Design & Αρχιτεκτονικη

25 χρόνια από την ημέρα που το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ άλλαξε για πάντα το Μπιλμπάο (βίντεο)

Το success story στην πρωτεύουσα των Βάσκων - Από την παρακμή στην καταξίωση

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Μουσείο του Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο κλείνει 25 χρόνια λειτουργίας
Το Μουσείο του Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο κλείνει 25 χρόνια λειτουργίας © EPA/Miguel Toña

To Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο - 25 χρόνια από τα εγκαίνια - Πώς άλλαξε την πρωτεύουσα των Βάσκων

Το εμβληματικό Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στην Ισπανία γιορτάζει 25 χρόνια λειτουργίας. Το εντυπωσιακό κτίριο αποτελεί σήμα κατατεθέν του Μπιλμπάο και κάθε χρόνο περνούν από τις πύλες του τουλάχιστον 1 εκατομμύριο επισκέπτες, σύμφωνα με το BBC.

Την ίδια στιγμή αμέτρητες είναι οι selfies και οι φωτογραφίες με φόντο το χαρακτηριστικό κτίριο, ενώ κάθε influencer - instagrammer που βρίσκεται στην Ισπανία και θέλει να δώσει μια «πινελιά» πολιτισμού στον λογαριασμό του, κάνει μια στάση στο Μπιλμπάο.

Το  Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο είναι μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Εγκαινιάστηκε από τον τέως βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος Α' στις 18 Οκτωβρίου 1997.

Σχεδιαστής του κτιρίου είναι ο διάσημος Αμερικανό-Καναδός αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι. Το κτίριο ανήκει στο δίκτυο μουσείων του ιδρύματος Γκούγκενχαϊμ.

Το εντυπωσιακό κτίριο που μοιάζει με καράβι μέσα σε κύματα, είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Πέτρα, γυαλί και τιτάνιο είναι μεταξύ των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στο κτίριο που δεσπόζει στο λιμάνι του Μπιλμπάο.

Το Μουσείο του Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο άλλαξε το πολιτιστικό «status» στην πρωτεύουσα των Βάσκων
Το Μουσείο του Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο άλλαξε το πολιτιστικό «status» στην πρωτεύουσα των Βάσκων © EPA/Luis Tejido

Το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ έχει φιλοξενήσει κατά διαστήματα συλλογές σπουδαίων διεθνών καλλιτεχνών, όπως του Άντι Γουόρχολ, του Τζάκσον Πόλλοκ και Αλμπέρτο Τζιακομέτι, αλλά και σημαντικών Βάσκων καλλιτεχνών, όπως ο γλύπτης Εδουάρδο Τσιγίδα. 

Basque Country: Bilbao and the Guggenheim Museum

Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, το success story του Μπιλμπάο

Το συγκεκριμένο μουσείο, το τελευταίο μεγάλο που χτίστηκε τον 20ο αιώνα, δημιουργήθηκε σε μια περίοδο που το Μπιλμπάο, σπουδαίο βιομηχανικό λιμάνι με ναυπηγεία, ήταν σε παρακμή σε αντίθεση με την Ισπανία που τη δεκαετία του 1990, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, βρισκόταν σε πλήρη άνθηση.

Η πρωτεύουσα των Βάσκων είχε «αμαυρωθεί» επίσης από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ και ήταν γεμάτη κακόφημες συνοικίες.

Το σημείο όπου κατασκευάστηκε το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ ήταν μια εγκαταλελειμμένη ζώνη μέσα στη βρωμιά και τα σκουπίδια. Μετά τα εγκαίνια του μουσείου η κατάσταση άλλαξε προς το καλύτερο, καθώς ο τουρισμός αυξήθηκε σημαντικά και η πρωτεύουσα των Βάσκων μετατράπηκε σε κοιτίδα πολιτισμού.

Οι αρχές της ισπανικής πόλης, εκτός από το μουσείο του , υλοποίησαν ένα πολυεπίπεδο σχέδιο πολιτιστικών παρεμβάσεων για τον συνολικότερο εξωραϊσμό του Μπιλμπάο. Πλέον, η ισπανική πόλη βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των «must» περιοχών που πρέπει να περάσει ένας τουρίστας, όταν επισκεφτεί την Ισπανία.

Επισκέπτης στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο μπροστά σε πίνακα του Picasso
Επισκέπτης στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο μπροστά σε πίνακα του Picasso © EPA/Miguel Tona

Το γεγονός αυτό έκανε τοπικούς παράγοντες και μελετητές της εποχής να κάνουν λόγο για το φαινόμενο «The Guggenheim Effect» (σ.σ. Η επίδραση του Γκούγκενχαϊμ), εκτιμώντας ότι η συνολική ανάπλαση ξεπερνά σε «αποτελεσματικότητα» την αντίστοιχη που έγινε στο παραλιακό μέτωπο της Βαρκελώνης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Guggenheim Museum, Bilbao | allthegoodies.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

« The Orbit » Office Campus
LC ARCHITECTS: Υπερσύγχρονα αρχιτεκτονικά έργα που είναι present to the future

Μιλήσαμε με τους επικεφαλής του παγκοσμίου φήμης βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου, Νατάσα Λιανού και Ερμή Χαλβατζή. Έχουν σχεδιάσει το νέο κτίριο της COSMΟTE TV και το The Orbit

Little Athens
Little Athens: Πώς θα είναι η νέα γειτονιά που χτίζεται στο Ελληνικό

Οι αρχιτέκτονες πίσω από την πρώτη οικιστική γειτονιά που θα παραδοθεί στο Ελληνικό, περιγράφουν τις προτάσεις τους για τα πρωτοποριακά συγκροτήματα κατοικιών που σχεδιάζονται

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.