Design & Αρχιτεκτονικη

Η «διάφανη» πισίνα στον ουρανό του Λονδίνου προκαλεί αντιδράσεις

Η «γέφυρα για κολύμπι» με θέα το Λονδίνο από τα 35 μέτρα ύψος ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της

Μάνος Νομικός
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η «διάφανη» πισίνα Sky Pool στα 35 μέτρα ύψος στο Λονδίνο προκαλεί αντιδράσεις και συζητήσεις

Αν μη τι άλλο, η εικόνα μίας πισίνας που «αιωρείται» σε ύψος 35 μέτρων ανάμεσα σε δύο κτίρια στην ανερχόμενη περιοχή Nine Elms του Λονδίνου, τραβάει τα βλέμματα. Όπως είχαμε γράψει πριν από λίγες βδομάδες, το βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο HAL σχεδίασε και υλοποίησε την κατασκευή της see-through πισίνας με το όνομα Sky Pool (πισίνα στον ουρανό) και από τη στιγμή που κυκλοφόρησαν οι πρώτες εικόνες και όσοι την είδαν από κοντά, οι αντιδράσεις υπήρξαν έντονες. Η πισίνα άνοιξε επίσημα και υποδέχεται τους πρώτους -λίγους και τυχερούς- επισκέπτες της. Σε κάποιους αρέσει, σίγουρα είναι αρχιτεκτονικά εντυπωσιακή, οι περισσότεροι όμως διαφωνούν έντονα με την κατασκευή της, ενώ και μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, όπως οι Financial Times, την αποκαλούν «καταστροφή».

«Θέλαμε να φτιάξουμε μία γέφυρα στην οποία μπορείς να κολυμπήσεις, μία ελαφριά κατασκευή ανάμεσα σε δύο κτίρια με τους κολυμβητές να μπορούν να απολαύσουν τη φανταστική θέα πάνω από το Λονδίνο», αναφέρει ο ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου HAL, Hal Currey. Η πισίνα έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά από ακρυλικά πάνελ και οι κολυμβητές, από τα 35 μέτρα ύψος, μπορούν να κοιτάνε τη θέα από κάτω τους. 19 άνθρωποι μπορούν την ίδια στιγμή να απολαμβάνουν το μπάνιο στην πισίνα, ενώ οι τιμές αγοράς μίας κατοικίας στα δύο κτίρια –που ενώνει η «Sky Pool»- έχουν εκτοξευτεί πολύ πάνω από το 1 εκατομμύριο αγγλικές λίρες. Είμαστε σίγουροι ότι η εμπειρία εκεί ψηλά είναι μοναδική, σαν να κολυμπάς στα σύννεφα…

Γιατί μία τόσο εντυπωσιακή κατασκευή και εικόνα που εξάπτει τη φαντασία προκαλεί τόσες αντιδράσεις; Ο κυριότερος λόγος είναι ότι τα τελευταία χρόνια το Λονδίνο έχει να διαχειριστεί μία τεράστια στεγαστική κρίση, με τις τιμές των οικοπέδων να ανεβαίνουν κάθε χρόνο, συμπαρασύροντας και τις τιμές αγοράς διαμερισμάτων και ενοικίων. Πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της ανόδου των ενοικίων, να βγουν και να ζήσουν πιο έξω από το Λονδίνο, με γειτονιές ολόκληρες στο δρόμο της αστικής ανάπλασης και εξευγενισμού. Κάποιοι φοβούνται, μάλιστα, ότι το Λονδίνο θα γίνει μία κακή έκδοση του Ντουμπάι, για τους λίγους και τους προνομιούχους.

Μέσα σε όλα, η είσοδος στην πισίνα, στο γυμναστήριο και στο μπαρ της ταράτσας, δεν επιτρέπεται σε όλους τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων των δύο αυτών κτιρίων αλλά μόνο στους ιδιοκτήτες των πιο ακριβών και νέων διαμερισμάτων (με δική τους είσοδο και ξεχωριστό ασανσέρ…). Έτσι, αποκλεισμένος στο ίδιο κτίριο, ανοίγεις το παράθυρο και πιο ψηλά βλέπεις τον posh γείτονα να κολυμπάει «στον αέρα».