκόσμιου ντιζάιν.

(Με πληροφορίες του Archello και του Dezeen)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου