- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
25 χρόνια από την ημέρα που το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ άλλαξε για πάντα το Μπιλμπάο (βίντεο)
Το success story στην πρωτεύουσα των Βάσκων - Από την παρακμή στην καταξίωση
To Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο - 25 χρόνια από τα εγκαίνια - Πώς άλλαξε την πρωτεύουσα των Βάσκων
Το εμβληματικό Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στην Ισπανία γιορτάζει 25 χρόνια λειτουργίας. Το εντυπωσιακό κτίριο αποτελεί σήμα κατατεθέν του Μπιλμπάο και κάθε χρόνο περνούν από τις πύλες του τουλάχιστον 1 εκατομμύριο επισκέπτες, σύμφωνα με το BBC.
Την ίδια στιγμή αμέτρητες είναι οι selfies και οι φωτογραφίες με φόντο το χαρακτηριστικό κτίριο, ενώ κάθε influencer - instagrammer που βρίσκεται στην Ισπανία και θέλει να δώσει μια «πινελιά» πολιτισμού στον λογαριασμό του, κάνει μια στάση στο Μπιλμπάο.
Το Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο είναι μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Εγκαινιάστηκε από τον τέως βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος Α' στις 18 Οκτωβρίου 1997.
Σχεδιαστής του κτιρίου είναι ο διάσημος Αμερικανό-Καναδός αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι. Το κτίριο ανήκει στο δίκτυο μουσείων του ιδρύματος Γκούγκενχαϊμ.
Το εντυπωσιακό κτίριο που μοιάζει με καράβι μέσα σε κύματα, είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Πέτρα, γυαλί και τιτάνιο είναι μεταξύ των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στο κτίριο που δεσπόζει στο λιμάνι του Μπιλμπάο.
Το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ έχει φιλοξενήσει κατά διαστήματα συλλογές σπουδαίων διεθνών καλλιτεχνών, όπως του Άντι Γουόρχολ, του Τζάκσον Πόλλοκ και Αλμπέρτο Τζιακομέτι, αλλά και σημαντικών Βάσκων καλλιτεχνών, όπως ο γλύπτης Εδουάρδο Τσιγίδα.
Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, το success story του Μπιλμπάο
Το συγκεκριμένο μουσείο, το τελευταίο μεγάλο που χτίστηκε τον 20ο αιώνα, δημιουργήθηκε σε μια περίοδο που το Μπιλμπάο, σπουδαίο βιομηχανικό λιμάνι με ναυπηγεία, ήταν σε παρακμή σε αντίθεση με την Ισπανία που τη δεκαετία του 1990, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, βρισκόταν σε πλήρη άνθηση.
Η πρωτεύουσα των Βάσκων είχε «αμαυρωθεί» επίσης από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ και ήταν γεμάτη κακόφημες συνοικίες.
Το σημείο όπου κατασκευάστηκε το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ ήταν μια εγκαταλελειμμένη ζώνη μέσα στη βρωμιά και τα σκουπίδια. Μετά τα εγκαίνια του μουσείου η κατάσταση άλλαξε προς το καλύτερο, καθώς ο τουρισμός αυξήθηκε σημαντικά και η πρωτεύουσα των Βάσκων μετατράπηκε σε κοιτίδα πολιτισμού.
Οι αρχές της ισπανικής πόλης, εκτός από το μουσείο του
Το γεγονός αυτό έκανε τοπικούς παράγοντες και μελετητές της εποχής να κάνουν λόγο για το φαινόμενο «The Guggenheim Effect» (σ.σ. Η επίδραση του Γκούγκενχαϊμ), εκτιμώντας ότι η συνολική ανάπλαση ξεπερνά σε «αποτελεσματικότητα» την αντίστοιχη που έγινε στο παραλιακό μέτωπο της Βαρκελώνης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.