Design & Αρχιτεκτονικη

Memento Park

Ένα πάρκο αντιπροπαγάνδας στη Βουδαπέστη

45700-102528.JPG
Λίνα Μανδράκου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
61527-123138.jpg

Αν και επισήμως ονομάζεται Πάρκο Μνήμης, στην πραγματικότητα οι κάτοικοι της Βουδαπέστης κάνουν τα πάντα για να ξεχάσουν και την ύπαρξή του και ό,τι συμβολίζουν τα εκθέματά του. Δεν είναι πάρκο με την κυριολεκτική έννοια, περισσότερο θυμίζει τις μάντρες όπου αποσύρονται αυτοκίνητα πριν γίνουν παλιοσίδερα. Το Memento Park φιλοξενεί 42 αγάλματα σοσιαλιστικού ρεαλισμού που δέσποζαν στην πόλη τα χρόνια του κομμουνισμού. Όταν έπεσε το καθεστώς και προκειμένου τα αγάλματα να μην καταστραφούν και να αποτελέσουν αρχειακό υλικό για τους ιστορικούς του μέλλοντος, «φυγαδεύτηκαν» αρκετά χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα και συναποτελούν ένα πάρκο-μουσείο.

Η επίσκεψη του πάρκου αποτελεί μια μικρή οδύσσεια. Κανείς δεν θα σε βοηθήσει να το βρεις, οι περισσότεροι θα υποκριθούν ότι δεν γνωρίζουν αγγλικά, κάποιοι θα αντιδράσουν με αγένεια στις ερωτήσεις σου. Πάντως αξίζει να μην το βάλεις κάτω και να επισκεφτείς αυτό το μουσείο αντιπροπαγάνδας, όπως το χαρακτηρίζει ο αρχιτέκτονας που το σχεδίασε.

Το Memento Park βρίσκεται στη μέση του πουθενά, ανάμεσα σε συνεργεία αυτοκινήτων, στάνες, χορταριασμένες εκτάσεις. Μαρξ, Έγκελς, Λένιν, Στάλιν, ηγέτες, ήρωες, εργάτες με σφιγμένες γροθιές, σφυροδρέπανα, κόκκινα λουλουδένια αστέρια: όλα τα σύμβολα είναι εκεί. Και σε διαστάσεις υποβλητικές, γιγάντιες. Υπάρχει και «art shop», σχετικά φτωχό, με μετρημένα αντικείμενα ποπ κουλτούρας. Να φύγεις οπωσδήποτε με t-shirt με στάμπα Trabant (καλής ποιότητας, δεν μαζεύει με τα πλυσίματα).

 n

n

n

n

n

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

« The Orbit » Office Campus
LC ARCHITECTS: Υπερσύγχρονα αρχιτεκτονικά έργα που είναι present to the future

Μιλήσαμε με τους επικεφαλής του παγκοσμίου φήμης βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου, Νατάσα Λιανού και Ερμή Χαλβατζή. Έχουν σχεδιάσει το νέο κτίριο της COSMΟTE TV και το The Orbit

Little Athens
Little Athens: Πώς θα είναι η νέα γειτονιά που χτίζεται στο Ελληνικό

Οι αρχιτέκτονες πίσω από την πρώτη οικιστική γειτονιά που θα παραδοθεί στο Ελληνικό, περιγράφουν τις προτάσεις τους για τα πρωτοποριακά συγκροτήματα κατοικιών που σχεδιάζονται

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.