Design & Αρχιτεκτονικη

Ο εντυπωσιακός φωτισμός για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στο μετρό Θεσσαλονίκης

Έτσι θα είναι οι σταθμοί «Αγία Σοφία» και «Βενιζέλου» - Σε πρώτο πλάνο τα ιστορικά μνημεία

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Έτσι θα φωτιστούν τα αρχαία στον σταθμό «Αγία Σοφία» - Λίνα Μενδώνη: Διασώζουμε τεκμήρια της ιστορίας 23 αιώνων της Θεσσαλονίκης

Θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έλαβαν οι μελέτες για τον φωτισμό ανάδειξης των αρχαιοτήτων του μετρό Θεσσαλονίκης στον Σταθμό «Αγία Σοφία», καθώς και οι αντίστοιχες μελέτες κατασκευής στεγάστρων προστασίας στον Σταθμό «Βενιζέλου».

Οι βασικές αρχές σχεδιασμού, οι προδιαγραφές για την εκπόνηση και των δύο μελετών, καθώς η παρακολούθηση της εξέλιξής τους, καθορίστηκαν από ομάδες εργασίες αποτελούμενες από στελέχη της Αττικό Μετρό και εξωτερικούς συνεργάτες, στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και των πέντε αρμοδίων Διευθύνσεων του ΥΠΠΟΑ υπό τη συντονιστική ευθύνη των Διευθύνσεων Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, πληροφορεί σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

«Με τις εγκριθείσες μελέτες φωτισμού για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στον Σταθμό "Αγία Σοφία" και της κατασκευής στεγάστρων στον Σταθμό "Βενιζέλου", που εκπονήθηκαν από την Αττικό Μετρό σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, πετυχαίνουμε την ανάδειξη και τη νοηματική ενδυνάμωση των αρχαιολογικών χώρων, με τρόπο απολύτως τεκμηριωμένο, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό, αρχιτεκτονικό, αλλά και το αστικό πλαίσιο, στο οποίο εντάσσονται. Συγχρόνως, αναβαθμίζουμε τον περιβάλλοντα χώρο των σταθμών και την οπτική συσχέτισή τους με τα ιστάμενα μνημεία της Θεσσαλονίκης» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η πρώτη μελέτη αφορά στον σχεδιασμό των στεγάστρων προστασίας στη βόρεια και νότια είσοδο του Σταθμού «Βενιζέλου» που χωροθετείται στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου.

Τρισδιάστατη απεικόνιση βόρειας εισόδου Σταθμού «Αγία Σοφία», στεγάστρου και πλατείας Μακεδονομάχων © ΥΠΠΟΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Η πρόνοια για τα αρχαιολογικά ευρήματα

Όπως πληροφορεί το ΥΠΠΟΑ, η ανάγκη για την κατασκευή στεγάστρων στις εισόδους του Σταθμού προέκυψε εξαιτίας των αρχαιολογικών ευρημάτων που ήλθαν στο φως κατά τη διάρκεια κατασκευής του Σταθμού. Συγκεκριμένα, για τη θέαση των αρχαιοτήτων δημιουργήθηκε επίπεδο αρχαιολογικού χώρου, οπότε και κατέστη αναγκαία η στέγαση των εισόδων στο επίπεδο της οδού.

Φωτομετρική απεικόνιση αρχαιοτήτων βόρειας εισόδου Σταθμού «Αγία Σοφία» © ΥΠΠΟΑ

Ο σχεδιασμός των στεγάστρων έγινε έτσι ώστε να είναι όσο πιο διακριτικά και διάφανα, λόγω της γειτνίασής τους με τα σημαντικά όμορα αρχαιολογικά μνημεία της Θεσσαλονίκης του 15ου αι., το Τζαμί «Χαμζά Μπέη» και το «Μπεζεστένι».

