Design & Αρχιτεκτονικη

Coo, όπως λέμε ρετρό

Το κατάστημα που σε πηγαίνει στην παιδική σου ηλικία

Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βρίσκεται ένα στενό κάτω από την πλατεία της Αγίας Ερήνης (Καρόρη 13), και δεν γίνεται να το προσπεράσεις. Η μικρή βιτρίνα του φεγγοβολάει από το πορτοκαλί χρώμα των αντικειμένων που φιλοξενεί. Το όνομά του Coo - retro design shop. Ανοίγοντας την πόρτα του μπαίνεις στην κάψουλα του χρόνου και διακτινίζεσαι σούμπιτο στις δεκαετίες ’50-’80. Αν έχεις περάσει εφηβεία κάπου εκεί δεν υπάρχει περίπτωση να μην… θυμηθείς – με κάτι έχεις παίξει, κάτι υπήρχε στο σπίτι των γονιών σου ή των παππούδων σου. Αν πάλι δεν έχεις καμία, ηλικιακά, σχέση με τις δεκαετίες δεν μπορεί να μην τα έχεις προσέξει σε ελληνικές ταινίες. (Άνετα ανεβαίνει εδώ μέσα τηλεπαιχνίδι με ερωτήσεις τύπου “Η Έλενα Ναθαναήλ κάθεται σ’ αυτή την πολυθρόνα στην ταινία: α.”Ντάμα κούπα”, β. “Εκείνο το καλοκαίρι”. γ. “Αναζήτηση” κ.λπ.). Διακοσμητικά, φωτιστικά, συσκευές, μικροέπιπλα, παιχνίδια αλλά και τσάντες, αξεσουάρ και κοσμήματα, ωραία, τακτοποιημένα και προπαντός σε καλές τιμές.

n

Τους ιδιοκτήτες τους γνωρίζουμε ως 2D, κυρίως από τα Lego κοσμήματά τους. «Συλλέγουμε και συντηρούμε πράγματα που αγαπάμε και μας "κλείνουν το μάτι" το κάθε ένα για τον δικό του λόγο. Είναι κάτι που το κάναμε πάντα για εμάς , απλώς τώρα αφορά περισσότερο κόσμο», λένε.

Το ότι το ρετρό σαν τσουνάμι έχει κατακλύσει την πόλη, μπορεί να δικαιολογείται από την κρίση και την έλλειψη ελπίδας για το μέλλον. Παρόλο που δεν είμαι από αυτούς που λένε «τι ωραία ήμασταν τότε παλιά», πρέπει να ομολογήσω πως όταν είδα το παιχνίδι «Φωτεινός παντογνώστης», τα τρολς, και ένα πορτοκαλί τηλέφωνο συγκινήθηκα (και αγόρασα το πιο κιτς γουρουνάκι που είδα ποτέ).

Πάτε μια βόλτα, αξίζει.

n

n

www.facebook.com/coo.athens