Στο πλαίσιο αυτό προκρίθηκε η δημιουργία κεκλιμένων στεγάστρων με γυάλινη κατασκευή για να εξασφαλίζεται εκτός από την προστασία των χώρων του Σταθμού και του αρχαιολογικού χώρου, η απρόσκοπτη θέαση των παρακείμενων μνημείων χωρίς να δημιουργείται οπτικό εμπόδιο στη θέασή τους.

Φωτομετρική απεικόνιση βόρειας εισόδου Σταθμού «Αγία Σοφία» © ΥΠΠΟΑ

Στον «Σταθμό Βενιζέλου» δημιουργείται ο μεγαλύτερος διεθνώς αρχαιολογικός χώρος ενταγμένος σε κοινωφελές τεχνικό έργο, προσθέτει η ίδια ανακοίνωση.

Μετρό Θεσσαλονίκης: Η μελέτη για τον Σταθμό «Αγία Σοφία»

Η δεύτερη εγκεκριμένη μελέτη για τον Σταθμό «Αγία Σοφία», αφορά στον φωτισμό ανάδειξης των αρχαιοτήτων στη βόρεια και νότια είσοδο του Σταθμού, του στεγάστρου στη βόρεια είσοδο και της πλατείας Μακεδονομάχων.

Φωτομετρική απεικόνιση πλατείας Μακεδονομάχων και χώρου στεγάστρων στον Σταθμό «Αγία Σοφία» © ΥΠΠΟΑ

Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί συνέχεια της εγκεκριμένης μελέτης για τη διαμόρφωση της βόρειας εισόδου του Σταθμού και την εγκατάσταση στεγάστρου στον χώρο αρχαιοτήτων, αλλά και της επανατοποθέτηση τμήματος της μαρμαρόστρωτης πλατείας και του στυλοβάτη στη νότια είσοδο του Σταθμού.

Ο φωτισμός ανάδειξης του Σταθμού, αλλά και της πλατείας είναι διακριτικός ώστε να μην ανταγωνίζεται τον φωτισμό των αρχαιολογικών ευρημάτων, διατηρώντας, ωστόσο, ακέραιο το ενδιαφέρον των περαστικών.

Υφιστάμενη κατάσταση αρχαιοτήτων Σταθμού «Αγία Σοφία» © ΥΠΠΟΑ

Στην πλατεία, ο λειτουργικός φωτισμός θα περιορισθεί στις οδεύσεις, σε προτομές και σε συγκεκριμένα στοιχεία της φύτευσης, οριοθετώντας έτσι τον χώρο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για τις μελέτες προστασίας, στερέωσης, συντήρησης επιφανειών, αποκατάστασης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων στον Σταθμό «Αγία Σοφία», καθώς και για τις ηλεκτρομηχανολογικές και αρχιτεκτονικές μελέτες για τη διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου του κελύφους, που περιβάλλει τις αρχαιότητες, στον Σταθμό «Βενιζέλου».

Φωτισμός ανάδειξης πλατείας και Σταθμού «Αγία Σοφία» © ΥΠΠΟΑ

Η εκπόνηση των μελετών για τις αρχαιότητες στον Σταθμό «Αγία Σοφία», όπως και όσων μελετών προηγήθηκαν για τον ίδιο σταθμό (επανατοθέτηση του κρηναίου οικοδομήματος, κατασκευή στεγάστρου προστασίας των αρχαιοτήτων, κατασκευή διαδρόμου θέασης και κλίμακας καθόδου στο επίπεδο των αρχαιοτήτων για τη συντήρησή τους και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου), αποτέλεσε αντικείμενο επεξεργασίας, επίσης, κοινής ομάδας εργασίας.

Πρόταση φωτισμού ανάδειξης αρχαιοτήτων Σταθμού «Αγία Σοφία» © ΥΠΠΟΑ

Επιπλέον, όπως ενημερώνει το ΥΠΠΟΑ, οι αρχαιότητες που προέρχονται από τις ανασκαφές του Μετρό Θεσσαλονίκης θα φιλοξενηθούν σε δύο μουσεία, στο κτίριο Crossover στον «Σταθμό Σιντριβάνι» και σε ένα εκ των κτηρίων στρατωνισμού στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά.